De același autor
Habar n-am care sunt inaltele politici sau grandioasele strategii care l-au impins pe Traian Basescu sa reevalueze „paiata de la Cotroceni”. Dar a facut-o. Cam pe nepusa masa, taman cind „mincinosul prost” Rosca Stanescu a fost exclus din PNL si pus sa-si manince falsurile in cercul intim liberal. Buna treaba, corecta procedura, l-a felicitat pragmaticul nostru presedinte pe Antonescu, extragindu-l dibaci din complotul planetar pus la cale de Ponta, Stroe si Voiculescu pentru a-l acuza de „inalta tradare”. O fi fost, desi argumentatia pare cam subtirica in raport cu maretia reevaluarii. Cum-necum, „nefrecventabilul” , „pucistul”, distrugatorul cu norma intreaga al statului de drept, ala care era sa ne „scoata din Europa” si voia impreuna cu Varanul sa-si instaleze omul la Parchetul General si DNA ca sa „puna mina pe justitie” a ajuns cel in spatele caruia „celelalte candidaturi de dreapta se vor stringe”. „Daca intra in turul doi, ma angajez sa-l invat ce are de facut”, s-a oferit generos Basescu. Asa-i, lectia reevaluarilor i-o poate preda ca la carte. Aici nu-l bate nimeni, nici macar „plagiatorul”.
E vorba insa de acelasi „plagiator” cu care a semnat pactul de coabitare, fostul „pisicut” si „pucist” pe care se jura inainte de alegeri ca nu-l va numi premier pentru ca, nu-i asa, nu putea sa inghita ditamai „porcul”. Chestia cu plagiatul parea uitata si ingropata citeva luni mai tirziu, pe cind il tamiia spunind ca nu are „ce sa-i reproseze” iar guvernul e ca "apa sfintita”, nici nu face bine, dar nici nu dauneaza. Era momentul memorabil cind fostul martir al verii lui 2012 isi punea pirostriile coabitarii si facea lobby pentru „mincinos” la Bruxelles. Fie lauda legi aberante carora le descoperea „setul de puncte tari”, pentru ca mai tirziu sa le respinga sau sa le conteste la CCR, fie tacea strategic cind clanurile clientelare useliste se intindeau ca raia. Totul, evident, in numele interesului national, al stabilitatii politice si echilibrului macroeconomic.
Bietul electorat basist cum si-a mai ros atunci unghiile de nervi! Nu reusea, sarmanul, sa patrunda pina in strafundurile coabitarii, sa inteleaga cum de fostii baietii de cartier, pusi la avizierul intregii Europe, golanii scapati ca prin minune de exmatriculare, desi erau sa dea foc la scoala cu profesori cu tot, se transformau in partenerii unui dialog tandru. Supus la grele incercari, electoratul de dreapta s-a autosugestionat ca politica reala e mai curva decit scrie in carti si se arata in filme. Cum altfel putea fi explicata epocala reevaluare a lui Tiberiu Nitu, care in citeva luni se transformase din „baiat frumos, care miroase a Dior” si „fara niciun dosar” intr-unul cu „dosare, rezultate, experienta”, care nu „va obstructiona justitia”. Rezultatele s-au vazut in cazul Papici si Alexandru, cind Nitu a fost supus caznelor inversei reconsiderari devenind cel pe care „cineva s-a urcat cu piciorusele”. Parcurgind cotloanele istoriei, constatam ca duhoarea reevaluarilor ne umple plaminii. Insusi generalul Gabriel Oprea, cel care era „seful mafiei personale a lui Adrian Nastase”, a fost memorfozat in om de baza in guvernul Boc, la pachet cu Miki Spaga si fabulosul Nicolicea, personajul care scobeste neostoit dupa cite un articolas de lege care sa faca din negru alb si viceversa.
In mod logic, dupa ce „paiata” a fost cocotata pe piedestalul candidatului de dreapta, impreuna, evident, cu intreg PNL, ar trebui sa urmeze si reevaluarea lui Blaga, acuzat ca vrea sa vinda partidul liberalilor. „Ce ai, frate, cu partidul asta? Vrei sa-l predai la cheie?”, il intreba Basescu pe „caporalul” Blaga in contextul freamatului pentru sefia PDL din primavara asta. Unul dintre argumentele de forta folosite de Elena Udrea impotriva lui Blaga acesta a fost. Rautaciosii care il citeaza pe Iorga spunind ca doar boii sunt consecventi, pot constata zilele astea ca Blaga a fost de-a dreptul vizionar in chestiunea liberala, asteptind ca timpul sa-i dea dreptate. Si i-a dat. „Oricine e mai bun decit plagiatorul Ponta”, a rostit neclintit presedintele. Chiar si "pucistul" numarul doi.
Asa cum just remarca Andrei Cornea, s-ar putea sa fim pusi sa alegem intre „ciuma si holera”. E cosmarul electoratului de dreapta. Dar si mai cosmaresc este faptul ca Traian Basescu indeamna de pe acum, chiar daca recunoaste ca nu-i place (ar fi culmea, dar mai e timp!), sa ne ducem incolonati sub faldurile pragmatismului si sa pupam cu stampila de vot bubele supurinde. Basescu vrea insa sa ne convinga ca, de fapt, avem de ales intre ciuma/holera si o biata raceala ce poate fi tratata cu antitermice. Desigur, va garanta ca scrie cu mina lui reteta. Asta pina la o noua reevaluare.
Citesc diverse comentarii cum ca Traian Basescu a facut o analiza la rece, asa ca un comentator politic impartial si lucid. Nu zau? Constatarea ca in situatia in care dreapta ramine divizata, macinata de orgolii si incapabila sa-si puna un candidat unic, Antonescu va intra relaxat in turul doi, nu-i vreo mare descoperire. E elementarul, evidenta. A spune insa din postura de principal actor politic pe dreapta (caci asta este) ca Antonescu trebuie votat in turul doi inseamna sa legitimezi nu doar puciul de vara trecuta, ci si tot ce e mizerabil in politica dimboviteana, sa compromiti principiile pentru care ai fost sustinut atunci si in multe alte ocazii. Dar, poate, e vorba de vreo strategie geniala, demna de Basescu? De fapt, a vrut sa dezbine si mai mult USL, bagind batul prin gard, si a lansat un puternic avertisment partidelor de dreapta: iata ce va asteapta daca nu va bagati mintile in cap. Probabil ca ambele. Dar conteaza? E doar un joc in registru minor, iar retrospectiv vorbind e tipul de joc care nu prea i-a iesit, esecurile la capitolul clasa politica sunt multe si merita o analiza separata. Nu i-au iesit tocmai pentru ca a fost vorba de mize mici, de coterii, in contrapartida cu reusitele in zone esentiale, unde a avut strategii si constructii solide si pe termen lung. E pacat de ele. E pacat si sa-ti pui sub semnul intrebarii mandatele, care la evaluarea istorica de pina acum ies pe plus, dind semnalul ca imoralitatea poate fi reevaluata la pachet cu propriile principii.
P.S. Spun de pe acum: daca in turul doi va trebui sa aleg intre Ponta si Antonescu, stau acasa. Boicotez. Nu e situatia din 2000, cind aveam de ales intre raul cel mare si unul ceva mai mititel, Vadim si Iliescu. Acum sint doua rele egale, de oriunde le-ai privi si analiza. Nici atunci nu am votat. Sper doar ca dreapta- PDL si celelalte formatiuni- sa-si puna un candidat unic si capabil sa intre in turul doi.