Pe aceeași temă
Diaspora română este un termen care cuprinde întreaga populație a românilor din afara României și Moldovei. De obicei, termenul nu îi numără pe acei români autohtoni care locuiesc în statele vecine, în special românii din Ucraina și Serbia. De asemenea, numărul diasporei pune la socoteală și cetățenii de origine română născuți în țări respective. Numărul tuturor românilor din străinătate este estimat la aproximativ 4-12 milioane de oameni, în funcție de înțelesul termenului „român”.
În 2006, președintele României, Traian Băsescu a anunțat că diaspora română este estimată la aproximativ 8 milioane de oameni, cei mai mulți dintre ei locuind în fosta URSS, Europa de Vest (în special în Spania și Franța), America de Nord, America de Sud, Australia și Noua Zeelanda.[1]. Cu toate acestea, nu se știe cu certitudine dacă Băsescu a inclus în estimările sale și populații care nu s-ar identifica neapărat cu etnia română. Ca urmare, nu se știe dacă Basescu a inclus evreii români, etnicii maghiari care sunt nativi în nordul României (cunoscuți sub numele de ceangăi sau secui) și sașii de origini germanice ca români când a raportat estimările, precum și a treia generație a persoanelor fizice în Statele Unite și Canada.
În aprilie 2011, în Parlament s-a constituit Comisia pentru Românii de pretutindeni, condusă de deputatul PD-L William Brânză.[2]