De același autor
S-a declanșat o precampanie electorală de o ferocitate care amintește de prezidențialele din 2009 și de suspendarea din vara trecută. Totul pleacă de la zvârcolirile USL, care, în loc să stea cuminte pe mormanul celor 70% și să-și vadă de proasta guvernare și buna chivernisire a clientelei, caută să-și regleze echilibrul de forțe din interior și să rezolve dilema candidatului la prezidențiale.
Dacă USL nu ar avea de gând să se rupă, iar Antonescu ar rămâne răstignit pe crucea candidaturii, de ce atâta freamăt și zbucium, de ce nu trece zi fără câte-o scatoalcă, o declarație războinică sau măcăr o înțepătură în coaste? Și-ar fi luat Voiculescu „soluția imorală“ s-o gareze oficial la PSD, partidul care are șansele cele mai mari de a concentra întreaga putere, dând și viitorul președinte, dacă ruperea USL nu ar fi intrat în linie dreaptă? Mirosul Varanului în astfel de chestii este de necontestat, întotdeauna s-a aliat și a trădat doar cu și în beneficiul celui la care se află pâinea și cuțitul, indiferent de coloratura politică a respectivului. Simte corect că steaua lui Crin e pe cale să apună, așa că bate palma cu Ponta, în speranța că arhiva ICE-Dunărea va fi resecretizată, că procurorii care îi fac zile fripte vor fi trimiși cu delegare la Cuca Măcăii, iar completele „negre“ de la ÎCCJ, aduse pe calea cea dreaptă. Cine poate face asta? E simplu: PSD și Ponta, deci de barca lor trebuie să se agațe, chiar dacă pe râu în jos vor pluti cadavrele foștilor prieteni liberali, cei care i-au adus la putere în 2013.
Când USL se va rupe, Voiculescu nu va avea nicio milă pentru Antonescu și camarila, și bine face. Desigur, nu va fi pedeapsa dreaptă și binemeritată pentru trădarea valorilor liberale, alianța cu turnătorul Felix și stânga fesenistă, ci probabil una incorectă, murdară, pe cu totul alte teme. Iar asta doar Antena 3, cu mijloacele specifice - minciuna, falsul, manipularea -, o poate face, doar ea, cea specializată în linșaje și ode deopotrivă, poate pedepsi ca la carte PNL și pe Antonescu. Probabil așa vor înțelege și liberalii că toate au un preț atunci când te faci frate cu dracul și abdici de la minimele principii. Reevaluarea pe care Voiculescu i-o aplică acum lui Antonescu ar trebui să fie un aviz pentru alți amatori de acest sport. Nu știi niciodată când te pocnește în plină figură. Rezultatul reevaluărilor făcute de Băsescu lui Ponta și Nițu, de exemplu, este un dezastru, iar cea recentă a lui Antonescu are toate șansele să le surclaseze.
Dacă nu ar fi apetența PSD pentru puterea totală, dorința (legitimă) de a da președintele țării, neîncrederea justificată în Antonescu, dublată de eșecul aproape sigur al revizuirii Constituției cu reducerea prerogativelor prezidențiale, și neînțelegerile dintre baroni pe împărțeala bugetului și a contractelor cu statul, USL nu ar avea niciun motiv să se rupă. Aici, Băsescu are dreptate. Cu mașinăria social-democrată în spate, Antonescu ar câștiga fără probleme Cotroceniul, aproape indiferent de cine va fi candidatul de dreptei.
În situația ruperii USL însă, Antonescu ar trebui, teoretic, să aibă șanse destul de mici să intre în turul doi, pentru că nu mai are bazin de creștere. Electoratul PNL este majoritar uselizat, componenta liberală rămasă fiind extrem de subțire, iar în condițiile în care Ponta luptă pentru resuscitarea antibăsismului, reluând mesajele și practicile din timpul puciului de vara trecută (ca dovadă că merge pe mâna lui Voiculescu în falsurile și atacurile imunde la adresa președintelui), posibilitatea ca electoratul USL să rămână alături de PSD și să nu-l urmeze pe Antonescu este destul de ridicată. Deci, fără parte din electoratul de dreapta, Antonescu nu are șanse pentru turul doi, iar acesta este greu de recâștigat fără un ajutor consistent dat de dreapta însăși, de PDL sau chiar de Băsescu. Tocmai de aceea spuneam că legitimarea „paiaței“ și a „pucistului“ numărul doi este periculoasă, induce confuzia și mărește șansele lui Antonescu. Sper să fi fost doar un joc politicianist. Lăsat singur, Antonescu va fi pierdut, nu mai are de unde să câștige suficient electorat ca să intre în turul doi. Asta însă cu o condiție fundamentală: un candidat unic și puternic pe dreapta.
Aici ajungem la punctul nevralgic: în acest moment, candidatul respectiv nu există, că e vorba de Predoiu sau de Ungureanu. De unii singuri au șansa a treia. Acesta este și motivul pentru care Sebastian Lăzăroiu, cu voie de la stăpânire, evident, a lansat formula „Băsescu-premier“. Mai exact, formula tandemului. E și bine, e și rău. E o sabie cu două tăișuri. Pe de o parte, e un semn al fundăturii în care se află partidele de dreapta, incapabile să găsească un candidat de calibrul lui Băsescu, dependente, chiar și împotriva voinței lor, cazul PDL, de Băsescu. E asumarea eșecului, a neputinței, a ideii că la umbra lui Băsescu nu reușește, totuși, să crească nimic. Vina este însă reciprocă. Băsescu nu poate face echipă, tot mai mult în ultima vreme, decât cu personaje pe care poate să le controleze, aruncându-i peste bord până și pe cei care i-au stat alături în marile construcții instituționale. În același timp, nici PDL, nici Mișcarea Populară sau Forța Civică nu au născut acea personalitate puternică, capabilă să lucreze, dar și să i se opună lui Băsescu, atunci când acesta greșește. Un cerc vicios.
Pe de altă parte, „Băsescu premier“ înseamnă cantonarea în paradigma cunoscută - pro și contra -, ceea ce limitează, iarăși, bazinul electoral, potențialul de creștere, atragerea electoratului dezamăgit, sătul și de unii, și de alții. Altfel spus, electoratul care voia alternativa, așa cum s-a prezentat în stadiul inițial a fi Mișcarea Populară, este lăsat iarăși de izbeliște. Din acest punct de vedere, dacă singura modalitate de a conta pe scena politică este aceea de a fi udat la rădăcină cu apa vieții electorale, numită Băsescu, PMP este, și el, un eșec.
Acesta este și motivul pentru care PSD și Ponta s-au repoziționat iarăși isteric împotriva președintelui, știu și ei că în zona asta se vor juca și viitoarele alegeri. În consecință, fiecare tabără revine în tranșeele inițiale, se baricadează în buncărele deja utilizate până la sațietate. Pare a fi însă singura formulă cu oarece șanse pentru dreapta. Dezamăgiții trebuie să mai aștepte o tură. //