Din sediul Grivco cu ochii la Cotroceni

Alexandru Lazescu 14.10.2009

De același autor

Dupa votul de ieri din Parlament am avut imagini cu lideri liberali si pesedisti jubilind alaturi de Dan Voiculescu la aflarea rezultatului care consfintea caderea guvernului Boc. La fel se intimpla cu doi ani si ceva in urma cind se transase in acelasi for suspendarea presedintelui. Sa fie “254” noul “322” ? E greu de spus dar graba cu care alianta ad hoc PSD – PNL – UDMR a inceput sa vorbeasca de o noua majoritate in Parlament s-ar putea dovedi o sabie cu doua taisuri din singura perspectiva care conteaza cu adevarat: aceea a rezultatului de la alegerile prezidentiale. E drept, pentru partidele cu pricina acest tip de pozitionare e singura cale de a incerca sa forteze mina actualului sef al statului in batalia pentru instalarea unui executiv care sa le convina. Ca punct de sprijin pentru sustinerea demersului Gyorgy Frunda lansa tot ieri o amenintare putin voalata spunind ca se vor adresa Curtii Constitutionale daca Traian Basescu nu va accepta varianta de guvern propusa de “noua majoritate”.

Dincolo de vorbe insa marja de joc a adversarilor presedintelui e totusi redusa. Pentru ca el este cel care se afla la pupitrul de comanda, din moment ce este singurul abilitat constitutional sa desemneze un nou prim ministru. Cu conditia sa-si joace inteligent cartile. Prin mutarea din Parlament contracandidatii lui Traian Basescu au estompat postura sa de candidat plasindu-l in aceea mult mai avantajoasa de actor institutional major chemat sa rezolve o situatie de criza pentru tara.

De aceea cu ochii indreptati catre alegerile prezidentiale el nu va incerca probabil sa propuna un prim ministru si un guvern explicit partizan care sa poata fi respins comod in Parlament si sa-l faca vulnerabil  in fata acuzelor ca destabilizeaza tara ci mai degraba unul principial “tehnocrat” a carui respingere, daca are loc, sa fie costisitoare si pentru Mircea Geoana si pentru Crin Antonescu. Cum prea putini iau oricum in serios motivatiile celor care ne-au explicat ca au introdus motiunea de cenzura ingrijorati de “gestiunea dezastruoasa” a tarii (cu citeva saptamini inainte de alegeri !) un astfel de gest ar putea fi cu usurinta catalogat drept iresponsabil de catre electorat. Mai ales pentru ca ar lasa suspendate chestiuni majore, precum adoptarea bugetului de stat, si ar pune in pericol acordul cu FMI si Uniunea Europeana creind astfel riscuri economice majore pentru Romania in prag de iarna.

PSD da impresia ca functioneaza pe pilot automat, neinspirat si excesiv de agresiv, refuzind ieri dialogul institutional cu seful statului prin declinarea invitatatiei de a merge la Cotroceni dar luind parte in aceeasi seara la o intilnire cu colegii  politici din “noua majoritate” gazduita la sediul Grivco. Probabil e greu sa gasesti in acest moment, cind latura simbolica a bataliei politice conteaza enorm, o ideea mai proasta ca aceea de a-ti lipi imaginea de Dan Voiculescu ! Probabil ca liderii PSD sunt obsedati de imperativul de a da impresia de forta neluind in calcul efectul de bumerang al victimizarii lui Traian Basescu. Ei igora faptul ca electoratul anti-Basescu e consistent dar el nu poate fi nicidecum tranformat automat, hocus pocus, intr-unul pro-Geoana. Din contra, cu o retorica de tipul etichetelor de “guvern hraparet” (un guvern din care partidul pe care il conduce a facut parte pina de curind !) Mircea Geona se umple, o data in plus, de ridicol. Liderul PSD ar trebui sa fie mai serios preocupat de faptul ca deja circula poante pe seama sa ( “cel mai scurt banc al momentului: Geoana – presedinte !”) mai degraba decit de a-si arata muschii cu orice prilej la televizor.

Din contra PNL actioneaza mai inteligent. Formula cu Klaus Johanis, un om relativ apropiat partidului dar cu aura de mare gospodar la Sibiu, este menita sa-i creeze probleme  presedintelui daca o respinge. Un “neamt” in fruntea guvernului poate fi fara indoiala o formula apetisanta in perceptia publica. Prin aceasta mutare liberalii iau fata PSD care in ciuda masei sale electorale si a retelei impresionante de structuri locale se comporta in ultima perioada mai degraba ca un urias impiedicat, ceea ce il poate depuncta sever pe Mircea Geoana in cursa prezidentiala. In aceste conditii principala provocare pentru Traian Basescu in zilele urmatoare este aceea de a gasi o contra-propunere in egala masura credibila si care sa duca la instalarea unui guvern care sa nu-i fie ostil. Daca reuseste sansele sale de a obtine un nou mandat la Cotroceni cresc considerabil.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22