Elogiu Hertei Müller împotriva nerușinării

Brîndușa Armanca 11.12.2012

De același autor

Insinuările lui Octavian Bot despre Herta Müller confirmă regresul spre trecut, întoarcerea la trista epocă a demolării valorilor.

Aflat în plină campanie electorală, Octavian Bot, un candidat USL, și-a găsit ca țintă o ma­re scri­itoare originară din România, laureată a Pre­miului Nobel pentru literatură, pe Herta Müller. Aceasta afirma la în­ceputul lui de­cembrie, într-un interviu pentru ziarul britanic The Guardian,„Partidul Co­munist [român] și-a luat o nouă față - sunt social-de­mocrați acum. Țara se în­toar­ce în trecut...“. Pre­mo­niție confirmată. Ce găsește să comenteze sus-numitul la B1 TV, cu perfidia care l-a per­petuat în funcții și man­date de parlamentar? Zice că o cunoaște per­sonal din vremea studenției de la „cenaclu“, lucru puțin probabil caracterului restrâns al grupului de limbă germană Aktionsgruppe Ba­nat, că era probabil recrutată de Securitate din moment ce i s-a permis să lucreze ca tra­ducătoare într-o întreprindere și că, până la ur­mă, nici n-ar fi meritat Premiul Nobel. Exact discursul mincinos și denigrator al Securității, a cărei prezență Herta Müller nu încetează să o identifice azi în rândul mogulilor, mi­liar­da­rilor de carton și al unor politicieni.

Din păcate, insuficient informat, moderatorul emisiunii de pe B1 n-a putut contracara afir­ma­țiile nu doar neadevărate, dar și revoltător de nedrepte la adresa scriitoarei născute în Nițchidorf, care și-a închinat opera scrisă în ger­mană, limba ei maternă, țării natale. Dis­cursul despre batistă rostit la decernarea Pre­miului Nobel, implicit și o laudă a limbii ro­mâ­ne în care nu a scris, dar care i-a îmbogățit germana, inclu­de și episoadele umilitoare din cei doi ani de fabrică. In­vi­tată în toamnă la Budapesta de Institutul Goethe, Herta Mül­ler a povestit din nou că refuzul ei de a colabora cu Se­curitatea și de a plăti cotizația la sindicatul întreprinderii, din care nu făcea parte, i-a atras mai întâi evacuarea din birou („stăteam ore întregi pe trepte, în casa scării, ca să nu mă pună absentă nemotivat și să mă dea afară“, își amintește scriitoarea), apoi concedierea fără preaviz. A fost nevoită să facă pe educatoarea, apoi să dea ore de ger­mană ca să poată trăi. „N-am vrut să fiu di­si­dentă, e un cuvânt abstract, omul nu vrea să fie dușman al poporului, dar ei m-au ca­te­gorisit așa și nu aveam ce să fac. Cel mai rău a fost că au răspândit despre mine că sunt informatoare... Mai târziu, când am emigrat în Germania, m-au interogat ca pe o spi­oa­nă...“, a mărturisit scriitoarea publicului ma­ghiar. A primit ani de-a rândul scrisori și te­le­foane de amenințare, prieteni ca Rolf Bossert s-au sinucis în mod suspect, s-a temut pen­tru viața ei, iar repulsia față de regimul con­dus de politruci aroganți, „umflați cu pompa“, cum scria într-o carte, care stimulau un opor­tunism detestabil, o simte și azi și îi recu­noaș­te relicvele.

Adaug o experiență personală, pentru a elo­gia, împreună cu talentul ei, demnitatea de om a Hertei Müller: în anii ‘90 am recuperat do­sarul de urmărire al lui William Totok, fost coleg cu Herta și cu mine la Filologia Uni­ver­sității din Timișoara și membru al Aktions­gruppe Banat. Willi Totok a făcut 9 luni de în­chisoare ca student, în 1975, pentru poezii con­siderate propagandă împotriva orânduirii socialiste. În dosar se găsesc declarațiile prie­tenilor săi, studenți, tineri scriitori. Dintre toa­te declarațiile, niciuna nu este atât de in­tran­sigentă și fără urmă de compromis cu anche­ta­torii ca aceea a Hertei Müller, care întoarce re­chizitoriul împotriva celor care o interogau. „În decurs de-o săptămână, în biroul meu a venit de trei ori, dis-de-dimineaţă, un bărbat uriaş, ciolănos, cu ochi albaştri sclipitori - un colos de la Securitate. Prima oară m-a tratat cu insulte stând în picioare, şi-a plecat. A do­ua oară şi-a scos canadiana, agăţând-o de cheia dulapului, şi s-a aşezat... A treia oară când a venit, s-a aşezat, iar eu am rămas în picioare, căci îşi pusese servieta pe scaunul meu. N-am îndrăznit s-o iau de-acolo şi s-o pun pe jos. M-a insultat tratându-mă de proas­tă îngrămădită, de puturoasă... A-mpins vaza cu lalele până-n marginea mesei, în mijlocul mesei a trântit o foaie albă de hîrtie şi-un pix. A răcnit: Scrie!...“, își amintește scrii­toa­rea. Așa arătau întâlnirile „prietenoase“ des­pre care vorbea candidatul Bot.

Nu mai contează dacă Octavian Bot a fost sau nu reales, în pofida eforturilor câtorva te­le­viziuni, numărate pe degetele de la o mână, de a informa corect publicul despre biografia candidaților. Realitatea TV îl numise „pă­rin­tele traseiștilor“ în emisiunea Dosar de can­didat (una dintre cele mai necruțătoare și tot­odată utile alegătorilor vigilenți) pentru ispră­vile de a fi trecut pe la șapte partide, de a fi scuipat sistematic acolo unde înainte a lins, pentru nerușinare. „Exagerează, în fond, era prietenă cu sistemul“, mai comenta „ca­tin­datul“ la semnalele Hertei Müller. Insinuările lui confirmă regresul spre trecut, întoarcerea la trista epocă a demolării valorilor.

P.S. În goana unui zapping de seară pe ca­nalele ocupate cu alegerile, am văzut ce în­seamnă angajarea sinceră, până la sacrificiu, a omului de presă în cauza politică: Dana Gre­cu, antenista capabilă să înfigă cuțitul în ori­cine n-ar fi fost de partea USL și a stăpânului Felix, avea ochii în lacrimi de fericire în dialog cu cinicul Dragnea, care anunța nu doar vic­toria, ci și exterminarea opoziției de orice fel. Donatorii sunt rugați să trimită batiste la An­tena 3. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22