De același autor
O intervenție de 3:37 minute a regizorului Cristi Puiuînaintea avanpremierei ultimului său film, „Malmkrog”, proiectat în aer liber la TIFF Cluj, în care a spus, între altele, că este inuman să fii nevoit să vizionezi un film de 200 de minute cu masca pe figură, a provocat o adevărată furtună în spațiul public, inflamând spiritele și în mass-media, și pe rețelele sociale. S-a grăbit să reacționeze, de o manieră inchizitorială, cine altul decât CT Popescu, care de multă vreme practică la București un discurs care iată, putem fi mândri de asta, este în deplin sincronism, cel puțin ca ton, cu noul „jurnalism în cheie moral corectă” promovat intens la New York Times. Este un semn că „newspeak”-ul, limbajul imaginat de Orwell în „1984”, adică ceea ce numim astăzi „corectitudine politică”, are bune șanse să prindă rădăcini și la noi.
Dl Puiu a făcut o măgărie agitatorică menită să-i promoveze filmul– s-a dezlănțuit CT Popescu la Digi24, înfierându-l aspru nu doar pe regizor, ci și pe cei din public care l-au aplaudat, în loc să-l huiduie cum s-ar fi cuvenit, pe care i-a descris drept niște „hominizi cretini sau ticăloși”. În acest gen de judecată maniheistă, în fapt un arogant proces de intenție, orice părere legată de pandemie care diferă de a sa, care se întâmplă să coincidă matematic cu cea a autorităților, este ori tâmpă, ori interesată. Nu se poate nicidecum altfel. Însă diatriba nu se oprește aici. După ce a ținut să precizeze că „ar trebui să alăture și calificativul „nesimțit” la ceea ce a făcut dl Puiu”, îl acuză pe regizor, care ar fi transmis public nici mai mult, nici mai puțin decât un „îndemn la revoluție” atunci când a spus că „au fost niște oameni indisciplinați în '89 care au spus NU dictaturii, de aceea puteți acum să vedeți filme la TIFF”.
Imediat, am asistat la o multiplicare mediatică de tip epidemic, ca să fim în ton cu vremurile, a discursului inchizitorial al lui CT Popescu. Mass-media s-a întrecut în a reda conștiincios înfierarea expusă la Digi24. „Jurnalistul Cristian Tudor Popescu îl consideră „agitator” pe cineastul Cristi Puiu, care nu este de acord cu purtarea măştii în aer liber”, titrează, de pildă, Adevărul. „CTP, umilință cruntă pentru Cristi Puiu: Ar trebui să-l consider idiot”, se grăbesc să ne informeze ProTV și Capital. Și pe Facebook, criticile au curs val. Unii, care până de curând vorbeau despre el cu admirație ca despre un reprezentant de frunte al cinematografiei autohtone, care prin premiile luate la marile festivaluri internaționale, prin invitațiile primite de a face parte din jurii prestigioase (chiar în acest moment este nominalizat în juriul Festivalului de la Veneția) ne face cinste, face să se vorbească despre România, regretă acum astfel de rătăciri. De fapt, zic ei, nici filmele sale nu sunt cine știe ce.
Dar cum e cu îndemnul la o nouă revoluție? Oricine își dă osteneala să urmărească
videoclipul de 3 minute și jumătate poate constata că Cristi Puiu nu a făcut niciun fel de îndemn la revoluție. Nici măcar nu a îndemnat pe nimeni să nu poarte mască. A spus, de altfel, că și el poartă mască în spații închise și că încearcă să păstreze, disciplinat, distanța socială. A criticat doar maniera arogantă, în opinia sa, în care autoritățile gestionează comunicarea cu populația și unele măsuri excesive. A făcut în același timp un apel la păstrarea unui sănătos spirit critic pentru a împiedica derapajele în ceea ce privește restricțiile de care orice guvernare este tentată, sub flamura „binelui comun”. Putem fi sau nu de acord, desigur, cu felul în care el vede lucrurile, dar asta este foarte departe de îndemnul la revoluție inventat pentru a da o dimensiune eroică luptei cu astfel de „negaționiști” periculoși.
Avertismentul lui Cristi Puiu însă nu ar trebui deloc ignorat. Dacă îi dăm la o parte pe cei care neagă, pur și simplu, prostește, însăși existența coronavirusului și sunt împotriva unor măsuri elementare de igienă sanitară, există un evantai relativ larg de păreri privind maniera în care trebuie gestionată criza provocată de pandemie, în plan medical și economic. În ciuda pretenției multor guverne că acționează în conformitate cu „recomandările experților”, a „științei în materie”, în realitate lucrurile sunt mult mai neclare și confuze. De fapt, nu există nicidecum certitudini. Sunt multe necunoscute, estimările și recomandările „experților” s-au schimbat permanent, adesea la 180 de grade. Modelele epidemiologice care prevedeau milioane de morți s-au dovedit, din fericire, eronate. În faza inițială, purtarea măștilor a fost denunțată ca fiind ineficientă, dacă nu chiar contraproductivă, pentru personalul nemedical. Apoi, a devenit obligatorie. Dar semnele de întrebare nu se opresc aici. Care este adevărata rată a mortalității? Câți mor având COVID-19 și câți mor de COVID-19? Care este distanța socială sigură? Cât de contagios este virusul? Ce procent de purtători sunt asimptomatici?
De aceea raportarea la „știință” nu trebuie ignorată, dar nici nu trebuie tratată ca un extras din sfânta scriptură. Mai ales în cazul politicienilor care, și la noi, și prin alte părți, au făcut din pandemie un teren de confruntare politică. Ce este îngrijorătoare, ca și în cazul unei alte chestiuni tratate „științific” de o manieră pregnant ideologică, e vorba de schimbările climatice, e maniera virulent agresivă în care sunt expediate în derizoriu, sau sunt blocate, orice opinii care diverg de la linia oficială în materie. În Statele Unite, de pildă, Google, Facebook și Twitter au blocat sau au șters postări cu intervenții în care, colective de doctori, nu oameni de pe stradă, formulau puncte de vedere diferite de cele oficiale privind chestiuni ca izolarea la domiciliu sau revenirea copiilor la școală. Este un tip de comportament care, lăsat nesancționat, așa cum spune și Cristi Puiu, ne poate întoarce în timp la vremuri nu tocmai fericite. De altfel, este ironic că majoritatea covârșitoare a celor mai aprigi apărători ai „științei”, gata să-i taxeze imediat pe cei care le contrazic părerile drept „ignoranți”, adepți ai „obscurantismului”, sunt oameni care nu au habar nici măcar de legile elementare ale fizicii, oameni care nu au nici cea mai mică idee că în cazul unor fenomene atât de complexe ca epidemiile, proiecțiile demografice sau climatul modelele sunt extrem de imprecise. Dovadă că practic niciuna dintre predicțiile catastrofale în materie de schimbări climatice făcute în ultimele decenii nu s-a împlinit.
În fond, distanța dintre avertismentele și recomandările firești de care trebuie să ții cont într-o astfel de pandemie și cultivarea unei adevărate isterii, cu precădere în mass-media, nu este foarte mare. Se poate trece ușor peste linia roșie cu consecințe în plan social potențial grave pe termen lung. Într-o dezbatere alături de Francis Fukuyama, găzduită recent de revista The American Interest, prilejuită de lansarea ultimei sale cărți, The Virus In The Age of Madness, filosoful francez Bernard-Henry Levy cita un celebru medic german de la sfârșitul secolului al XIX-lea, care spunea că „o epidemie este un fenomen social cu unele aspecte medicale”. Ce trebuie să înțelegem de aici e că nu putem lua decizii urmând exclusiv recomandări medicale, acestea trebuie să fie doar o parte a unei analize complexe care să ia în calcul impactul economic, social, politic, chiar geopolitic, dacă ne raportăm la momentul actual cu mari mutații de așteptat pe această direcție.
Pe de altă parte, un fenomen atât de complex nu trebuie tratat dogmatic ci, din contra, de o manieră care să permită exprimarea deschisă a diferitelor puncte de vedere. De pildă, într-un interviu recent acordat publicației The Stanford Daily Michael Levitt, profesor de biologie structurală la Universitatea Stanford, laureat al Premiului Nobel, se pronunță categoric împotriva izolării generalizate, pe care o consideră o „metodă medievală primitivă”, împotriva închiderii școlilor și, în general, împotriva măsurilor extreme care provoacă enorme daune economice. El denunță și isteria întreținută de mass-media în Statele Unite, pentru că mass-media predominant de stânga încearcă să utilizeze criza provocată de pandemie electoral, împotriva lui Donald Trump, aproape ignorând impactul social, economic și geopolitic. „Un lucru pe care l-am găsit deranjant”, spune Michael Levitt, „a fost că The New York Times a ieșit cu o primă pagină în care au tipărit numele primelor o sută de mii de victime ale COVID-19. Dar câți dintre acei oameni au murit din multe alte motive? 90% din persoanele care au murit de COVID-19 aveau probleme cardiace, probleme pulmonare și alte afecțiuni”.
Până la urmă, fondul problemei nu este dacă suntem sau nu de acord cu Cristi Puiu. Fiecare este liber să aibă părerea lui. Însă nimic din cele spuse de el la Cluj nu justifică isteria creată și jignirile la care a fost supus ulterior în mass-media sau pe rețelele sociale. În jurnalism, dar și în viața de zi cu zi, intoleranța agresivă, absența îndoielii și a spiritului critic sunt semne ale unei îngrijorătoare degradări sociale. După cum remarca Teodor Baconschi, într-o postare pe Facebook pe același subiect, „e degradant felul în care numeroși compatrioți – vădit prost-crescuți și schimonosiți de resentimente obscure – mânjesc cu măscări suburbane numele și opera unui artist care le contrazice ideile fixe”.
Alexandru Lăzescu
Comentarii 21
Probo - 08-21-2020
Felicitari pentru comentariu d-le Gheorghe Popescu !
Răspundenicolaie apolzan - 08-17-2020
Una din doua,care-i mai importanta: "garantarea libertăților individuale(purtarea mastii,respectarea distantei,spalatul pe mani) mai presus decât garantarea dreptului la viață."Dl.Puiu trebuia sa-si prezinte filmul ca-i mare artist,nu medic ,iar,CTP,taxeaza pe toata lumea cum numai el o face,si nu scoate pe gura vorbe goale.
RăspundeFederico Engels Genderfluidis - 08-17-2020
@tov Joaquin Murieta Nu stiu cum se face ca marxistii sectelor Greta Thunberg, LGBTQ, Antifa si BLM vad toti Corona ca pe o ciuma, din cauza careia trebuie sa ne inchidem in case lasand sa se prabuseasca putreda economie occidentala.
RăspundeSerban Capitanescu - 08-17-2020
Poate CTP este bolnav, poate acest domn Cristi Puiu este un artist cu mintea plecatã în nori, dar domnul autor Lãzãrescu este critic ... ce dracu'i de criticat , prostia omenescã ? Nu autorul nu-i nici el sutã la sutã ...
RăspundeJoaquin Murieta - 08-14-2020
Shi in cazul epidemiei ca shi in cazul poluarii previziunile sunt afectate de masurile care se iau pentru limitarea epidemiei. Deocamdata nimeni nu a indraznit sa nu ia nici-o masura deci nu sunt nicaieri milioane de decese cum se prevedeau in Anglia in cazul in care nu s-ar fi luat nici-o masura. Campioni la decese sunt Suedezii care au luat masuri totushi dar putzine shi tarziu. Suedezii au depashit deja China la decese care cu masuri drastice a reushit sa limiteze epidemia la orashul Wuhan. Efectul inconshtientzilor ca Cristi Puiu se va simtzi tarziu shi atunci pot sa apara shi milioanele de decese prevazute in Anglia. Scenariul cu milioane de decese devine valid cand spitalele nu mai fac fatza numarului mare de bolnavi shi multzi mor acasa shi nu stiu nici ei de ce.
RăspundeBogdan - 08-12-2020
Dl Alexandru Lăzescu s-a angajat, prin prezentul articol, intr-o analiza critica privind dreptul la propria opinie a partilor despre care dumnealui comenteaza, Dl CTP si Dl. Puiu. Prin extensie, desigur, dreptul fiecarui om la opinie personala. Ca un intelectual veritabil, asa cum probabil se considera, se angajeaza intr-un process de analiza cvasiabstracta a afirmatiilor facute de cei doi. Tipic multor intelectuali, analiza nu este contextualizata decat superficial: Dl. Puiu are dreptul de a-si exprima opinia personala pentru ca este un drept castigat in urma Revolutiei iar Dl CTP (si toate gruparile media, sociale si politice, de pilda NYT) ar trebui sa renunte la tonul categoric pentru ca tot ceea ce stim despre pandemie este departe de a fi categoric. Desigur ca pana aici, aceste doua idei sunt decente. Totusi, la fel ca politicienii nostrii, care sunt desprinsi de corpul social al tarii pe care se presupune ca il conduc (ei pur si simplu nu inteleg ce vor romanii de la ei), la fel si Dl. Lazescu se desprinde de pamantul social pe care, chipurile, incearca sa il inteleaga. Este prins in bula sa intelectuala si ceea ce vede pe pamant este tratat ca o dinamica a ideilor abstracte. Altfel spus, Dl Popescu, in opinia Dlui Lazarescu, nu poate sa accepte ca altii au alte opinii fata de ale sale iar Dl. Puiu a facut o afirmatie nevinovata la fel ca oricare alt om. Articolul asta este ca o abordare virgina in problemele lumii. Care este contextul afirmatiei Dlui Puiu? Aprope 40% din populatie este analfabeta functional, stirile si informatiile false despre pandemie circula liber prin tara, oamenii nu stiu sa se informeze, au fost proteste negationiste ale pandemiei, o masa critica de politicieni nu cred in COVID si cred ca pandemia este o manipulare. Afirmatia Dlui Puiu nu face altceva decat sa alimenteze fix masa asta critica de oameni care nu cred ca pandemie, prin simplul fapt ca el este persoana publica si cu statut social apreciabil. Prin prisma asta, afirmatia lui nu este doar o opinie personala si atat, ci o opinie personala iresponsabila. Daca Dl CTP a reactionat atat de dramatic (sa admitem ca uneori e teatral) este fix datorita acestui context. El nu s-a angajat, asa cum a facut autorul acestui articol, intr-o analiza semiotica, abstracta, a afirmatiilor regizorului. Nu. El a contextualizat pozitia regizorului si a reactionat in consecinta. E apreciabil ca un intelectual se poate angaja intr-o analiza abstracta a universului ideatic care reiese dintr-o situatie concreta, dar daca respectivul intelectual vrea sa comenteze evenimente concrete, el trebuie sa coboare in universul trivial caruia ii apartine evenimentul. In concluzie, il invit pe Dl Lazescu sa se inscrie pe grupuri sociale de pe facebook (desigur, daca chiar estet atat de doritor sa inteleaga cum sunt romanii acum) unde nu sunt intelectuali ci oameni simpli. Sa nu se limiteze doar la a citi reactiile oamenilor in urma unor articole publicate de cateva grupuri media decente din tara ci sa se uite la reactiile oamenilor de pe sursele toxice de succes care dezinformeaza. Eventual, se mai poate uita la cateva showbiz-uri si reality show-uri care imi pare ca desprind atat de fidel spiritul neamului nostru.
Răspundeconstant - 08-12-2020
De ce trebuie ca orice comentariu care nu convine cuiva sa fie inteles in cheie corect politic?CT Popescu n-are nevoie de cineva ca sa fie propulsat.Si s-ar simti jignit sa fie suspectat ca ar sprijini guvernul,fie de orice culoare,pentru masurile luate contra pandemiei.Si nu trebuie sa ai un iq mare sa intelegi de ce sint necesare unele masuri,in schimb,esti obligat,daca te pretinzi om responsabil,sa ai grija ce spui si cum o spui.Ori a atrage atentie asupra pericolului acestui Covid-19 pentru toti oamenii indiferent ce cred ei,este,in primul rind de bun simt,iar daca esti jurnalist,este o datorie,in primul rind de om,daca vrei,si morala,sa atragi atentia ca nu-i "corect" sa indemini oamenii sa faca contrar sanatatii lor.Am pus ghilimele de rigoare la cuvintul cu pricina din simplu motiv,excluzind politicul din expresia consacrata,ca multi dintre noi,chiar nume sonore,nu respectam cel mai elementar mod de comunicare,adica Corectitudinea.Aceasta e unul din hibele noastre nationale,aproape cotidiene,cu atit mai mult in analizele pe care le facem.Un exemplu la indemina este chiar acest articol al D-lui Lazascu,care a gasit de cuviinta sa ataseze moralitatea,in nota ironica,de conditia jurnalistului nostru,ca apoi sa-i descopere originea in politicul de peste ocean.Ce intelectual te pretinzi daca amesteci,intr-o asa zisa analiza,oameni si contexte istorice diferite,ca apoi sa pui etichetele de rigoare,pe cine trebuie si mai ales nu trebuie,asa cum faci si d-ta,d-le mike.Daca e ceva care trebuie sa invete de la CTPopescu cei care isi dau cu parerea cu usurinta despre orice,dar mai ales sa puna stampile cum le convine,este luciditatea si spiritul critic,doua atribute ale unui om care gindeste liber si fara servituti.Din pacate asta cam lipseste la multi cei care ne dau lectii de moralitate si demnitate(vai,si nationala) in fiecare seara la televizor.
RăspundeCinicul - 08-12-2020
C Puiu se agita pro domo pentru ca nu-i poate rula în săli capodopera de 200 minute. Daca lansare ar fi avut loc anul trecut astăzi C Puiu n-ar fi zis nici pas. Iar domnul Lazescu a găsit din nou un cal de bătaie legat de obsesia domniei sale: dictatura mediatică a stângii stângii inexistente.
RăspundeTartavulea Nicolae Dan - 08-12-2020
Da, un comentariu bun, l-am citit în întregime. Acum câțiva ani am încercat să aduc în discuție tezele lui Fukuyama, iar dl CTP a avut o reacție față de Fukuyama ca și față de Cristi Puiu.
RăspundeLevSt. - 08-12-2020
Regizorul Cristi Puiu isi explica reactia de la TIFF care a starnit controverse: "Dictatura este mai periculoasa decat pandemia" (Miercuri, 12 August 2020, ora 07:56)____------____un adevar probat deja de istorie, insa prima sa declaratie(inca controversata) nu a facut decat sa probeze si ea ceva, anume biblicul enunt, " Un limb atat de mic , poate sa aprinda un foc atat de mare", evident este vorba ca , cateva cuvinte, scapate sau intentionate(si bine ticluite) pot schimba multe lucruri, chiar si realitatea , adica si realitatea cea mai palpabila, poate fi mistificata...
RăspundeAndronache Sorin - 08-12-2020
Domnule Alexandru Lăzescu,eu sunt de acord cu poziția domnului Cristi Puiu.
RăspundeAlin - 08-12-2020
Băi toți ăștia care se tem să nu mai iasă afară pe stradă și gata. M-am săturat de terorismul ăsta de stat, terorism mediatic finanțat de stat și delatori sociali care urlă impotriva semenilor lor. Să vă zic de ce e ipocrită chestia asta - in zilele Tiff-ului Clujul a fost absolut ticsit cu oameni, mii de spectatori și turiști inghesuiți pe terase isi respirau reciproc aerosolii, turmă permanent in mișcare se freca de mesele lor, totul intr-o atmosferă incărcată unde dup 2 beri au uitat toți distanța socială. Ăștia care și-au făcut socializarea inhalatorie urlă impotriva lui Cristi Puiu deși toti și-au respirat aerul reciproc zile intregi. Problema nu e cu ce zice Cristi Puiu că e de bun simț, problema e cu turma de cetățeni model care s-au speriat că Puiu profanează dogma oficială pe care oricum toți o incalcă masiv. Dar Doamne feri să renunțăm la dogma oficială. Important e că ne putem respira aerul de la 40 de cm și apoi să jucăm scena cetățeanului model și să-l injurăm pe Puiu
RăspundeAndrei T - 08-12-2020
Domne deci eu dincolo de Puiu si CTP am o nelamurire cu privire la Organizatia Chineza, asta pardon, Mondiala a Sanatatii. Deci ma uit aici https://www.worldometers.info/coronavirus/ si vad ca ieri China a avut numai 25 noi cazuri si zero morti. Tovarase, pai este remarcabil, pe onoarea mea. Sa ai 25 noi cazuri si zero morti la o tara de miliarde de locuitori este absolut remarcabil. Si atunci din doua una. Ori OMS ar trebui sa ceara Chinei sa ne impartaseasca si noua explicatia acestui miracol, asa incat sa scape si CTP de povara cautarii a noi si noi epitete de infierare a scepticilor, pe scurt sa aplicam si noi metoda lor de eliminare a virusului. Ori OMS ar trebui sa ceara Chinei sa nu mai minta si sa comunice datele reale privind numarul de noi infectati si noi decese. Constat insa ca OMS fata de China este mut ca o lebada decedata. Pai de ce? Pai cum asa? Ma mir ca nici CTP, nici distinsul Arafat, nici Rafila, subordonatul lui Tedros, nu au remarcat aceasta elementara contradictie. Pana o vor observam imi cer anticipat scuze la toti fanii dictaturii sanitare dar raman sceptic. Si inca o trufanda ptr aceiasi fani ai dictaturii sanitare: https://revista22.ro/actualitate-interna/proiect-privind-internarea-obligatorie-si-carantinarea-bolnavii-sau-infectatii-pot-fi-izolati
RăspundeMarian M - 08-12-2020
@Cristian Sirb Pe scurt aia de au iesit in strada in 1989 au fost niste "iresponsabili", nu? Comparatie deplasata? Pai ia sa vedem din ce partid face parte distinsul Tedros, seful OMS. https://en.wikipedia.org/wiki/Tigray_People%27s_Liberation_Front A se admira orientarea marxist leninista si stema cu duioase trimiteri la alte steme la fel de progresiste. Asta e figurantul care cere inchiderea economiilor occidentale pana se gaseste. n'asa, un vaccin. Intre timp economia chineza ii da inainte. Si cine ii urmeaza ordinele si restrange tot mai multe drepturi si baga pumnul in gura scepticilor? Aceiasi lideri politici si de opinie care zic ca Terra ia foc in 10 ani, ca imigratia ilegala din lumea a 3 a este o binefacere, ca sexul este un construct social etc. Deci da, scuze ca sunt sceptic.
RăspundeCristian Sirb - 08-12-2020
E dreptul regizorului (și al comentatorului 22) să se îndoiască. De aici, până la îndemnul public e totuși un pas mare. Ee vede clar din discursul lui Puiu că abia s-a abținut de la cuvinte (îndemnuri) mai explicite. Nu e greu de văzut că și-a dat seama totuși unde se afla și a mai tăiat sau îndulcit din expunere. Nu știu dacă ne permitem să ne îndoim cu prețul vieții. Poate vom râde mai târziu de toată isteria, însă acum dacă îndemnam (sau sugeram ca Puiu) la nesupunere suntem doar iresponsabili.
RăspundeGheorghe Popescu - 08-11-2020
De acord si nu prea de data asta cu domnul Lazescu. In primul ridnd regizorul Puiu ar fi trebuit sa stie ca vorbele sale cintaresc foarte mult si trebuia sa fie mai atent la ce spune. Vedeti foarte bine insolenta si fronda din Romania impotriva a tot ce tine de reguli. Pentru romani nu exista nici o diferenta intre democratie si anarhie. Asa ca domnule Puiu. Gura bate fundul. In ce priveste stilul guvernului de abordare a pandemiei tine cred eu de natura romanului. Guvernantii isi cunosc marfa. Treaba in Romania se face cu biciul. Ce le reprosez eu guvernantilor e ca nu incep toate comunicatele cu imagini din spitalele Covid. Daca romanii nostri ar vedea in fiecare zi oameni in agonie, care nu pot respira, poate le-ar mai trece pofta de petreceri, ciolhanuri, plaje ticsite si alte bazaconii. Suedezii isi pot permite alta abordare a pandemiei, americanii pot sa nu dea amenzi, Romania nu-si poate permite insa. Astia sint romanii domnule Lazescu. Cristi Puiu ar fi trebuit sa stie asta. N-am nimic cu omul, dar trebuia sa stie ce pot stirni vorbele lui. In ce-l priveste pe CTP, si el e tot roman. Oamenii extremelor.
RăspundeLevSt. - 08-11-2020
Polemica este de neevitat, insa tocmai pentru ca nu exista un precedent bine documentat ,se pot face tot felul de comentarii si analize pe aceasta situatie sanitara, insa pana -una-alta, trebuie sa fim pragmatici, si chiar daca nu credem in virus si boala, este bine sa mergem pe „Paza buna, trece Primejdia Rea”:” masca faciala este inca o necesitate, insa a devenit necesitate si portul ochelarilor largi( sau viziere), concentratia virusului in atmosfera este deja critica, si foarte multe persoane s-au imbolnavit infectandu-se pe calea conjunctivala…In sfarsit, molima chiar a devenit planetara, trebuie o lupta concentrata si sincronizata, impotriva ei: „As COVID-19 cases surge, patients are dying at a lower rate. Here’s why (Soumya Karlamangla – 5 hrs ago ) “..The coronavirus continues to kill hundreds of people every week in L.A. County, but the death toll has remained lower than expected. The trend is due in part to younger people falling sick, as well as better control over the disease’s spread in high-risk settings, …” ____—–____ Exact ce spuneam eu -mai jos- inca din iunie: 09/06/2020 la 22:41 A fost depistat al doilea elev, cu Covid-19(…)___—–___„Cruciada Copiilor?!”- Daca da, a fost previzibil , avand in vedere distorsiunile din „restrictiile” si regulile adoptate( si chiar de guvernanti incalcate), insa aceasta cruciada va fi -de fapt- a tinerilor, care sunt bravi si nu le pasa de nimic(adica cam iresponsabili si cu ei insasi, lucru f. natural pentru specia umana), plus ca starea de alerta -chiar prelungita- vine cu multe „inlesniri”, precum deschiderea mall-urilor, exact locul unde agrega tinerii intre 13-14 ani, pana si peste 20 ani, asa ca predictia este ca numarul infectatilor va creste, dar nu este obligatoriu si al deceselor, avand in vedere 2 lucruri, rezistenta naturala a tinerilor si faptul ca s-a incalzit si timpul de insolatie este mult mai lung, plus alte aspecte mai mici(aparent) , o hranire cu mult mai multe verdeturi si fructe proaspete… -II- How to stop the COVID-19 pandemic? Harvard doc says cheap tests are the answer. (Karen Weintraub, USA TODAY – 1 hr ago ) “.. cheap tests, taken at home every day or two…”___—-___din cele mai multe perspective, idea NU este deloc fezabila, poate fi buna pentru o comunitate inchisa si perfect izolata***(insula), dar si acest avantaj este temporar, avand in vedere ca molima chiar a devenit pandemie, adica se regaseste “prin toate colturile pamantului”, deci-printr-un concurs de imrejurari(vanturi cu viteze mari) virusul poate ajunge si acolo…Singura solutie este cea deja expusa de mine, INCHIDERE PLANETARA si cateva dezinfectii, la fel de planetare, in serii scurte, timp in care noii bolnavi trebuie izolati si tratati…(*** cu atat mai mult cand este vorba de tari f. mari-ca populatie- si chiar bogate, a da fiecarui cetatean o duzina de asemenea teste devine extrem de scump si nici industria de specialitate nu va putea acoperi cererea in REAL TIME, pentru ca daca actiunea nu se face in 7-8 zile, se face in zadar, virusul este doar impins dintr-o parte in alta…
Răspundeconstant - 08-11-2020
D-l Lazescu,daca n-ar exista,CT Popesc ar trebui inventat,fiindca nu prea vad sau citesc in presa noastra,chiar si la "22",analize atit de lucide,de bisturiu despre mentalitatea romanilor indiferent de statut social sau de nume.Iar Cristi Puiu merita cu virf si indesat comentariul gazetarului.Si lasati-o mai moale cu acel "newspeak" din America care,chipurile,l-ar folosi gazetarul nostru.Corectitudinea politica este o noua mantra a intectualitatii(de dreapta) pentru a-i caracteriza pe cei care nu-s de acord cu ei.Vai,a alege intre newspeak si Trump e ca si cum ar trebui sa optam intre leucemie si cancer.
RăspundePaul Butoi - 08-11-2020
Nttttt.... Adeca dv puneti la indoiala aburelile ieroului nostru national , salvatorul neamului , Raed Arahat ? Cel care " a facut SMURD ul " ? Nu e bine ... In urma cu 2-3 luni , EL avea increderea a 82 % din populatia acestei vesele tari ... NU cred ca dumneavoastra , sau domnul Cristi Puiu , va puteti compara cu credibilitatea de care se bucura pacaliciul asta ... Totusi , nu EL este vinovat pentru modul in care media a " relatat " chestiunea ... Asta tine strict de IQ ul gurnalistilor in cauza ... Si de lipsa bunului simt ...
Răspundemike - 08-11-2020
Din pacate, CT Popescu este unul dintre liderii de opinie propulsati pentru a transmite astfel de mesaje cu "iz" totalitar, precum o portavoce a guvernului. Probabil ca este printre foarte putinii lideri de opinie "credibili" in ochii romanilor si, de aceea, este folosit pentru a transmite mesajele corecte politic. Astazi, ideile "corecte politic" sunt ambalate in diverse "ambalaje ideologice" adaptate vremurilor si servite publicului larg. Cine are de castigat de pe urma corectitudinii politice? Guvernele si corporatiile care astfel pot sa capete puteri din ce in ce mai mari asupra societatilor occidentale. Liderii de opinie sunt doar uneltele din mainile acestor guverne.
Răspunded.muntean - 08-11-2020
Si dumneavoastra aveti dreptate, dar imaginati-va urmatoarea situatie: niste oameni usor influentabili si fara multa pregatire (ca sa poata distinge fake de fakt) se uita la TV si vad ce zice domnul Puiu (si toti ceilalti, inclusiv sustinatorii inexistentei COVID-ului). Oare nu-i va pune asta complet in umbra? Oamenii au nevoie de certitudini. Daca vine Catarama (si domnul Puiu sau alti influenceri) si le zic ca masca le face rau, va puneti dumneavoastra chezasie ca pe viitor, cand lucrurile chiar o sa fie nasoale, vor mai crede ce le zice Guvernul sau, chiar, pe dumneavoastra? Cazul de mai sus e real si mi s-a intamplat. Ma intrebau ce sa creada? Nu stiu ce le-ati fi raspuns dumneavoastra, eu le-am zis pur si simplu ca nu stiu...
Răspunde