De același autor
Conform RealClearPolitics, dacă se face media sondajelor de opinie, Donald Trump și Hillary Clinton sunt văzuți nefavorabil de 65, respectiv 55 de procente dintre americani. De la candidatura lui Barry Goldwater, din 1964, nu s-au mai văzut asemenea cifre în dreptul unui candidat la alegerile prezidențiale din Statele Unite. Paradoxal, pentru atmosfera electorală americană actuală, singurul dintre cei trei candidați rămași în cursă care este văzut negativ de mai puțin de jumătate dintre alegători este autodeclaratul socialist Bernie Sanders. Însă probabil asta se întâmplă pentru că toate atacurile adversarilor sunt îndreptate aproape exclusiv către Hillary Clinton, puțini luând în calcul, în mod serios, o finală Trump-Sanders.
Aceleași sondaje de opinie prezic o victorie a doamnei Clinton, cu 10-11 puncte avans. Însă 2016 a devenit clar anul revoltei în lumea occidentală. O revoltă generalizată, nu doar în America, ci și în Europa, care merge către extreme, la stânga sau la dreapta. Nimeni nu știe prea bine ce gândește cu adevărat și ce ar face în realitate un eventual președinte Trump. Paul Manafort, principalul său strateg de campanie, le spunea pe 21 aprilie membrilor Comitetului Republican Național, în cursul unei întâlniri private (dar care a „scăpat“ în presă), menită să liniștească conducerea partidului, că el doar joacă un rol și că retorica sa se va schimba după ce va deveni oficial candidatul republican la alegerile din noiembrie. Însă, cu toate acestea, pentru o parte semnificativă a electoratului, Trump rămâne, pe partea dreaptă, purtătorul de drapel al revoltei împotriva establishment-ului de la Washington. Multe dintre sloganurile afișate de participanții la mitingurile lui Trump transmit neechivoc acest mesaj: „The Silent Majority stands with Trump“ (Majoritatea tăcută îl sprijină pe Trump). Același lucru e valabil și pentru Sanders, pe partea stângă. Oricum, cert este că mai bine de două treimi dintre americani cred că țara lor merge pe o direcție greșită.
Ultima constatare este surprinzătoare. În ciuda unor inerente probleme, Statele Unite se află într-o situație relativ bună din punct de vedere economic, mai ales prin comparație cu alți actori majori din lumea occidentală, și nu au nici pe departe problemele pe care, de pildă, le are Europa cu masivul flux migraționist. Sigur, sunt destule focare de criză pe glob. În Orientul Mijlociu, în Donbas, în Africa sau în Marea Chinei de Sud, dar ele nu sunt noi și nici nu amenință existențial America. Inclusiv terorismul islamic. O posibilă explicație o oferă Tom Gallagher, într-un interviu publicat chiar în acest număr al revistei 22. Ca și în cazul valului important de sprijin pentru independența Scoției, motivația revoltei este în principal emoțională. Deși o analiză pragmatică ar contrazice flagrant multe dintre aserțiunile care stau la baza acesteia, oamenii par să-și dorească o schimbare cu orice preț. Cauzele sunt multiple, un rol important jucându-l și consorțiul politico-mediatic al stângii progresiste, care a impus agresiv în agenda publică, peste capul oamenilor, temele sale obligatorii, de la schimbările climatice la multiculturalism. Așa a ajuns Syriza să câștige alegerile în Grecia, așa a crescut exploziv Marine Le Pen în Franța, așa a ajuns Podemos să obțină mai mult de o cincime din voturi în Spania și tabăra Brexit-ului să fie aproape la egalitate cu cea care dorește menținerea Marii Britanii în UE. Cu toate că multe dintre promisiunile lor sunt, evident, nerealiste. În aceste condiții, nimic nu e imposibil. Inclusiv ca, la un moment dat, să asistăm la o migrație dinspre simpatizanții lui Bernie Sanders către Donald Trump, împotriva lui Hillary Clinton, care este văzută drept o reprezentantă tipică a statu quo-ului și a elitelor politice și de afaceri de la Washington. Washington Post trăgea aceeași concluzie într-un articol recent, intitulat semnificativ Democrații nu ar trebui să celebreze candidatura lui Trump, ci să se teamă de ea.
Ceea ce vedem în America e parte a unui fenomen care a căpătat amploare în întregul spațiu euro-atlantic, care, în concert, riscă să arunce în aer o ordine politică, economică și de securitate care a făcut posibilă o extinsă perioadă de stabilitate și prosperitate globală. Dacă ne uităm de partea cealaltă a oceanului, e poate instructiv să citim presa germană. La Berlin, sute de mii de oameni, sub imboldul unor activiști de toate culorile, de la stângiștii ecologiști la cei de dreapta și la sindicate, demonstrează împotriva acordului TIPP, acordul transatlantic de comerț dintre Europa și Statele Unite. În ciuda unor declarații contrare, respingerea nu are la bază în principal argumente economice, ci este mai degrabă de natură ideologică, o expresie a antiamericanismului masiv existent în Germania. O impresie întărită de o altă știre. Aceea că principalul partid de extremă dreaptă din Germania, AfD, care a înregistrat scoruri spectaculoase la ultimele alegeri de land, strânge legăturile cu partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin. La un Forum Economic care a avut loc recent la Yalta, europarlamentarul Marcus Prettzell, liderul celei mai puternice structuri regionale AfD, a împărțit podiumul cu un grup de paneliști, între care cinci se află pe lista de sancțiuni a UE și a Statelor Unite. Unul dintre ei fiind chiar Serghei Aksionov, primul ministru al Crimeei.
Unde va duce tot acest mixaj transatlantic exploziv? S-ar putea ca, la sfârșitul lui 2016, lumea noastră să înceapă să semene mai mult cu cea din perioada interbelică decât cu cea care credeam că s-a așezat, pentru mult timp, din 1990 încoace.