IV. Arsenalul nuclear si balistic nord-coreean

Octavian Manea & Ileana Racheru | 29.10.2009

Pe aceeași temă

Arsenalul balistic al Coreei de Nord este format in special din rachete Taepodong 1 (disponibila din 1998, cu raza medie de actiune de pana la 2000 de km, capabila sa transporte incarcatura nucleara) si Taepodong-2 (un sistem cu raza de actiune intercontinentala ce poate lovi tinte aflate la o distanta cuprinsa intre 6000-9000 de km, inclusiv tinte de pe teritoriul SUA-Alaska, Hawaii si chiar California). Coreea de Nord are astazi potentialul balistic de a ameninta teritoriul Coreei de Sud, al Japoniei, dar si bazele militare ale SUA din Pacific. Totodata, guvernul SUA estima, in februarie 2009, ca Phenianul dispune de cel putin 5-6 dispozitive nucleare.

De la sfarsitul Razboiului Rece si pana astazi, Coreea de Nord a legat dezvoltarea armelor nucleare de o filozofie a descurajarii oricarei agresiuni externe care ar fi putut pune sub semnul intrebarii insasi existenta regimului comunist. In februarie 2009, Comunitatea de Informatii a Statelor Unite aprecia ca Phenianul percepe rolul armelor sale nucleare ca fiind mai degraba unul defensiv, de descurajare, un instrument de diplomatie coercitiva, decat ca o capabilitate ofensiva propriu zisa de purtare a razboiului; mai mult, se estima ca Phenianul nu isi va folosi dispozitivele nucleare impotriva fortelor sau a teritoriului SUA, atat timp cat regimul nu se afla in pragul unei infrangeri militare sau a unei iminente disolutii a controlului sau. Toate aceste date contureaza asadar un actor rational, interesat prioritar de conservarea statu-quo-ului politic intern.

Kim Ir Sen a fost produsul mixt al comunismului chinez si sovietic: a luptat alaturi de gherila chineza si a fost educat ideologic in URSS in timpul celui de-al doilea razboi mondial. A ajuns in fruntea Coreei de Nord, mai intai ca premier (1948-1972) si apoi ca presedinte (1972-1994). in perioada 1949-1994, Kim Ir Sen a fost si secretar general al Partidului Muncitoresc Coreean. Dupa modelul lui Stalin, Kim Ir Sen si-a construit un cult al personalitatii ”total si complet”. Istoria oficiala a regimului comunist nord-coreean il prezinta pe Kim Ir Sen ca Marele Conducator si ”presedinte etern” (conform Constitutiei nord-coreene). El a construit un regim bazat pe o ideologie confuza ce a amestecat elemente de marxism-leninism, maoism, nationalism coreean si confucianism. A promovat o politica economica dezastruoasa bazata pe izolarea in raporturile comerciale internationale.

Foametea din anii 1995 si 1996 a fost una dintre cele mai grave consecinte ale politicii sale economice.

Kim Jong Il a devenit lider suprem al Coreei de Nord dupa moartea tatalui sau, Kim Ir  Sen, in 1994. Actualul lider nord-coreean cumuleaza cele mai importante functi in stat: Comandant Suprem al Armatei Populare Coreene, Presedinte al Comisiei Nationale de Aparare si secretar general al Partidului Muncitoresc Coreean. Propanganda oficiala a regimului comunist nord coreean il descrie ca pe ”liderul mult iubit” al poporului, iar media occidentala sustine ca este unul dintre mai ”misteriosi lideri” din lume. CNN l-a descris, deopotriva ca un ”nebun cu arme nucleare” si ca ”un lider care a speculat abil putinele oportunitati”. In 1995, regimul lui Kim Jong Il a initiat ”perestroika” coreeana, proces de deschidere economica limitata cu scopul de a elimina consecintele foametei.

Pentru index-ul intregului dosar accesati acest link!

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22