Profesionistii intoxicarilor mediatice

Alexandru Lazescu 17.02.2004

De același autor

Securitatea din Romania era considerata una dintre cele mai performante din fostul lagar comunist in materie de dezinformare. Dupa toate probabilitatile, in perioada post-comunista, principalii mostenitori ai acestui remarcabil know how autohton au fost PSD si Vadim Tudor. Numai ca, in timp ce legaturile ultimului cu fostele structuri de politie politica sunt de notorietate, partidul de guvernamant le mentine intr-o zona mult mai discreta. E limpede insa ca sofisticatele operatiuni de manipulare si intoxicare informationala derulate in ultimul timp nu pot sa nu aiba in spate oameni cu mare experienta in domeniu.

Din punctul de vedere al formatiunii conduse de Adrian Nastase, trei par sa fie prioritatile din acest punct de vedere: 1. asocierea presedintelui Ion Iliescu cu partidul de guvernamant de o maniera care sa nu incalce in mod explicit prevederile constitutionale; 2. saturarea spatiului mediatic in zona politicului; 3. confuzionarea electoratului si impiedicarea consolidarii unei alternative neechivoce la PSD in perceptia publica. Deocamdata totul pare sa curga conform planului. In timp ce Viorel Hrebenciuc sau Adrian Nastase vorbesc cu subintelesuri despre viitorul rol politic al actualului presedinte in cadrul PSD, dupa alegeri, domnul Iliescu mimeaza iritarea dupa astfel de declaratii, spunand ca o astfel de decizie o va lua doar catre sfarsitul anului. Numai ca pentru romani legatura e astfel deja facuta. Nu degeaba a insistat de altfel partidul de guvernamant ca noua lege electorala sa permita includerea independentilor pe liste de partid. Si strategia pentru atingerea ultimelor doua deziderate se contureaza deja destul de bine. Modelul care a functionat perfect la Moscova, respectiv clonarea unor false structuri de opozitie pentru spargerea voturilor, pare sa fie deja adoptat. Asa a aparut si Gigi Becali, care a umplut literalmente ecranele televizoarelor timp de doua saptamani, asa a aparut si Lia Roberts. Nu inseamna neaparat ca doamna Roberts e in mod explicit instrumentul PSD, dar incurajarea ei sa candideze poate fi o formula potrivita pentru a obtine pana la urma acelasi rezultat.

In fine, cu sau fara binecuvantarea PSD, procesul de curatire publica a imaginii lui Vadim Tudor serveste in final acelasi scop. Acela de a ocupa spatiul mediatic autohton impingand in plan secund principalul concurent politic al partidului de guvernamant, Alianta PNL-PD. E suficient sa facem cateva comparatii. In timp ce personajele mentionate mai sus au dominat discursul public romanesc zile in sir, Theodor Stolojan, principalul vector de imagine al liberalilor, razbate greu spre opinia publica. Un singur exemplu. Desi presedintele PNL a ajuns la Iasi pe 24 ianuarie, in timp ce presedintele si primul ministru au anulat prezenta la manifestari din cauza viscolului, principalele televiziuni nu numai ca au redus la minimum spatiul acordat evenimentului, dar l-au si plasat spre sfarsitul jurnalelor de stiri atunci cand audienta scade semnificativ. PSD e constient ca procesul sau de erodare electorala e greu de oprit. De aceea, principala sa preocupare in acest moment este sa impiedice coagularea nemultumirilor in jurul aceluiasi pol politic. Diversiuni de tipul celor descrise mai sus pot fi eficiente cu precadere in mediul urban, mai bine informat, unde chiar si oamenii simpli realizeaza ca partidul de guvernamant prea a pus stapanire pe toate parghiile de putere. Daca insa nemultumirile au ancore politice diferite, pericolul pentru PSD e sensibil limitat. In acest peisaj, repozitionarea de imagine a lui Vadim Tudor merita o discutie separata. Totul a inceput cu catva timp in urma, cand Corneliu Vadim Tudor a avut brusc tot felul de revelatii care l-au facut sa-si schimbe cu 180 de grade atitudinea din trecut. Si-a cerut scuze de la cei pe care i-a jignit, abordand si chestiunea delicata a pozitiilor sale antisemite. Astfel de declaratii i-au asigurat o anume mediatizare. Au fost tot felul de articole de presa. A fost chemat chiar si la TVR. Dar evident, aproape nimeni nu l-a luat cu adevarat in serios. Si Vadim si PRM au ramas in continuare incadrati in categoria extremismului politic, deci inacceptabile pe plan international.

Iata insa ca, prin amplasarea si dezvelirea intr-un parc din Brasov a statuii fostului prim-ministru israelian Yitzhak Rabin, presedintele PRM nu numai ca a obtinut o extinsa mediatizare, dar a si fortat reactii din partea Ambasadei Israelului, a oficialitatilor de la Tel Aviv, ca si a politicienilor sau a liderilor de opinie din Romania. De data aceasta evenimentele nu mai puteau fi ignorate. Familia Rabin s-a distantat de eveniment. Oficialitatile din Israel au declarat ca nu cred in sinceritatea demersului lui Vadim, iar comentatorii politici de la Bucuresti s-au aratat sceptici ca astfel de gesturi ar putea spala imaginea publica a tribunului dupa 13 ani de invective antisemite si xenefobe. O parere probabil pe deplin impartasita si de subiectul acestor vii dezbateri. Pentru ca liderul PRM nu e nici naiv si nici dezinformat. Ba din contra. Sunt sanse infime ca prin astfel de gesturi sa devina peste noapte acceptabil pe plan extern. Cu toate acestea, el are toate motivele sa fie multumit de rezultat.

Mai intai a obtinut o mediatizare masiva, pe care obisnuitele sale declaratii antimaghiare sau antisemite nu i-ar fi asigurat-o nici pe departe in conditiile in care majoritatea posturilor de radio si de televiziune evitau in general sa-l cultive. In al doilea rand, astfel de gesturi repetate lasa totusi deschisa pe viitor varianta unei anumite colaborari post-electorale cu PSD. Nu e vorba de accesul la guvernare, ci de obtinerea unui sprijin parlamentar tacit in schimbul unor favoruri punctuale. Plecand de la aceasta schimbare de atitudine a liderului PRM, pentru liderii actualului partid de guvernamant ar putea fi mai confortabil in noile conditii sa apeleze la nevoie si la o astfel de formula. In fine, poate lucrul cel mai important, desi foarte putin luat in considerare, e capitalul electoral pe care l-a obtinut Vadim cu acest prilej. Motivul e foarte simplu. Respingerea vehementa a demersului sau de amplasare a statuii lui Yitzhak Rabin la Brasov l-a transformat brusc in victima. Multi trebuie sa fi gandit: "uite, face omul un gest de buna-vointa, intinde o mana si primeste in schimb doar acuze si jigniri". In Romania exista o doza deloc neglijabila de antisemistism latent, chiar daca nu agresiv. Astfel de sentimente latente au toate sansele sa favorizeze victimizarea lui Vadim si sa genereze un anumit transfer de simpatie catre personajul in cauza.

Reteaua informativa din spatele lui Corneliu Vadim Tudor si echipa lui de consilieri se dovedeste a fi o data in plus redutabila. Si PRM si liderul sau raman arbitri importanti ai cursei electorale. Cu atat mai mult, cu cat ne putem astepta ca PSD sa aiba toata disponibilitatea de a utiliza din plin in acest an, intr-un fel sau altul, "arma PRM" pentru a-si crea un spatiu suplimentar de manevra. Cu Vadim din nou in finala prezidentiala, lucrurile s-ar aranja minunat, ca si in anul 2000, pentru echipa Iliescu-Nastase.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22