De același autor
Razboiul total declansat de Traian Basescu impotriva Guvernului Ponta a mutat brusc dezbaterea publica de la problemele din USL pe teme economice si de proasta guvernare. E bine, dar e o chestie de moment. Batutul apei in piua de dimineata pina seara cu se rupe sau nu se rupe, cine va fi candidatul, Ponta sau Antonescu, reuseau prea putin sa macine din inca uriasa popularitate a USL. Discutia despre constructia bugetara, despre taxe si ratiunea lor sau despre ingrasarea baronilor puterii cu acciza de la combustibili pune reflectorul acolo unde trebuie. Populatia are astfel ocazia sa-si puna intrebari, sa priveasca mai atent la felul in care Ponta se joaca de-a guvernarea si cheltuie banul public. S-a trezit suspiciunea, altfel anesteziata de scandalurile cu miza mica, ca Ponta si USL vor sa-si asigure viitoarele campanii cu bani luati direct din buzunarul cetateanului, deschizind astfel drumul spre acapararea totala a puterii. Bilbele si minciunile referitoare la destinatia banilor de acciza, ba pentru infrastructura, ba pentru nu stiu ce fond special, ba pentru hotariri judecatoresti, s-au suprapus peste reticenta fireasca fata de orice marire de taxe. In fond, guvernul isi mascheaza incompetenta in colectarea mai buna (promisiunea electorala a reducerii evaziunii), printr-o fiscalitate impovaratoare, caci nu e vorba doar de acciza la combustibil, in fata careia au reactionat mai toti oamenii de afaceri. Sunt cu totii nebuni? Tabloul a fost magistral completat de excesul de zel al lui Ponta in a demonstra cu harti, pline de greseli si inadvertente fata de traseele europene considerate prioritare, cum vor rasari zeci de autostrazi din acciza. Una dintre ele fiindu-i destinata lui Dragnea, Bucuresti-Alexandria. De risul curcilor! Astfel spus, pe fond Basescu are dreptate, acestia sunt bani electorali, un soi de spaga pentru a inchide gura presedintilor de consilii judetene si primarilor nemultumiti, care ameninta ca nu vor aduce voturi in tolba USL.
Razboiul se poarta insa la nivel mediatic si este doar o chestiune de timp pina cind Basescu il va pierde. Asta si pentru ca este lasat singur. PDL si PMP, care ar fi trebuit sa fie extrem de vocale in chestiunea accizei si a bugetului, protesteaza din virful buzelor. Acuzelor lui Basescu li se raspunde cu populisme de genul nu se vor plati pensiile si salariile si cu minciuni: nu mai avem acord cu FMI. Ele vor prinde daca presedintele nu va sti unde sa se opreasca. Mesajul a fost lansat, opinia publica a devenit mai receptiva la derapajele guvernului, dar de la acest punct incolo scandalul risca se intoarca impotriva lui Basescu si, prin ricoseu, impotriva dreptei. Atacul PSD este furios: tata socru a mers pina acolo incit l-a facut dement pe presedinte si a propus comisie medicala internationala, ginerele premier lanseaza un tir de calomnii pe tema terenului spunind ca, de fapt, e vorba de o albire de bani, tirul general axindu-se pe „iresponsabilitatea” lui Basescu. Pe termen mediu, este exact campania pe care si-o dorea USL. Oricum, resuscitarea antibasismului devenise in ultima perioada strategia de forta a PSD, dar prin gestul de a respinge bugetul si refuzul semnarii Memorandumului cu FMI, presedintele s-a oferit singur drept tinta. Si-a asumat lucrul acesta, fara discutie, asa cum si-a asumat si prejudiciul de imagine adus de afacerea cu terenul. Din nefericire, cele doua s-au suprapus, iar utilitatea dezbaterii pe chestiuni economice va fi acoperita in zilele urmatoare de Comisia de ancheta parlamentara sau de alte perdele de fum. De aceea spun ca atunci cind vrei sa pleci iarasi la razboiul cel mare e bine sa nu dai ocazia sa ti se poata viri un schelet in dulap, chiar daca e unul de plastic, de laborator.
Pe termen mediu, continuarea scandalului ii va subrezi pozitia lui Basescu. Unele argumente chiar sunt valabile. Desi acordul cu FMI nu e suspendat, asa cum a spus Ponta in prima faza, nici nu se poate spune ca Bruxelles-ul sau FMI sunt fericite cu ceea ce se intimpla. „Romania trebuie sa decida daca va continua programul de precautie cu FMI si Comisia Europeana, insa indiferent de alegere este esential ca tara sa ia masurile fiscale pentru atingerea obiectivelor bugetare si sa realizeze amplele reforme structurale convenite cu finantatorii externi", a declarat Simon O'Connor, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru politici economice si monetare, Olli Rehn. Mesajul e clar si nu pare sa-i fie favorabil lui Basescu. In fond, se ridica intrebarea de ce nu a contestat acciza la discutiile directe cu FMI? Pe plan extern, razboiul de acum nu are cum sa fie bine vazut.
Va intelege insa presedintele cind trebuie sa se opreasca? Desigur, nu mai poate da inapoi cu respingerea bugetului, dar a merge mai departe cu o contestare la Curtea Constitutionala este riscant. La fel, insistenta in a nu semna Memorandumul. Ce trebuia sa demonstreze a demonstrat. Mai departe intra pe un teren minat si argumentul ca urmareste la rindul sau scopuri populiste si electorale va prinde consistenta. In fond, e treaba USL sa arate populatiei in toata splendorea lor beneficiile accizei si ale scumpirilor care vor urma. Sa transforme autostrazile de hirtie in unele reale. Guvernul si coalitia majoritara trebuie lasate sa plateasca pentru politicile economice pe care le fac. Au 70%, detin puterea completa, bugetul este al lor, responsabilitatea tot a lor trebuie sa fie. Sa-i vedem!
In schimb, daca, intr-adevar, va fi aminata plata pensiilor marite, in loc de 1 ianuarie sa zicem 1 februarie sau martie, din cauza de buget, decontul il va plati Basescu direct. Si pina la urma, nu asta ar fi problema, e la final de mandat, vrea sa joace in forta pina in ultima secunda (pentru ca nici nu are cine sa faca asta), e treaba lui. Nu mai e insa treaba lui in situatia in care continua se doreasca sa fie liderul dreptei, fiind perceput ca atare. Pentru ca pierderea acestui razboi s-ar putea reflecta in procentele si asa putine ale dreptei. Replierea lui Basescu se impune, chestie de tactica. Oricum, ceasul socotelii pentru Ponta si USL se apropie. Timpul nu curge in favoarea lor. Ponta, autostrazile din acciza te asteapta! Si pensiile marite, Rosia Montana si tot cornul abundentei promis. Cum bine spune, de aceea i-au votat oamenii.