De același autor
Cazul Gregorian Bivolaru a ajuns pe postul scheletului din dulapul pentru sistemul judiciar romanesc. Un schelet bine expus pe rafturile europene. Imediat dupa ce autoritatile suedeze au acceptat sa-i acorde “gurului” cu pricina un statut echivalent cu cel al unui refugiat politic, refuzand astfel sa dea urmare cererii de extradare avansate de catre Ministerul Justitiei, Elmar Brok, presedintele Comisiei de afaceri externe din Parlamentul European, s-a si grabit nu doar sa ceara explicatii suplimentare Bucurestiului, ci sa si solicite Comisiei Europene sa mentioneze chestiunea in Raportul de tara din aprilie. E vorba chiar de raportul care va fi pe masa Consiliului European atunci cand acesta va decide data intrarii Romaniei in Uniunea Europeana. Cred ca am supralicita daca am crede ca aceasta decizie luata de suedezi, de altfel cat se poate de stanjenitoare, va avea un rol decisiv din acest punct de vedere, dar nu e mai putin adevarat ca poate fi oricand exploatata de catre cercurile politice europene deloc entuziasmate de ideea ca Romania si Bulgaria se vor alatura Uniunii incepand din 2007. Din acest punct de vedere, promptitudinea cu care a reactionat Elmar Brok, un politician german influent, care face parte din Partidul Popular European, poate fi ingrijoratoare, in masura in care exprima un curent de opinie mai larg raspandit in interiorul celei mai importante structuri politice paneuropene.
Aproape simultan cu anuntul de la Stockholm, am asistat in tara la deznodamantul crimei careia i-a cazut victima, la Iasi, Larisa Chelaru. Desi poate nu e aparent la prima vedere, cele doua cazuri pot fi puse in legatura. Pe de o parte, avem de a face cu o abatere voita de la comportamentul profesional normal, foarte probabil din cauza unor influente de ordin politic, pe de alta, am asistat tot la o proba de lipsa de profesionalism, de aceasta data din cauza incompetentei si suficientei anchetatorilor de la Iasi. Cele doua cazuri invita la o analiza de fond a metodelor, atitudinii si profesionalismului oamenilor si structurilor care actioneaza in interiorul sistemului judiciar si politienesc din Romania in ansamblul sau. Cei care se fac ca nu inteleg ca decizia suedezilor a fost in mod covarsitor influentata de atmosfera de circ care a inconjurat de la inceput ancheta in cazul MISA si incearca sa o explice prin trimiterea la vicii de forma din punctul de vedere a procedurilor de extradare intocmite de Ministerul Justitiei vor sa duca in mod evident discutia pe o pista falsa si sa continue retorica impotriva Monicai Macovei. Mai nou, ea a fost acuzata ca “se antepronunta”, atunci cand a criticat maniera in care s-a derulat spectacolul mediatic care a insotit cercetarile in cazul Gregorian Bivolaru, desi a fost evident pentru multa lume ca tot ceea ce s-a intamplat acolo nu putea fi lesne incadrat intr-o alta categorie. Acum nu facem decat sa primim nota de plata dupa show-ul cu MISA din 2004.
Politia si aparatul din justitie, desi se schimba mai ales datorita presiunii din exterior, au ramas cu multe dintre vechile metehne. Maniera brutala in care sunt intimidati suspectii prezumtivi, obedienta politica, dar si legaturile “vinovate” cu diversele grupuri de interese, discrepanta dintre retorica mediatica si subtirimea probelor din dosare sunt toate simptomele unor standarde profesionale si morale departe de cele existente pe vechiul continent.