De același autor
Generaţia formată în timpul tranziției este prima care s-a născut politic revoltându-se împotriva unor politici care, cu toate neajunsurile lor condamnabile, pot fi caracterizate drept reformiste.
Momentul trecerii a 25 de ani de la revolta muncitorilor de la Braşov a trecut aproape neobservat, deşi realitatea socială a României de azi ar fi trebuit să dea mai multă forţă acestei aniversări. Lipsa de interes pentru unul dintre cele mai importante momente ale istoriei noastre recente are multe semnificaţii, vreau să arăt aici măsura în care o astfel de cvasiuitare este grăitoare pentru direcţia în care merge societatea românească. Iar din această societate mă voi referi mai ales la partea cea mai tânără, cea născută chiar în jurul anului 1987, generaţia formată în timpul de tranziţie, care ar fi trebuit să devină un motor al schimbării, dar care pare acum prinsă în capcana unei istorii pe care nu o înţelege.
Un sfert de secol de la o revoltă a muncitorilor ar fi fost un bun prilej de acţiune din partea sindicatelor, dar acestea s-au dovedit încă o dată nereprezentative şi dependente de alte interese decât cele ale „salariaţilor“. Autorităţile de la Bucureşti au ignorat şi ele evenimentul, în contrast cu ceea ce s-a întâmplat acum cinci ani, dar şi cu interesul pentru istorie arătat acum câteva săptămâni, cu ocazia aniversării Regelui Mihai, care a împlinit vârsta impresionantă, dar mai puţin rotundă, de 91 de ani. Contrastul ne arată cât de semnificativă este uitarea pentru identitatea celor care ne conduc. Revolta din 1987 este cea care, chiar mai bine decât momentul 1989, înecat în comploturi, poate să fie prezentată generaţiilor tinere drept simbolul revoltei şi represiunii caracteristice regimului comunist. Faptul că asta nu se întâmplă ne face să presupunem că actuala clasă politică se simte mai aproape de fosta nomenclatură decât de muncitorii braşoveni revoltaţi în 1987 şi daţi afară după 1990. Presa este plină de afacerile necurate de azi, dar cei mai tineri, care le privesc numai pe acestea, vor fi mai uşor de manipulat, pentru că nu au cheia de înţelegere care poate fi găsită într-o istorie recentă pe care o ignoră.
Într-o ţară fără identităţi politice, în care totul pare provizoriu, numai experienţa unor evenimente istorice poate da reperele care fac posibilă rezistenţa la manipulare. Generaţia din care fac parte a avut „norocul“ să trăiască momentele din decembrie 1989, venirile minerilor, antioccidentalismul şi incitările la ură împotriva maghiarilor, tratatul semnat cu URSS, domnia sinistrului cuplu Iliescu-Văcăroiu etc. Indiferent de prisma prin care au fost trăite aceste evenimente, lecţia lor a fost că România nu are decât opţiunea europeană, iar această opţiune însemna ceva foarte concret, pentru că şi adversarii ei erau cât se poate de concreţi şi chiar deţineau toată puterea, între decembrie 1989 şi noiembrie 1996.
Generaţia formată în tranziţie e altfel. Anul acesta vor vota cei născuţi până în decembrie 1994. Ar trebui să ne gândim care sunt evenimente care i-au marcat pe aceştia. Dacă e să o luăm invers cronologic, referendumul din iulie de demitere a preşedintelui Băsescu şi cel al manifestaţiilor din pieţele multor oraşe în ianuarie-februarie au fost cele mai importante din acest an. Putem remarca faptul că, în decembrie 2011, Traian Băsescu îl egala pe Ion Iliescu ca număr de ani în fruntea statului român, iar anul acesta se împlinesc opt ani de mandat prezidenţial, adică tocmai două mandate, conform primei formulări a Constituţiei, modificată ulterior în perspectiva unui aşteptat deceniu cu Adrian Năstase. Nu a fost să fie, iar pentru majoritatea tinerilor care vor vota pe 9 decembrie Ion Iliescu sau Adrian Năstase sunt fie nişte anonimi, fie figuri ale opoziţiei la actualul preşedinte. Cei mai tineri s-au născut politic în atmosfera caracterizată printr-o mass-media partizane, care şi-a pus amprenta asupra interpretării evenimentelor politice, şi marcată mai ales de clivajul pro vs. anti Băsescu. Chiar dacă este un clivaj conjunctural, acesta este cu atât mai important pentru această nouă generaţie, cu cât el a marcat profund şi sistemul de învăţământ. De la dascălii de şcoală şi liceu până la cei din universităţile de stat sau particulare, marea majoritate a celor care s-au ocupat de educarea acestor tineri s-au simţit „victime“ ale politicilor susţinute direct sau indirect de preşedinte. De la nerespectarea promisiunii de creştere a salariilor la sfârşitul anului 2008 până la scăderea lor de la jumătatea anului 2009, trecând prin numirile făcute de PDL pe criterii politice şi mai ales prin schimbarea substanţială a Legii educaţiei, faţă de care a existat o reacţie inevitabilă de rezistenţă, evenimentele din ultimii ani au dus la o nemulţumire în rândul acestei categorii, nemulţumire care nu putea să fie lipsită de consecinţe politice. Iar aceste consecinţe au fost exploatate de adversarii oricărei reforme.
Generalizările sunt periculoase, există întotdeauna excepţii, dar, istoric vorbind, putem spune că generaţia formată în timpul tranziției este prima care s-a născut politic revoltându-se împotriva unor politici care, cu toate neajunsurile lor condamnabile, pot fi caracterizate drept reformiste. Şi generaţia anti-Băsescu vrea schimbarea, dar setea ei de schimbare a fost deturnată în folosul celor care se opun schimbării. Şi generaţia aceasta vrea „Europa“, dar energia ei a fost deturnată de cei pentru care recuzita discursului naţional-populist este mult mai aproape decât vocaţia proeuropeană. Abia după 9 decembrie şocul realităţii va fi mai puternic decât plasa percepţiilor în care această generaţie, profund marcată de anarhia tranziţiei, a fost prinsă. Şi nimeni nu poate şti care va fi sensul revoltei lor de mâine. //