De același autor
Reactia juvenil-nervoasa a celor doi sefi USL arata ca actiunea procurorilor DNA le-a cazut greu la ficat. Atit de greu incit au ramas in pana de inspiratie politica, verb nou si taios, adjective proaspete si metafore placut sunatoare din coada. Asa ca au scos din dulapul cu recuzita ramasa de la ultimul arestat pesedist, seful CJ Arges, Constantin Nicolescu (ca de atunci doar pe pedelisti i-a potopit minia prezidentiala) si dai, si lupta cu “DNA care are calendar politic”. Jurnalistii si analistii angajati ai trustului USL au marit potul, intrebind providential daca nu cumva este razbunarea impotriva aripii Blaga, din moment ce ipoteticul migrator Banias era un sustinator al acestuia. Sau, de ce nu, poate Basescu se razbuna pe insusi nabadaiosul sau frate din Constanta? Sau pe fiica-sa cea mare, care are si ea vreo 3% actiuni intr-o firma tot din Constanta. Pentru ca, nu-i asa, orice scenariu trebuie folosit atunci cind vrei sa demontezi evidenta: procurorii ii salta intr-o veselie exact pe cei de la putere. Situatie in care iti trebuie multa energie si tupeu ca sa sustii strategia comenzilor politico-dictatoriale.
Afacerea “portul Constanta” este doar ultima dintr-un lung sir de arestari si trimiteri in judecata din marele dosar al vamilor care ii pune in dificultate pe Ponta si Antonescu. Nimeni nu mai are imunitate si vremurile cind politicienii ii chemau la ordine pe procurori sau ii cumparau la pausal au apus. Disperare mare, mon cher! Cind ajung - de la moguli, la ministri si parlamentari, la primari, secretari de stat, sefi de regii si deconcentrate, pina la vamesi, politisti si directori de toate soiurile - sa scrie romane-fluviu la DNA, sa infunde arestul sau sa-si consume pretioasele conturi pe avocati e de rau. Si mai rau e ca toti astia nu mai au culoarea politica a opozitiei, asa cum spunea traditia. In fruntea rindului coruptilor care se insira pe treptele DNA se afla exact PDL-istii, clientii si prietenii lor.
Asta ii deranjeaza cel mai mult pe Ponta si Antonescu. Toata argumentatia lor cu “procurorii lui Basescu” cade astfel lata. Opinia publica intelege si face comparatii. Nu e atit de proasta si manipulabila pe cit le-ar placea celor doi. De la unicul corupt al epocii Nastase, faimosul Bivolaru, in apararea caruia toata sefimea PSD si-a pus obrazul gros la bataie, s-a ajuns la sute de arestati si trimisi in judecata, la campanii anticoruptie de neconceput acum citiva ani, la demisii si suspendari in timp record. Marginean, fostul sef al Autoritatii Nationale a Vamilor, ministrul Muncii, Ioan Botis, si Laurentiu Mironescu, secretar general in MAI, sint doar ultimele exemple. Protectia si relatiile politice incep nu doar sa nu mai fie utile, dar chiar sa se intoarca impotriva, daca tinem cont ca in tot mai multe dosare cercetarile se extind exact din cauza unor astfel de legaturi si multi “cad pe tehnica” folosindu-le. Procurorii lui Macovei isi fac treaba si si-o fac bine.
Asta ii sperie pe Ponta si Antonescu. Asta ar vrea ei sa stopeze. Din cauza asta au jurat ca daca vin la putere primul lucru pe care il fac va fi sa-i inlature pe Morar, pe Kovesi si pe toti procurorii care au instrumentat dosare de coruptie. Acesta este motivul pentru care Antonescu si Ponta, ca vajnici locotenenti ai lui Voiculescu si Nastase, prefera sa se alieze coruptilor din PDL, sa-i sustina pe Banias si pe Mironescu, sa inventeze comenzi politice si sa sfideze bunul simt. Ratiunea este simpla: cum coruptia este transpartinica, asa ar trebui sa fie si sprijinirea ei.
Daca actiunea “portul Constanta” i-a aruncat in ridicol pe liderii USL, nici puterea nu s-a simtit mai confortabil. Alb ca varul, cu vocea pierita, ministrul Traian Igas a primit o lovitura in plina figura, care ar fi trebuit sa-l lase fara portofoliu. Ca si Emil Boc in cazul Botis, ministrul Igas s-a repezit sa-l laude pe Mironescu (“a facut treaba buna in minister”), spunind ca nimeni nu l-a informat despre apucaturile mafiote ale subalternului, pe care chiar el l-a propus pentru functie. Dar de ce oare SRI nu i-a pus un raport pe masa? Potrivit unor surse din rindul procurorilor, citate de Romania libera, pentru ca si SRI si DNA se temeau ca informatia va transpira si intreaga actiune ar fi fost un esec. Atita incredere in autoritatile statului mai rar! In acest context, afirmatia lui Blaga ca daca ar fi fost el ministru de Interne nu l-ar fi numit in ruptul capului pe unul ca Mironescu, nu te poate face decit sa zimbesti melancolic la amintirea intimplarii ca el l-a propus pe Marginean la sefia vamilor.
Bietul Traian Igas nu doar ca nu stia nimic despre activitatile infractionale ale lui Mironescu, dar n-a avut nici curiozitatea sa se intrebe cum de are acesta 4 case, 5 terenuri, 6 firme si mult mai multe conturi bancare. Una din doua, ori Igas chiar e incompetent, ori stie si tolereaza in ideea ca doar-doar nu s-o afla. In ambele cazuri, la prima vedere demisia ar fi o solutie mai mult decit onorabila. La a doua, e clar ca Basescu are in Igas o persoana care executa si macar nu cricneste in front cind procurorii isi fac treaba.
Una peste alta, ceea ce se intimpla e bine. Si chiar comanda politica sa fie, tot bine e. Daca rezultatul este ca mafiotii puterii sint rariti si retele sint destructurate, cred ca este un demers care trebuie sustinut. Actiunile DNA, tot mai intense si radicale in ultima perioada, trebuie sprijinite tocmai pentru ca produc atita deranj si furie printre politicieni.
Citeste si despre: Victor Ponta, Crin Antonescu, Mircea Banias, Mironescu, DNA.