Nikita Hrusciov si decesul bolsevismului

Vladimir Tismaneanu | 01.03.2006

Pe aceeași temă

In urma cu 50 de ani, liderul sovietic Nikita Hrusciov s-a angajat intr-un atac virulent asupra mitului lui Stalin. Pe 25 februarie 1956, o audienta in stare de soc, alcatuita din 1.436 de delegati la cel de-al XX-lea Congres al PCUS - cea mai importanta adunare a partidului - si-a ascultat liderul rostind Discursul secret, unul dintre documentele politice cu cel mai mare impact asupra ultimului secol. A fost secret deoarece nici un oaspete sau jurnalist strain nu a avut voie sa participe la congres, iar textul nu a fost publicat in URSS pana la venirea lui Gorbaciov. Timp de cateva decenii, masina propagandistica sovietica a refuzat sa-i recunoasca existenta. Cu toate acestea, discursul a fost real si a avut efecte uriase. Documentul a ajuns in Occident via Polonia, printr-o scurgere de informatii, si a fost publicat in New York Times la cateva luni, atunci cand i-a fost confirmata autenticitatea. Posturile de radio occidentale l-au difuzat in Europa de Est si URSS. Dupa Discursul secret, nici Uniunea Sovietica, nici blocul sovietic si nici intreaga miscare comunista nu au mai fost aceleasi. Incepand de atunci, Mao si alti sustinatori convinsi ai stalinismului au vazut in Hrusciov omul care a ingropat comunismul, un ultrarevizionist si un renegat.

Discursul lui Hrusciov a denuntat “cultul personalitatii” lui Stalin, un eufemism menit sa sugereze responsabilitatea personala a dictatorului pentru crimele in masa ale deceniilor trecute. Publicul a amutit. Pentru multi dintre ei a fost o experienta eliberatoare. Altii s-au simtit tradati, traumatizati si ofensati. Boleslaw Bierut, seful partidului comunist polonez si un stalinist devotat, fiind bolnav de pneumonie, a suferit un atac de cord si a murit pe 12 martie, dupa ce a citit discursul intr-un spital din Moscova. Discursul, cu o durata de patru ore, aducea dovezi in legatura cu “abuzurile grave de putere” ale lui Stalin, persecutarea elitei partidului, rolul sau in Marea Teroare, tratamentul feroce aplicat personalitatilor marcante ale partidului si esecul sau in a deveni un mare comandant militar. Hrusciov l-a denuntat pe Stalin ca fiind creierul din spatele executiilor in masa. Liderul atat de venerat pana atunci a fost declarat vinovat pentru distrugerea a mii de vieti omenesti, deportarea brutala a grupurilor etnice, programele absurde din agricultura si “idolatria dezgustatoare” - o mascarada a “istoriei partidului”. Accentul se punea pe victimele comuniste ale terorii lui Stalin si acesta era, de fapt, principalul handicap al abordarii lui Hrusciov. El a garantat ca va reabilita “principiile leniniste ale democratiei socialiste sovietice” si ca va “lupta cu cei care abuzau, in mod arbitrar, de putere”. Pentru cititorii de astazi, accentul pus pe “sanatatea” principiilor leniniste pare naiv. Dar in 1956 acest atac la adresa spiritului lui Stalin era extrem de indraznet. Stalinistii nu i-au iertat niciodata lui Hrusciov aceasta viziune iconoclasta.

Denuntarea fostului tiran

Unda de soc a celui de-al XX-lea Congres a fost resimtita in intreg Blocul Sovietic, ducand la ruptura sino-sovietica, la miscarea din Polonia in primavara anului 1956 si la revolutia ungara din toamna aceluiasi an. Discursul secret a fost un catalizator al revoltei spirituale printre intelectualii critici cunoscuti ca marxisti revizionisti. Solidaritatea neconditionata cu URSS, “amprenta” stalinista a internationalismului proletar, a incetat sa mai fie obligatorie. Denuntand cultul personalitatii lui Stalin, Hrusciov a sfaramat o intreaga piramida de minciuni si iluzii. Geniul din trecut aparea acum ca un monstru psihopat. Liderii comunisti din “democratiile populare” erau infuriati peste masura. Pentru micii Stalini ai Poloniei, Romaniei, Germaniei de Est sau Cehoslovaciei, atacul lui Hrusciov asupra lui Stalin a insemnat o tradare a celor mai inalte principii; se simteau amenintati pe buna dreptate. Multa vreme, pana in anii ’80, comunistii francezi furiosi se refereau la Discursul secret cu ura, numindu-l “raportul atribuit lui Hrusciov”. In ciuda lipsurilor sale, discursul oferea o lectura tragica a istoriei sovietice in care Stalin era infatisat sub forma unui maniac al puterii, crud si narcisist pana la extrem.

Regim condus de o ideologie, URSS se baza pe presupunerea infailibilitatii partidului comunist si a statutului liderului sau, vazut ca un fel de Dumnezeu. Pentru Stalin, mitul rolului predestinat de conducator al partidului coincidea cu permanenta consolidare a propriei puteri. In timp ce-i omora pe cei din Vechea Garda Bolsevica, pretindea ca este cel mai loial discipol al lui Lenin. Al doilea razboi mondial a contribuit la crearea imaginii sale supranaturale. Gafele enorme, lichidarea comandantilor Armatei Rosii, precum si pactul rusinos cu Germania nazista au fost trecute cu vederea de multi, inclusiv de politicienii din Occident. Isi crease imaginea unui strateg si om de stat intelept. Stalin a declansat Razboiul Rece pentru a-si pastra dominatia asupra tarilor satelit ale URSS din Europa Centrala si de Est. Cand comunistii iugoslavi condusi de Tito l-au provocat in 1948, Stalin i-a excomunicat, numindu-i “o banda de spioni si criminali”.

Nebunia sa extrema l-a facut sa-si imagineze comploturi sioniste menite sa-l ucida si sa distruga socialismul. Catre sfarsitul vietii, Stalin devenise liderul unor sustinatori servili, a caror singura grija era simpla supravietuire. Unul dintre acestia era Nikita Hrusciov care, in septembrie 1953, a devenit prim-secretar al partidului. La inceput, impulsivul Hrusciov impartea puterea cu ceilalti locotenenti ai lui Stalin. Sloganul lor era reintoarcerea la principiul leninist al “conducerii colective”. Sute de mii de prizonieri ai Gulagului s-au intors la casele lor in timpul “dezghetului” de dupa 1953. Cu binecuvantarea Moscovei, Imre Nagy a initiat in Ungaria un “Nou Drum”, iar propaganda isterica impotriva lui Tito a luat sfarsit.

Hrusciov era constient de vulnerabilitatea pozitiei sale si a incercat sa si-o consolideze prin punerea la cale a denuntarii fostului tiran. Pana in 1955, o comisie a lucrat in secret pentru a demonstra efectele si amploarea regimului terorii instaurat de Stalin. Presedintele acestei comisii era istoricul Piotr Pospelov, un fost admirator al lui Stalin. Hrusciov a profitat de cel de-al XX-lea Congres pentru a demola mitul lui Stalin. El a dezvaluit testamentul lui Lenin (care cerea inlocuirea lui Stalin la sefia partidului) si l-a distribuit delegatilor. Peste cativa ani, Mihail Gorbaciov, care fusese in sala, avea sa mentioneze, intr-o discutie cu fostul ideolog al Primaverii de la Praga, Zdenek Mlynar, efectul sfasietor pe care discursul l-a avut asupra lui si asupra generatiei aparatcicului de partid. Alexandr Iakovlev, aliatul lui Gorbaciov si arhitectul politicii de glasnost, si-a amintit de eveniment ca fiind inceputul renasterii sale politice. Discursul secret a insemnat, printre altele, efortul de a inlocui stalinismul cu o versiune mai toleranta si mai receptiva a bolsevismului. Textul epocal rostit de Hrusciov continea esenta reformelor lui Gorbaciov. Evident, prin prisma revolutiilor din 1989 si a caderii URSS, discursul nu reprezinta un atac foarte categoric la adresa bolsevismului. Totusi, pentru 1956, la numai 3 ani de la moartea lui Stalin, documentul era zguduitor.

“Reintoarcerea la Lenin”

De ce s-a angajat Hrusciov in aceasta actiune? Mai intai, teroarea politica se dovedise deja a fi neproductiva. Aparatul de stat si intelighentia se saturasera sa traiasca intr-o teama permanenta. Prin demolarea mitului lui Stalin si reabilitarea leninismului, Hrusciov propunea un nou principiu al legitimitatii. “Reintoarcerea la Lenin” a devenit noul slogan. In acest scop, s-a creat o noua imagine romanticizata a lui Lenin. In al doilea rand, in acel moment Hrusciov se lupta pentru putere cu stalinistii din conducerea partidului. Oameni ca Molotov, Malenkov sau Kaganovici condamnau eforturile lui Hrusciov de a reforma sistemul si voiau sa se descotoreasca de el. In al treilea rand, exista un element personal, de natura psihologica: cu cat Hrusciov afla mai multe despre Marea Teroare in timp ce-si pregatea Discursul secret, cu atat era mai indignat de crimele lui Stalin. Nu ca nu ar fi stiut dinainte despre multe dintre ele. De fapt, chiar el a luat parte la teroare, mai ales in Ucraina, dar a patruns relativ tarziu in cercul apropiatilor lui Stalin si nu a fost la fel de influent ca ceilalti baroni. Pe de alta parte, Hrusciov nu a criticat institutiile bolsevice. Demonologia propusa de Discursul secret prezenta un Stalin aflat la inceputul carierei, care se opusese in mod corect lui Trotki si Buharin si care luptase pentru consolidarea socialismului. Mai tarziu, datorita, in mare parte, influentei lui Beria, s-a angajat in actiunile oribile descrise in discurs. Desigur, aceasta era o mistificare. Problema nu era numai personalitatea maligna a lui Stalin sau influenta demonica a lui Beria, ci identificarea, in cadrul sistemului, a cauzelor catastrofei morale, politice si sociale a socialismului. In acest sens, Discursul secret al lui Hrusciov nu a reusit sa scoata in evidenta aceste cauze profunde si a ramas la un nivel explicativ destul de superficial.

Pana la sfarsitul vietii, chiar si dupa ce a fost izgonit in 1964 de catre o conspiratie neo-stalinista, Hrusciov a ramas un bolsevic convins si nu a acceptat niciodata faptul ca ambitia lui Lenin de a construi o societate perfecta, indiferent de costurile de vieti omenesti, a fost cauza intregului dezastru. Cu toate acestea, desi frustrant de incomplet, Discursul secret a inaugurat era reformarii, a contra-reformarii si a dizolvarii totale a comunismului. Era numita de Czeslaw Milosz “Noua Credinta” luase sfarsit. Asa cum afirma unul dintre intelectualii de marca ai Revolutiei Ungare, dramaturgul Gyula Hay, in autobiografia sa Nascut in 1900: izbucnirile furibunde ale lui Hrusciov impotriva lui Stalin “au lasat in urma ceva ce nu poate fi negat - o dorinta arzatoare care a acumulat forta timp de mai multe decenii, o dorinta pentru umanitate”.

Versiune revazuta a articolului aparut in Wall Street Journal, 24 februarie 2006, publicata in 22 cu permisiunea autorului.

Traducere de Cristina Spatarelu
 

(Subtitlurile apartin redactiei)

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22