Pe aceeași temă
La 15 octombrie 2008, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) i-a condamnat definitiv pe Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac la 15 ani inchisoare pentru omor deosebit de grav, infractiune savarsita in timpul revolutiei de la Timisoara din 1989.
În decembrie 1989, Stanculescu si Chitac, care erau generali ai Armatei Romane, au dus la indeplinire o hotarare a Comitetului Politic Executiv al CC al PCR, sustinuta de un ordin al lui Ceausescu, de a folosi impotriva celor care protestau impotriva regimului comunist la Timisoara arme cu munitie de razboi. Pentru a indeplini cererea liderului comunist, Mihai Chitac si Victor Athanasie Stanculescu au dat ordin de tragere, fapt care a avut drept consecinta moartea a 72 de persoane si ranirea altor 253. Evolutia procesului in care au fost condamnati cei doi fosti generali dupa 1990 este legata de schimbarile de regim politic din Romania. Urmarirea penala a lui Stanculescu si Chitac a inceput abia in 1996, in momentul in care Ion Iliescu, si el acuzat in dosare ale revolutiei, nu mai era presedinte al Romaniei. In 2000, anul revenirii la putere a lui Ion Iliescu, procurorul general al Romaniei Tanase Joita a promovat un recurs in anulare, iar cei doi fosti generali au fost exonerati de pedeapsa cu inchisoare data in 1999 printr-o sentinta definitiva de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Procesul in care au fost implicati Chitac si Stanculescu a luat o noua turnura si dupa schimbarea puterii de la Bucuresti din 2004. Astfel, la 3 aprilie 2007, ICCJ i-a condamnat pe cei doi fosti generali la 15 ani de inchisoare pentru culpa de a fi indeplinit “un ordin cu caracter vadit ilegal, care nu era emis in baza prevederilor niciunei legi sau a Constitutiei”, dupa cum se arata in motivarea instantei supreme din decembrie 2007. Pe parcursul procesului, cei doi fosti generali au invocat in aparare executarea ordinelor superiorilor sau motive de boala. Argumentele lui Chitac si Stanculescu au fost respinse de ICCJ pe motiv ca “darea de catre comandant si executarea de catre subordonat a unui ordin ilegal atrag raspunderea atat pentru unul, cât si pentru celalalt, în raport cu consecintele si încalcarile produse prin acestea”. In acelasi timp, instanta suprema a motivat ca Stanculescu si Chitac “aveau posibilitatea sa nu se implice în realizarea acestui ordin, cu atât mai mult cu cât din functiile importante pe care le detineau puteau lua masuri pentru limitarea efectelor dezastruoase ale unui astfel de ordin”. Stanculescu si Chitac au fost incarcerati la Jilava.
Recunostinta simbolica
La 21 octombrie, la sediul GDS a avut loc o conferinta de presa pe tema deciziei ICCJ de a-i condamna definitiv pe Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac. La conferinta au participat Traian Orban (presedinte al Asociatiei Memorialul Revolutiei 16-22 Decembrie Timisoara), Doru Maries (presedinte al Asociatiei 21 Decembrie) si Radu Filipescu (presedintele GDS).
In cadrul reuniunii de la sediul GDS, reprezentantii Asociatiei Memorialul Timisoara au oferit revistei 22 o diploma “pentru jurnalism in slujba adevarului despre revolutie”. Cu acelasi prilej, Doru Maries a acordat GDS o diploma “in semn de recunostinta pentru contributia adusa la infaptuirea idealurilor ce ne-au reunit in Decembrie 1989”. Cele doua asociatii i-au premiat, in mod simbolic, si pe generalul Dan Voinea, venit in sala pentru a primi diploma, si pe colonelul magistrat Romeo Balan, care au instrumentat dosarul in care au fost acuzati Chitac si Stanculescu. Chiar in acele momente, un control al inspectorilor CSM la Sectia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului Înaltei Curti de Casatie si Justitie, a evidentiat ca institutia nu a finalizat o parte a dosarelor revolutiei si mineriadelor.
Peste doua zile, Laura Codruta Kövesi, procurorul general al Romaniei, a anuntat ca va solicita ministrului Justitiei revocarea din functie a lui Dan Voinea, pe motiv ca CSM a descoperit “nereguli majore” in activitatea Sectiei Parchetelor Militare.
Bolnavi sau sanatosi
Legislatia romaneasca prevede ca persoanele care trebuie sa execute pedeapsa cu inchisoare dupa implinirea varstei de 80 de ani vor executa doar o treime din aceasta. Chitac si Stanculescu au trecut amandoi de 80 ani, motiv pentru care vor avea de ispasit doar 5 ani de inchisoare. Mihai Apavaloaiei, directorul Spitalului Penitenciar Jilava, declara la 16 octombrie 2008 ca “starea de sanatate a celor doi generali in rezerva incarcerati este buna”. In aceeasi zi, avocatul lui Victor Athanasie Stanculescu a cerut Parchetului Militar Bucuresti intreruperea executarii pedepsei de catre clientul sau pe motiv de boala. Finalizarea dosarului Stanculescu-Chitac este un plus pentru justitia romana, care si-a incheiat misiunea odata cu pronuntarea deciziei definitive de la 15 octombrie. Autoritatea indreptatita acum sa-i trimita dincolo de gratii pe Stanculescu si Chitac este Institutul de Medicina Legala, ai carui medici vor evalua starea de sanatate a celor doi fosti generali.
Evenimentele desfasurate la Timisoara si Bucuresti, in timpul revolutiei din 1989, au adus in fata justitiei romanesti multe alte dosare care asteapta sa fie finalizate chiar din 1990. Decizia definitiva, data in procesul in care au fost inculpati Stanculescu si Chitac, a fost data dupa 12 ani de la inceperea urmaririi penale a celor doi.