Coreea de Nord - o putere nucleara de facto!

Octavian Manea & Ileana Racheru 30.10.2009

De același autor

Discutiile care se vor desfasura, pe 30 octombrie 2009, intre Sung Kim, trimis al Departamentului de Stat si Ri Gun, oficialul numarul doi al regimului de la Phenian, sunt de importanta majora pentru reluarea negocierilor in dosarul nuclear nord-corean dupa lansarea, in mai 2009, a ultimului test nuclear de catre regimul condus de Kim Jong Il. SUA au acceptat acest dialog indirect, dupa ce comunitatea internationala pare sa fi epuizat modalitatle de a negocia sau de a constrange regimul de la Phenian sa renunte la arsenalul nuclear. Astazi, administratia Obama si comunitatea internationala se afla in situata dificila de a trata cu un regim care a  adoptat strategii contradictorii.

Comportamentul Phenianulul face parte dintr-un efort mai larg de diplomatie publica menit a consolida capitalul de imagine al regimului nord-coreean, pe fondul deteriorarii din ultimul an a relatiilor dintre Coreea de Nord si comunitatea internationala. Intreaga aceasta coregrafie diplomatica nu poate fi, insa, izolata de evenimentele recente care au readus Coreea de Nord pe harta “amenintarilor la adresa pacii si securitatii internationale”: doua teste nucleare (in 2006 si 2009) si refuzul de a negocia dezarmarea (la octombrie 2009 Kim Jong Il a anuntat ca este dispus sa reia negocierile in formatul celor 6, iar peste o saptamana a testat cateva rachete cu raza scurta de actune).

Care este arsenalul detinut de Coreea de Nord si cat de periculos este regimul de la Phenian? Care este importanta strategica a regimului nuclear nord-corean pentru SUA, China, Rusia, Japonia sau Coreea de Sud? Ce instrumente are la dispozite comunitatea internatonala pentru a dezarma regimul nord-corean? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile la care revista 22 a incercat sa raspunda, intr-un amplu dosar,  urmarind  evolutia procesului de inarmare nucleara a Phenianului. Totodata, concluziile asupra ultimelor evolutii din Coreea de Nord vor fi formulte intr-un interviu realizat in exlusivitate cu Abraham Denmark, un reputat specialist in problemele de securitate ale Asiei de Est la Center for a New American Security (CNAS).

Index dosar:

I. Coreea de Nord in epoca Razboiului Rece, un actor revizionist

II. Coreea de Nord in anii 90: un actor statu-quo

III. Phenianul in lumea post 11 septembrie

IV. Arsenalul nuclear si balistic nord-coreean

V. Coreea de Sud-Japonia, pilonul esential al oricarei strategii de gestiune a amenintarii nord-coreene

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22