Biata ANI la granita Schengen

UDMR duce, incepind din 2005, o lupta pe viata si pe moarte pentru anihilarea ANI. Santajeaza, ameninta, minte, in sfirsit, foloseste tot arsenalul din dotare. Surse din PDL spun ca maghiarii merg pina acolo incit conditioneaza in Coalitie  votarea unor legi contra amendamentele lui Marton Arpad, cele care vor dinamita pentru a treia oara in decurs de 6 ani legea. Caci, oricit ar incerca acesta sa ne abureasca asta se va intimpla.

Andreea Pora 11.10.2011

De același autor

UDMR duce, incepind din 2005, o lupta pe viata si pe moarte pentru anihilarea ANI. Santajeaza, ameninta, minte, in sfirsit, foloseste tot arsenalul din dotare. Surse din PDL spun ca maghiarii merg pina acolo incit conditioneaza in Coalitie  votarea unor legi contra amendamentele lui Marton Arpad, cele care vor dinamita pentru a treia oara in decurs de 6 ani legea. Caci, oricit ar incerca acesta sa ne abureasca asta se va intimpla. Arpad si Frunda repun pe tapet aceleasi vechi probleme discutate si rasdiscutate in ultimii ani si asupra carora si Comisia Europeana si societatea civila si parte dintre politicieni s-au pronuntat deja. Dar ei nu se lasa! O iau de la capat cu aceleasi obiectii ca si cum dupa decizia Curtii Constitutionale legea n-ar fi suportat modificarile impuse de aceasta. Ca si cum n-ar stii ca aderarea la spatiul Schengen depinde de raportul pe Justitie si acesta depinde la rindul lui de pastrarea ANI in forma actuala.

UDMR doreste ca declaratiile de avere si interese sa nu mai fie publice niciunde, nici macar pe site-ul ANI, candidatii in alegeri sa nu mai fie obligati sa depuna aceste declaratii, inspectorii ANI sa nu mai primeasca informatii de la nicio institutie asa incit averile, incompatibilitatile, conflictele de interese sa nu mai poata fi verificate, iar toata lumea sa doarma si sa fure linistita, iar contractele cu statul incheiate in situatiile de mai sus sa nu poata fi anulate. Minunat nu?

Argumentatia lor este arhicunoscuta: ANI nu respecta protectia datelor personale si se substituie instantelor judecatoresti. "Ambele elemente (n.red.-cererea de informatii de la stat sau afisarea declaratiilor de avere) au fost declarate neconstitutionale. Cea privind afisarea declaratiilor de avere a fost considerata neconstitutionala pentru ca implica mai mult de un milion de persoane si e in contradictie cu legea datelor personale. Referitor la cererea de informatii, tine de atributia organelor judecatoresti si fiscale. Conform acestei legi, va exista o procedura dubla. Momentan, daca ANI face aceasta investigatie si o duce la bun sfarsit, constata ceva si nu are decat, cu aceste constatari, sa se adreseze autoritatii competente. In functie de ce constata, la procuratura sau ANAF sau la autoritatea care are dreptul de a decide in privinta incompatibilitatilor. Dupa ce s-au adresat, aceste autoritati nu pot sa faca nimic cu investigatiile facute de ANI, trebuie sa inceapa din nou acele investigatii, pentru ca asa prevede legea si Constitutia tarii. Aceeasi investigatie e facuta de doua ori, cu bani putini. Se pierde timp si se pierd bani degeaba".

Spunind acestea, Marton Arpad ne considera probabil timpiti. Se face a uita ca exact acestea au fost discutiile atunci cind s-a modificat legea dupa decizia Curtii Constitutionale si ca de aceea au fost anonimizate datele personale ale celor care depun declaratii de avere si interese. Asta inseamna ca pe actualele declaratii nu mai apare nici adresa respectivului si nici cea a imobilelor sau a terenurilor detinute! Chiar declaratia lui Marton Arpad nu contine aceste date, deci beneficiaza de “confidentialitatea” pe care si-o doreste cu ardoare. Cit despre faptul ca ANI se substituie instantelor judecatoresti, Marton Arpad sufera de o amnezie cu schepsis: dupa decizia CCR s-au infiintat comisiile de cercetare( formate din judecatori) de pe linga Curtile de Apel care primesc sesizatile inspectorilor de integritate si verifica rapoartele acestora, trimitind apoi cauza fie la procurori care sesizeaza instanta, fie direct la instanta.

După politicieni, baronii
Nu doar ca parlamentari din toate partidele au fost investigati, unii fiind deferiti justitiei, dar lovitura cea mai dura au primit-o baronii locali: consilieri, primari, sefi de consilii judetene, directori de deconcentrate. Este o lovitura aplicata afacerilor pe care acestia le deruleaza cu statul prin propriile firme.

Care este insa motivul acestei noi ofensive maghiare impotriva ANI? In ultimii doi ani a devenit evident ca Agentia isi face in mod serios treaba, ca functioneaza potrivit scopului pentru care a fost infiintata. Nu doar ca parlamentari din toate partidele au fost investigati, unii fiind deferiti justitiei, dar lovitura cea mai dura au primit-o baronii locali: consilieri, primari, sefi de consilii judetene, directori de deconcentrate. Este o lovitura aplicata afacerilor pe care acestia le deruleaza cu statul prin propriile firme. ANI a identificat 747 de consilieri judeteni care sint titulari in 1200 de firme, 10% dintre firmele unde acestia sint administratori deruleaza afaceri cu autoritatile locale, intrind in zona conflictului de interese. Presa s-a ocupat de-a lungul vremii de astfel de cazuri, Romania curata monitorizeaza permanent conflictele de interese prezentind zeci de situatii de drenare a banului public, Agentia Mediafax a dat publicitatii o lunga lista a consilierilor abonati la contractele de statul.

Daca pina in momentul de fata dezvaluirile se reduceau la scandaluri media, aflam ca ANI a reusit sa cistige in instanta procesele cu unii dintre acesti indivizi, ceea ce schimba complet datele problemei. Potrivit unei note ANI, pina acum, dintr-un total de 155 de dosare trimise instantei, au fost obtinute decizii de incompatiblitate in 85 de cazuri. Alte 32 de dosare se afla in tribunale, iar 15 persoane au demisionat din functie cind au fost depistate in incompabilitate. Altfel spus, in pofida acuzelor ca ANI este inutila din cauza ca nu are decizii, iata ca lucrurile nu stau deloc asa. Ba din contra, pe masura ce se apropie alegerile ea devine o amenintare tot mai palpabila.

UDMR se face purtatorul de cuvint al tuturor partidelor, pentru ca nu fim naivi, deranjul ANI nu are culoare politica. Sa ne amintim doar cum au decurs lucrurile in 2005, cind Marko Bela a parasit minios sedinta de guvern in care se discuta despre declaratiile de avere, de votul comun impotriva infiintarii ANI din 2006, de respingerea legii in Senat in iulie 2010, dupa decizia Curtii Constitutionale, inclusiv cu voturile PDL. Dar mai ales sa ne amintim lungul sir al declaratiilor veninoase la adresa ANI si a Monicai Macovei. E adevarat ca UDMR, prin Frunda, s-a evidentiat pe ramura, dar nici PDL nu iubeste mai mult legea, a inghitit “broasca riioasa”, vorba vizionarului Ioan Oltean, doar la presiunile lui Traian Basescu.

Situaţie critică pentru ANI
Coalitia are nevoie ca de aer de voturile UDMR pentru a trece o serie de legi, marja de santaj fiind mai ridicata. Se ridica intrebarea, va ceda PDL? Mai exact, il va ignora de data aceasta pe Traian Basescu si va taia din unghiile ANI ca masura de precautie in alegeri?

Situatia din acest moment este insa mai complicata decit precedentele in care s-a incercat desfiintarea ANI. Coalitia are nevoie ca de aer de voturile UDMR pentru a trece o serie de legi, marja de santaj fiind mai ridicata. Se ridica intrebarea, va ceda PDL? Mai exact, il va ignora de data aceasta pe Traian Basescu si va taia din unghiile ANI ca masura de precautie in alegeri? Nu stim, dar din dispretul cu care PDL trateaza legi cerute si de Basescu si de FMI, cum este cea a asistentei sociale, totul pare a fi posibil. Inclusiv riscul ca raportul pe justitie din februarie sa fie cu mult mai rau decit precedentele. Romania va primi un biloi negru in plina figura daca politicienii umbla la legea ANI.

Ceea ce se intimpla zilele acestea in justitie, atacul la ANI, situatia de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, clanurile interlope care isi fac de cap mina in mina cu politisti, magistrati si politicieni, arata cit de just a fost recursul la MCV in decizia privind admiterea in spatiul Schengen. Momentul actual este parca dovada oferita pe tava celor care sustin ca in Romania justita nu functioneaza si clasa politica duce un razboi impotriva anticoruptiei.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22