De același autor
Blitzgriegul declansat in martea neagra arata ca marile idealuri din perioada puciului de vara trecuta nu au fost abandonate, iar metodele nici macar rafinate ca rezultat al experientei. Ca si atunci, monstrul uselist de sub comanda lui Ponta si Antonescu se grabeste, vrea sa rezolve peste noapte si sa-si scape toti actualii si viitorii corupti dintr-o singura lovitura. Nu doar ca n-a invatat nimic, dar pare ca a scapat si de teama fata de reactia occidentala. Schengen? Putem trai si fara el. MCV? Maculatura. Ambasadele? Mare scofala, cainii latra, caravana trece. Asa se explica lipsa unei minimei reticente, dezinhibarea totala, sfidarea fatisa. Doar nu-si inchpuiau ca lovitura mortala data justitiei si zidul ridicat in jurul demnitarilor vor ramine nesanctionate? Totul demonstreaza ca USL nu este dispus sa renunte, indiferent de pret, la cucerirea libertatii depline de a fura. Caci, modificarile la Codul Penal asta fac. Miza este uriasa: saci de euro din cotracte cu statul, din fonduri europene sau din spaga, trafic de influenta, conflict de interese, abuz in serviciu. Nu pentru asta au venit la putere?
Prima lovitura: superimunitatea absoluta obtinuta prin scoaterea parlamentarilor din categoria functionarilor publici. Chestia pare abila la prima vedere, pentru ca le da ocazia sa se disculpe spunind ca parlamentarii nu pot fi functionari publici, ca nu-i o chestie normala (auzim partitura asta rostita pe toate tonurile si pe toate posturile, face parte din punctajul de abureala primit de la partid). Codul Penal opereaza cu sintagma „functionar public” prin care se intelege de fapt „oficial public”, adica persoana care lucreaza intr-o institutie a statului. Parlamentul e si el o institutie a statului si inca una importanta din moment ce e putere in stat si„vocea poporului”. Fapta penala comisa de functionarul public era pedepsita mai grav decit cea a „functionarului”- care poate fi si o persoana care lucreaza la privat- iar infractiunile comise in aceasta calitate mergeau de la darea si luarea de mita, trafic de influenta, santaj, in sfirsit, toata gama de fapte pentru care domniile lor dau cu subsemnatul la procurori. Scotindu-se din categoria functionarului public, parlamentarii se scot practic si de sub incidenta Codului Penal pentru fapte de coruptie. Se scot totodata si cei care au fost deja condamnati si se afla acum in puscarie. Altfel spus, daca trece porcaria, multi dintre demnitarii corupti, precum Catalin Voicu sau Gigi Becali, vor trebui eliberati.
De data aceasta nu e vorba de simpla superimunitate pe care si-o asigura parlamentarii, de smecheriile obisnuite- sa blocam anchetele penale, sa vina procurorii la parlament sa arate tot dosarul ca sa dam aviz de perchezitie sau de inceperea urmaririi penale pentru cei care sunt si ministri, chestie pe care au incercat-o in mod repetat. Acum e vorba de imunitatea suprema, una la care nici cu gindul nu indrazneai sa te duci acum vreo doi ani, inainte de mareata epoca USL-Ponta- Antonescu. Pentru ca acum, iesind cu totul de sub incidenta Codului Penal, procurorii nu vor mai avea ce fapte sa incrimineze, ce anchete sa declanseze. Nu vor mai avea ce avize sa ceara de la parlament! Frumos, nu-i asa? Iata cum visul USL se transforma in realitate pentru ei si in cosmar pentru altii. Daca un functionar de la Administratia financiara, de exemplu, ia spaga, santajeaza, face fals in acte publice sau trafic de influenta, intra la inchisoare, daca un parlamentar, cum e Dan Pasat, face exact acelasi lucru nu pateste nimic. Ba mai rau, e ca si cum nu ar fi facut fapta, pentru ca ea nu mai exista in Codul Penal. Singura consolare e ca sunt doar vreo 580 si nu mai multi. Bonus: ca sa nu ramina chiar singuri singurei i-au luat alaturi pe notari si avocati, caci, nu-i asa, citeodata le sunt de mare ajutor la coruptie.
A doua lovitura: dezincriminarea completa a conflictului de interese si exonerarea intregii administratii de raspunderea penala pentru orice fel de hirtie semnata. Spre deosebire de parlamentari, aici e vorba de sute, de mii de indivizi: ministri, secretari de stat, consilieri judeteni si locali, primari, functionari publici, magistrati. Uselistii au operat si aici smechereste, lucrind pe doua planuri. Pe de o parte au scos din sfera infractiunii de conflict de interese actele administrative. Pe de alta, au restrins „sfera subiectilor care pot comite acte de conflict de interese”, lasindu-i doar pe aceia care lucreaza la stat cu contract de munca, asa cum explica Laura Stefan intr-un interviu pentru Revista 22. Poate nu stiati dar toti cei enumerati mai sus- de la ministru la consilier local si primar- nu au contract de munca. Altfel spus, toti astia scapa de conflictul de interese. Ce inseamna asta? Orice baron, orice primar sau secretar de stat (in general, oricine semneaza acte administrative) care ii da nevestei un contract de reparatie de drumuri, de renovat primaria, scoala sau spitalul nu mai poate fi tras la raspundere. Mai rau, orice ordin sau hotarire de ministru, orice decizie de primar, hotarire de consiliu sau contract de achizitie publica este exonerat din start de o potentiala raspundere penala.
Aici este de fapt maretia blitzgrieg-ului. Aici a fost miza majora. Intreaga administratie, de la vladica la opinca, a scapat de griji. Va mai aduceti aminte cum spunea Liviu Dragnea ca primarii si consilierii judeteni trebuie, saracii, sa scape de stresul raspunderii penale pentru conflictele de interese, cum ii cintau in struna Antonescu si Ponta? Cum le promiteau ei ca se rezolva? Chestia e ca si aici s-a depasit planul initial. Acum scapa toti de raspundere pentru orice hirtie, orice act pe care il semneaza. E grandios! Baronii au invins, iar de acum inainte vor putea face si cere orice. Cu legea in mina, furtul din banul public va depasi tot ce s-a intimplat in acesti ani. Vremurile lui Nastase vor trezi nostalgii.
Mai e ceva, ca si in vara lui 2012, USL in frunte cu liderii lor mint de sting. Crin Antonescu se contorsioneaza exact ca in vremea puciului, incercind sa demonstreze ca negrul e alb si miroase a trandafiri. Vezi doamne, nimeni nu si-a asigurat nicio superimunitate, parlamentarii vor putea fi acuzati si de acum inainte de fapte de coruptie, conflictele de interese ramin nestirbite, totul e doar o manipulare a basistilor, o inventie si o isterie. Ponta a bagat capul in papusoi, e indelung plecat pe alte meleaguri si face treburile imputite cu mina parlamentului, dupa o strategie deja cunoscuta.
Cine va putea opri lovitura? Curtea Constitutionala? Improbabil, raportul de forte este dramatic schimbat, comunistul de scoala noua, Lucian Bolcas, e pe cale sa fie numit judecator. Cine? Ambasadele, care au iesit miercuri cu reactii extrem de dure? Vor tine cont Ponta, Antonescu si USL? Nu stiu, asa cum spuneam nu pare sa le mai pese, mizeaza pe faptul ca totul se reduce la declaratii, ca nu au in mod concret ce le face. Poporul uselist? Astuia nu-i pasa nici cit negru sub unghie de coruptie, de statul de drept, justitie sau alte lucruri nebuloase din astea, daca i se arunca citeva firimituri e mutltumit. Bombane, injura, se vaicareste de zici ca vine apocalipsa, dar ii voteaza in draci si se chioraste la Antena 3. Cine? Cei cu Unitisalvamrosiamontana? Sa fim seriosi! Ei sunt cool, ecologisti cu aspiratii inalte, preocupati de soarta planetei si ingretosti de politica, sunt in stratosfera si de acolo navigheaza pe Net si se informeaza abstract. Daca n-au inteles in 2012 de ce ar intelege si reactiona acum? Somn usor, baieti. Vedeti ca riscati sa va treziti in alta tara si nu cred ca o sa va placa cum arata. Una in care la lumina intunericului fura aia Rosia Montana cu totul. Si atunci chiar nu o sa mai aveti ce salva, nici macar pe voi insiva. Basescu? E complet singur, e la final de mandat, USL are 70% si cam tot pe atita presa aservita. Vai de ei mama ei de tara!
Pina la urma, cred ca doar doua lucruri ii mai pot opri monstrul uselist: proteste de amploare, greve generale si taierea fondurilor europene.