De același autor
Desi Camil Petrescu nu a aflat niciodata, protagonistul dramei Jocul ielelor se numeste Gelu Rebrenu, dar un asemenea detaliu nu mai are nicio importanta cand oricum "ideile lui despre dreptatea absoluta si despre absolutul în iubire se prabuseste". Asta dupa ce el avu în posesie un document "de natura intima", publicarii caruia "i se opune militantii socialisti".
Cel putin asta sustine autorul unui comentariu literar postat pe unul dintre numeroasele site-uri specializate pe publicarea de referate "la toate materiile" pentru elevi si studenti. Daca in urma cu cativa ani temele la romana erau copiate din deja celebrele carti de comentarii din care generatii intregi au aflat ca Sadoveanu este "Ceahlaul literaturii noastre", astazi nu este nevoie decat de cateva click-uri. Multe dintre materiale sunt insa pline de greseli, iar absolventii au deseori dificultati in a redacta singuri lucrari. Insa problema cel mai des adusa in discutie este aceea legata de plagiatul online.
Desi unele asemenea site-uri avertizeaza ca "materialele publicate au scop didactic si sunt elaborate in urma unei documentari sustinute" si ca "este strict interzisa preluarea articolelor de pe site si prezentarea lor la orele de curs" (www.e-scoala.ro), asemenea compozitii devin, prin o simpla copiere (celebrul "copy & paste") si printare, teme ideale pentru tineri.
Desi majoritatea site-urilor de acest tip din Romania pun materiale la dispozitia celor interesati pe gratis, exista si situatii in care sunt percepute taxe. Acestea sunt cuprinse in general intre 1,5 si 3 dolari si sunt platite prin SMS.
Clientii au la dispozitie mii de articole din domenii variate, de la literatura la astronomie si de la religie la marketing.
Oricine poate publica un asemenea material pe site-urile de profil. Cel mai adesea insa, nu primesc nimic in schimb in afara de multumirea ca "pot ajuta mii de elevi din toata tara, care vor fi recunoscatori" (www.educativ.ro). Totusi, pentru a publica o lucrare pe unul dintre site-urile "mai serioase" (care ofera referate contra cost), trebuie completat un contract prin care sa garantezi calitatea materialului propus, precum si faptul ca autorul lucrarii este de acord cu publicarea acesteia.
Lucrurile se complica cand vine vorba de lucrari de diploma. Clientul poate sa-si aleaga o lucrare gata redactata sau sa comande una de la specialistii site-ului. Astfel, www.referat-e.ro anunta: "Format dintr-o echipa de editori cu studii superioare si cu experienta de mimim doi ani în domeniile de activitate academica, departamentul de comenzi essayspedia poate redacta lucrari de diploma, lucrari de licenta si lucrari de masterat de orice calibru si la un nivel de calitate maxim admis". Cei interesati trebuie sa completeze un formular cu datele personale si detaliile legate de lucrare, urmând sa fie contactati de un "editor", care le va face o oferta de pret si de timp de lucru.
Primul site care punea la dispozitia studentilor referate a fost www.schoolsucks.com (in traducere, "scoala e naspa"), aparut in SUA, in 1996. De atunci fenomenul s-a raspandit atat de mult, incat au aparut servicii de combatere a plagiatului online, cum ar fi www.turnitin.com, prin care profesori din zeci de tari pot verifica daca lucrarile studentilor au fost sau nu copiate. Turnitin compara lucrarile cu articolele existente pe Internet, precum si cu articolele aparute in diverse publicatii si cu lucrarile altor studenti, introduse anterior in baza de date. Aceasta metoda este insa la randul sau controversata, pentru ca fiecare noua lucrare trimisa de scoli pentru verificare este stocata in baza de date, iar studentii se plang ca astfel li se incalca drepturile de autor. De altfel, acesta a fost si motivul pentru care Turnitin a fost dat in judecata.
Teodor are 15 ani si este elev in clasa a VIII-a in Bucuresti. El recunoaste ca isi copiaza unele teme de pe Internet, mai ales la romana: "Oi fi prost sa nu le iau, daca se gasesc". In plus, el spune ca majoritatea colegilor sai fac la fel. Teodor subliniaza insa ca el nu copiaza decat partial lucrarile de pe Internet, modificandu-le pe alocuri. Considera benefica existenta unor asemenea site-uri, "pentru ca temele sunt si asa inutile, pentru ca materiile sunt si ele 90% inutile". Baiatul adauga ca unii profesori isi dau seama ca lucrarile sunt copiate, dar majoritatea "nu zic nimic".
Plagiatul este o problema din ce in ce mai serioasa pentru invatamantul romanesc. Potrivit unui sondaj realizat de Fundatia Soros, dat publicitatii in iulie 2007, aproximativ jumatate dintre cadrelele didactice universitare interogate au declarat ca descopera des sau foarte des cazuri de plagiat (54% in universitatile private, 37% in cele de stat). Referitor la sanctiuni, 5% dintre participanti au spus ca, in caz de plagiat, studentul ar fi exmatriculat, in timp ce 4% au fost de parere ca plagiatul nu ar fi pedepsit in niciun fel. Majoritatea cadrelor didactice din invatamantul de stat (54%, fata de 44% in cazul universitatilor particulare) considera ca intr-un astfel de caz studentul ar pica la materia respectiva. In schimb, 49% dintre cadrele didactice din invatamantul privat (fata de 37% in cazul celui de stat) considera ca studentul ar fi doar depunctat.