Am blog, deci exist

Ana Soviany 24.09.2008

De același autor

Adrian Nastase explica cum una din­tre prioritatile PSD este "mutarea accen­tu­lui impozitarii de la munca spre ca­pi­tal". Ciprian Marica are desigur alte prio­ri­tati. Dupa infrângerea echipei nationale de fotbal in fata Li­tua­niei, spune el, "par­­ca s-a darâmat stadionul pe mine, nu mai auzeam nici tribuna, nici nu stiu cum am ajuns la vestiare". Mai putin ce­le­bra, dar cu senti­men­te la fel de puter­ni­ce, o adolescenta isi exprima cu fer­mitate dragostea pentru "piupiu"-ul ei: "Te iuby muuult!".

Ce are de-a face piupiu cu impozitarea si stadioanele care parca se darâma? Toa­­­te sunt subiecte de blog (http://nastase.wordepress.com, http://marica.ro/blog, http://distantza.weblog.com).

Ce e un blog?

Astazi, aproape toata lumea care se res­pecta are blog, de la politicieni la vedete pop si de la copii de ge­ne­rala la jurnalisti. Pe blogul tau poti aborda ce subiecte vrei, fie ca e vorba de Big Bang-ul de la Geneva sau de ve­cinii care trantesc usa de la lift.

In cei zece ani de la aparitia termenului (prescurtare de la web log, jurnal online), blogurile si-au gasit din ce in cei mai multi adepti, la ora actuala existand milioane de blo­guri active.

Oricine isi poate face blog, fara prea multa bataie de cap, urmand doar cativa pasi simpli. In primul rand, daca nu vrei sa-ti cumperi un domeniu propriu pe Internet, tre­bu­ie sa-ti alegi o platforma gratuita care gazduieste blo­guri. Si oferta e cat se poate de generoasa: www.wordpress.com, www.blogspot.com, www.livejournal.com sau au­toh­­­tonul www.ablog.ro , fiind doar cateva exemple.

Apoi, iti introduci cateva date personale, iti alegi un nume pentru blog si eventual o scurta descriere a aces­tuia. Ca, de exemplu, "Adrian Paunescu • dialog, poe­zie, gazetarie, cursuri, cenaclu" (http://www.paunescuadrian.blogspot.com) sau "Sper ca prin acest blog oamenii sa afle despre cazul meu si, daca au posibilitatea, sa ma ajute" (http://visezsamerg.ro).

Si asa, in cateva minute, ai intrat cu brio in universul blo­gurilor, celebra blogosfera. Te-ai transformat in blog­ger (autor de blog), care va scrie cu patima post-uri (in­­sem­nari), va avea un blogroll (link-uri spre alte bloguri) si va primi si da mai departe tag-uri (un fel de leapsa, in care un blogger propune altora o tema pentru o insem­na­re, iar acestia o vor transmite la randul lor altora).

Majoritatea blogurilor sunt interactive, vizitatorii pu­tand trimite comentarii la fiecare postare, comentarii care vor fi publicate alaturi de insemnarea respectiva.

Exista o mare varietate de tipuri de bloguri: per­so­na­le, de stiri, politice, artistice, sportive, de mondenitati, spe­cializate pe fotografii sau pe clipuri video.

Astfel, pasionatii de pescuit au toate motivele sa ci­teas­ca un blog de pescar (http://www.pescuitul.ro/blog) iar iubitorii de porumbei pot citi un blog de columbofil (http://columbofil.wordpress.com).

 

Puterea blogurilor

 

Bloggerii se ocupa insa si de probleme mai arza­toa­re. Unele bloguri se infatiseaza ca o veritabila alternativa la mediile traditionale, evenimentele de actualitate fiind prezentate, analizate si comentate. Iar vocea unui blogger nu trebuie niciodata neglijata. Spre exemplu, Ni­co­lae Ontanu, primarul Sectorului 2 al Capitalei, s-a aflat, la sfarsitul lunii august a anului trecut, intr-un scan­dal nascut pe un blog. Andressa, una dintre cele mai cu­noscute bloggerite din Romania, a semnalat pe blogul ei (http://andressa.ro) ca in imaginile filmate de televiziuni intr-un tur al primarului prin sector, Ontanu poate fi vazut cum ardea cu tigara o angajata a unei firme de salu­bri­za­re. Faptul a fost preluat ca stire de mare parte a presei, iar primarul a trebuit sa dea explicatii: "Ma aflam intr-un control de rutina sa verific cum se desfasoara lu­cra­ri­le de intretinere in parcurile din Sectorul 2 si cu acest prilej am ajuns si in Parcul Morarilor. Mai multi oameni care ar fi trebuit sa lucreze stateau si fu­mau. M-am indreptat spre una dintre angajate, i-am luat tigara din mana si am aruncat-o. Eu sunt cel care m-am ars cu tigara, si nu angajata respectiva".

Politicienii nu au insa doar de suferit de pe urma blo­gu­rilor, dovedindu-se ei insisi mari amatori de jurnale on­line, de la Ion Iliescu (http://ioniliescu.wordpress.com/) la Elena Udrea (http://www.elenaudrea.ro/blog/) si de la Zsolt Nagy (http://www.zsoltnagy.ro/) la Andrei Chiliman (http://andreichiliman.blogspot.com/). Acesta din urma, spre exemplu, scrie despre Cum salvam Pasajul Vic­toria, dar si despre Nasterea Maicii Domnului. Sfân­ta sarbatoare a crestinilor ortodocsi.

"Blogul va deveni un instrument de marketing po­li­tic foarte eficient (...) Orice personaj politic are ceva de spus sau ar trebui sa aiba. Prin intermediul blo­gu­lui ajungi la public in mod direct. Tehnologia e la indemana oricui, iar ca sa-ti faci blog nu ai nevoie de cine stie ce resurse", considera Alex Ulmanu, crea­torul www.jurnalismonline.ro, citat de Cotidianul.

 

Din necazurile bloggerilor

 

Viata de blogger nu e insa tocmai usoara. De exem­plu, un jurnalist de la CNN a fost concediat din cauza blogului personal, o bloggerita celebra si-a inchis blogul dupa ce a primit amenintari cu moartea, iar un blogger egiptean a fost condamnat la patru ani de inchisoare din cauza post-urilor cu remarce ostile la adresa prese­din­te­lui tarii sale.

Nu e nevoie insa de atacuri la presedinte ca blogul sa-ti faca probleme. O secretara britanica care traieste la Paris, Catherine Sanderson, a fost concediata din cau­za referirilor facute la adresa locului de munca. Femeia nu-si facuse publica identitatea pe blog (scria cu pseu­do­ni­mul "La petite anglaise") si nu a dat detalii despre nu­mele sau profilul firmei in care lucra. Intr-un interviu pen­tru The Guardian, bloggerita spune ca n-a facut decat sa fie "usor indiscreta cu referire la viata mea de la serviciu si atmosfera din firma". Sanderson va da in judecata firma care a concediat-o dupa ce sefii ei au aflat de existenta jurnalului online de la cineva "in care am avut prostia sa am incredere". In plus, se gan­des­te sa scrie o carte in care sa-si povesteasca experienta. Dupa cele patite, britanica e decisa sa-i spuna viitorului sef despre blogul sau.

In Romania, cel mai celebru caz a fost cel al lui Ariel Constantinof (http://we3d.net/) care a fost amenintat cu ex­matricularea din liceul particular in care invata din cau­za post-urilor referitoare la profesorii sai.

In jargonul internautilor, exista chiar un termen spe­cial care se refera la cei care-si pierd slujba din cauza blogurilor personale: dooced. Expresia vine de la cazul lui Heather B. Armstrong, o bloggerita care a fost con­ce­diata in 2002 pentru ca scria pe blogul ei, http://dooce.com, despre serviciul si colegii ei.

 

Blogger in Romania

 

Printre bloggerii de la noi care au devenit celebri in lu­mea virtuala si nu numai se numara Zoso (http://zoso.ro), Piticu (http://piticu.ro), Andressa (http://andressa.ro) sau Gramo (http://gramo.ro) .

Dar si jurnalistii conscacrati au bloguri. Mai mult, Co­ti­dianul, Gazeta Sporturilor sau HotNews au sectiuni spe­ciale dedicate blogurilor. De altfel, conform www.trafic.ro, blogul cu cele mai multe vizite este http://blogsport.ro, care cuprinde jurnalele online ale Gazetei Spor­turilor, iar Catalin Tolontan, redactorul sef al ace­le­iasi publicatii, este bloggerul cel mai citit (http://tolo.ro).

Incepand cu anul 2006, Roblogfest ii premiaza pe cei mai buni bloggeri din Romania. In 2008, au existat 15 ca­te­gorii la care s-au putut inscrie bloggerii: cel mai bun blog personal, cel mai bun blog colectiv, cel mai bun blog nou (aparut in 2007), cel mai bine scris blog, cel mai bun blog de divertisment, cel mai bun blog de mu­zi­ca, cel mai bun blog de sport, cel mai bun blog foto, cel mai bun blog despre media/advertising, cel mai bun blog de companie, cel mai bun blog cultural, cel mai bun blog de design/creatie, cel mai bun blog despre politica, cel mai bun blog despre business/tehnologie si cel mai bun blog per total.

Conform unei analize a blogosferei romanesti pu­bli­ca­te in noiembrie 2007 si bazate pe un sondaj la care au participat 702 bloggeri, cei mai multi posesori de blog sunt barbati (65%), au varsta cuprinsa intre 21 si 25 de ani (33,90%) si sunt studenti sau absolventi de facultate (53,28%). Cei mai multi respondenti, 28,21%, petrec pes­­­te 8 ore pe Internet.

Acelasi studiu estimeaza ca in Romania exista peste 100.000 de bloguri.

Iar atata timp cat vor exista partide politice, fotbalisti si piupiu-uri dependenti de dragoste, numarul lor poate oricand creste.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22