Contextul politic al unui atac profund nedrept

Acuzați de legionarism în mass-media oficiale nu erau cei care promovau naționalismul etnic, ci tocmai cei care susțineau vocația democratică a României, iar Ana Blandiana și Gabriel Liiceanu erau reprezentanți principali ai acestui curent idealist. Istoria se repetă, chiar dacă nu identic.

Alexandru Gussi 05.04.2016
SHARE 8

De același autor

 

În săptămâna în care președintele ActiveWatch își publica pe adevărul.ro un suprarealist atac la Ana Blandiana și Gabriel Liiceanu, emisiunea culturală a Digi 24, DIGIcult, îl avea drept invitat special pe Pavel Coruț. Într-un caz e inventată o „bătrânețe le­gionară“, în celălalt un scriitor e invitat să vor­beas­că despre copilăria sa, fiind prezentat drept „ofi­țer de informații înainte de 1989“, căci a vor­bi despre Securitate este, încă, stigmatizant. Pe de o parte, interpretarea abuzivă a unei intervenții re­cente mergea până la „nazism“, pe de altă parte, aflăm că „În anii ’90 România cititorilor se îm­păr­țea în două isterii: cărțile semnate Sandra Brown și cele ale lui Pavel Coruț“. Ce ușor se scrie și se rescrie istoria! Dar de ce așa?

 

Voi încerca aici să propun o ipoteză. Ea pleacă de la durabila discreditare a clasei politice, a unor ins­tituții fundamentele precum parlamentul și par­ti­dele politice. O discreditare căreia societatea i-a răspuns prin forme nestructurate de protest, în pri­­mul rând manifestațiile împotriva exploatării Ro­șiei Montane din 2013 și cele de după drama din Colectiv de anul trecut. Ar fi o mare eroare să dăm o coloratură ideologică unor astfel de ră­buf­niri sociale. Lipsa coeziunii ideatice explică ab­sen­ța unor forme ulterioare de structurare, spre deo­sebire de secvența din 1990, Piața Universității-Alianța Civică-Convenția Democratică. Dar ar fi o eroare la fel de mare să credem că nu există po­si­bilitatea ca astfel de răbufniri să ia până la urmă o culoare ideatică și chiar să se structureze într-un fel, punând în discuție oligopolul politic actual.

 

Fiecare dosar care probează o dată în plus exis­ten­ța unei corupții endemice duce nu numai la decre­di­bilizarea unor partide, ci a întregului sistem par­tizan. Singura variantă de ajustare a sistemului po­litic în ansamblul său, pentru a ieși din ceea ce es­te sau riscă să devină o criză de legitimitate, e în­noirea spectrului politic.

 

Miza momentului devine deci aceea de a găsi oa­meni, cauze, valori, orientări capabile de mo­bi­li­za­re civico-politică. O mobilizare care, de data asta, să aibă vocația unei structurări instituționale. Nu știm dacă în contextul românesc actual, cu un ca­pitalism de partid și de stat fără adevărați ca­pi­ta­liști și un peisaj media captiv, construcțiile vii­toa­re pot veni dinspre societate sau vor fi de sus în jos. Dar ceva nou, sau ceva care se pretinde nou, va apă­rea, va trebui să aibă un discurs, va trebui să ai­bă o culoare politică care să spună ceva celor care vor fi chemați să o voteze.

 

În astfel de momente, se deschide po­si­bilitatea refondării comunității po­li­tice, există o sete de idei și simboluri. E ceea ce se întâmpla și la începutul anilor 1990. Societatea românească a fost atunci ruptă între o minoritate ca­re propunea o viziune proeuropeană, democratică, anticomunistă și o ma­jo­ritate care a căzut sub vraja charismei fals revoluționare care oferea un na­țio­nalism etnic, antioccidental, promotor al democrației originale.

 

Ironia este că cei abuziv acuzați de le­gionarism în mass-media oficiale nu erau cei care promovau naționalismul etnic, ci tocmai cei care susțineau vo­cația democratică a României, iar Ana Blandiana și Gabriel Liiceanu erau re­prezentanți principali ai acestui cu­rent idealist. Istoria se repetă, chiar da­că nu identic. Idealiștii de ieri nu par că mai vor să anime masele, to­tuși, fiecare în felul său, își permite lu­xul unui discurs public liber. Pot deci inspira, riscă să devină periculoși, în­tr-un context în care spațiul public e saturat de clone, avataruri și nulități cu doctorat. Sunt deci ținte azi, așa cum au fost și ieri. De fiecare dată, miza a fost redefinirea discursului do­minant și riscul unui transfer al pres­tigiului intelectual-moral în câmpul politic.

 

La nivel public, reacția la acest atac nu a fost pe măsura nedreptății lui, ci pe măsura antiselecției care domină mass-media. Mircea Toma a atacat de pe pozițiile corectitudinii politice, ce­ea ce îi conferă în ochii multora o for­mă de autoritate și chiar o protecție, doar el este cel care publică Raportul anual privind discursul instigator la ură... Când ai o formă de expertiză și o autoritate civic-instituțională, devii o voce cvasi-oficială. Lipsa de reacție față de utilizarea unei astfel de plat­for­me pentru a stigmatiza nu numai niș­te repere, dar implicit și pe toți cei ca­re le consideră repere este o formă de lașitate. Dar asta nu trebuie să ne mi­re, în condițiile în care partidul pre­zidențial cultivă și acum o Antena 3 care a banalizat de mult astfel de ata­curi. Ele vizează intimidarea celor ca­re ar avea veleități politice, fiind deci unul dintre elementele de bază prin care actuala clasă politică speră să ră­mână fără concurență.

 

Tehnicile din 1990 rămân actuale pen­tru că deținătorii puterii sunt do­mi­nați de aceleași valori. În acest sens, e ironic să vezi cum Realitatea TV în­cearcă reîncărcarea lui Marian Mun­tea­nu pe zona naționalistă, în care fusese distribuit și pe vremea Mișcării pen­tru România, apoi, șocant pentru na­ivi, alături de Măgureanu. Și aceasta nu este decât o altă dovadă că lupta pen­tru simboluri politice se întețește.

Comentarii 8

AlinaP - 05-01-2016

Ideile in acest articol se ratacesc, se pierd in necunoscut, o confuzie totala. La sfarsit, ramai mai cu nimic. Am remarcat textul: "Ironia este că cei abuziv acuzați de le­gionarism în mass-media oficiale nu erau cei care promovau naționalismul etnic, ci tocmai cei care susțineau vo­cația democratică a României, iar Ana Blandiana și Gabriel Liiceanu erau re­prezentanți principali ai acestui cu­rent idealist." Am citit articolele doamnei Blandiana si a domnului Liiceanu despre care vorbeste autorul. Va asigur ca n-au nici o legatura cu "vocatia democratica" a acestor doi intelectuali romani dar au o stransa legatura cu "nationalismul etnic". Tocmai de aceia, pozitia acestor doua personalitati romanesti a provocat un soc in in public iar reactia publicului a fost similara cu cea a mass media in cea mai mare parte. Corectitudinea politica nu are nimic de a face cu opiniile exprimate in legatura cu pozitiile nationaliste ale doamnei Blandiana si ale domnului Liiceanu deasemeni. Oare de ce e atat de greu sa vedem lucrurile simplu si sa evitam complicatiile de genul celor exprimate de autor in acest articol?

Răspunde

bogdan - 04-09-2016

Analiza e prea abstracta, cu refondarea comunitatii politice etc, si un stil asa speculativ de analiza politica. Chestiile sunt simple : nivelul intelectual in Romania e la pamant, iar cel moral e si mai jos. Agitatii astia care lipesc stampile de legionari sunt niste ratati si niste porci, ma scuzati dar asta e adevarul, semidocti, rosi de invidii, de uri, vanduti cui se poate numai sa traiasca bine si sa o faca pe critcii Gica Contra : numai fosti studenti de-a lui Manolescu, de la care se vede ca n-a invat decat ineresul pentru sport si chiar si in chestiunea asta doar insulta nesportiva ce se practica in sportul romanesc; fosti Catavenci si tot felul de jurnalisti care au pupat in cur si au luat salarii babane d ela toti mogulii carora nu le mai pica ca pe vremuri acum si isi cauta alti patroni: in fine, niste amatori studenti de pe la facultati din astea noi, gen stiinte politice, carora nu ar fi trebuit niciodata sa li se fi de-a vreo licenta daca facultatea respectiva ar fi avut macar decenta de a instrui oameni care macar pot face distinctii si rationa in apele complicate ale politicii...dar e Romania, aia buni sunt jos in timp ce aia rai sunt sus, la scoala, la spital, in politica, la politie etc!

Răspunde

Gheorghe Popescu - 04-06-2016

Articol putin cam prea elevat pentru marea masa de cititori, dar bun. Concluziile mi se par putin in afara tintei. Tehnicile din 90 sint actuale nu pentru ca valorile papusarilor sint aceleasi, ci pentru ca papusarii sint aceiasi. E aceeasi Marie cu alta palarie, nu a fost palaria preluata de altcineva. Securistii de azi sint securistii de ieri. Continuam sa vinam turnatorii securitatii, dar nu ne atingem de securisti. Al doilea mare vinovat pentru situatie e insasi populatia tarii. Primarii corupti sint realesi de populatie in functiile de care au abuzat. Populatia e impartita in aceleasi tabere, alegatorii voteaza PSD sau PNL in aceeasi proportie, chiar daca justitia a demonstrat de nenumarate ori ca partidele astea doua sint corupte pina la maduva si ca nimic si nimeni nu le poate restructura. Tot romanul isi pune speranta in Europa sau America, iar daca astia isi aranjeaza pragmatic treburile in Romania, ii consideram pe ei vinovati de neputinta noastra de a ne civiliza. Cei citiva intelectuali pe care ii avem se vor fi saturat sa-si sparga plaminii pentru nevolnici, ca atare acum sint acuzati ca nu vor sa mai anime masele. Situatie fara iesire, domnule Gussi. Nu poti anima un cal mort. Interesele populatiei se invirt in sfere mult mai putin inalte. Problemele zilei sint legate de copii sfisiati de ciini vagabonzi, sau de violurile mizerabile de la Vaslui. Asta-I nivelul. Survolati mai jos, va rog.

Răspunde

dinu - 04-06-2016

Cred ca totusi este ceva gresit: nu il cheama Mircea Toma ci Sorin Toma. La fel de abject ca si predecesorul sau.

Răspunde

Mircea Ordean - 04-06-2016

„Contextul politic al unui atac profund nedrept” Atac profund nedrept... E totuși o expresie pentru copii mici... Nu poți a voi să îndrepți lumea, iar în paralel să nu ai idee că e pină reaitatea de nedreptăți...

Răspunde

Mircea Ordean - 04-06-2016

„În astfel de momente, se deschide po­si­bilitatea refondării comunității po­li­tice, există o sete de idei și simboluri. E ceea ce se întâmpla și la începutul anilor 1990. Societatea românească a fost atunci ruptă între o minoritate ca­re propunea o viziune proeuropeană, democratică, anticomunistă și o ma­jo­ritate care a căzut sub vraja charismei fals revoluționare care oferea un na­țio­nalism etnic, antioccidental, promotor al democrației originale.” Și similar, în revista dvs.. . . UN MIC CERC VICIOS. . Ca esență, vorbele de mai sus se află neadevărate, căci le lipsește nuanța. În 90 lucrurile stăteau mai amestecat... . Însă. Dacă în discursu-ți de azi (din vreun `22`) condeiul trage spre realitate, se duce (pardon) naiba puterea lui de atracție, de a entuziama cititorul optiomist și energic. . Na, dilemă!

Răspunde

badescu gabriela - 04-05-2016

As vrea , daca se poate , o opinie de la autorul articolului despre partidele locale - 200 pt Bucuresti , partidul pentru Iasi , initiativa din Targu Mures etc . Eu le vad ca o solutie - cu multa implicare civica. Suntem datori sa facem cate ceva daca vrem o schimbare.

Răspunde

oblio - 04-05-2016

Cred ca aveti o analiza mult prea nebuloasa si generala. Situatia e mult mai clara, zic eu. Rusia a facut marea greseala de a promova numai hoti si imbecili. In fata unei ofensive viguroase a Justitiei, toti agentii corupti cad ca niste popice. E nevoie de altii, dar... de unde? Sistemul lor a indepartat orice potential rival. In acelasi timp, aderarea la NATO si UE a adus tineri care nu sunt controlati de Moscova. Rezultatul e clar: e nevoia de intoarcerea la vechile edecuri, care au ramas fidele. (Nici nu puteau fi altfel, dupa cat s-au imbogatit in slujba lor. Mai toate afacerile in zona gri a economiei, serviti de alti agenti. Plus promovarile in invatamintul superior, adm., servicii secrete etc.) In rest, vechea placa a Moscovei si agentilor lor: toti cei ce nu sunt cu ei sunt impotriva lor si daca sunt impotriva lor nu pot fi decat fascisti... Nimic nou sub soare!

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22