Cinismul si impostura, atuurile lui Ponta?

Andreea Pora 30.07.2014

De același autor

Simbolistica sfidatoare a oficializarii candidaturii lui Ponta- doi ani de la referendumul de suspendare a presedintelui si de la puciul prin care USL a vrut sa arunce statul de drept la cosul de gunoi din Kiseleff si Romania de pe orbita europeana- s-a suprapus peste o alta simbolistica mustind de cinism: propaganda electorala pe seama dezastrului de la inundatii si a celor “aproximativ doua victime care se pare au fost inecate”. Incapabil de o minima empatie cu oamenii ale caror case erau maturate de viitura citiva kilometri mai la vale, Ponta a vazut in nefericita coincidenta chiar mana Domnului, anuntind triumfator: “Dumnezeu aseaza lucrurile mult mai bine si mi-am lansat deja candidatura pentru a fi presedintele romanilor la Novaci, la Bengesti, alaturi de oameni care reprezinta Romania adevarata, nu Romania din carti sau de la televizor”. “Asezarea lucrurilor” este insa doar rezultatul uriasului dispret fata de romani, sinistrati sau telespectatori- PSD putea sa amine paranghelia lansarii, stia de luni ca vine potopul in cele trei judete si de marti dimineata ca sute de oameni sunt evacuati din calea apelor. Or fi gindit insa ca ministrul Doina Pana, celebra “fa, Doino”, ca “nici inundatiile nu mai sunt ce-au fost odata” si ca nu merita deranjul contramandarii cind ai de anuntat ca razboiul cu Basescu mai dureaza doar 100 de zile, dupa care va incepe marele program national al exorcizarii Cotroceniului de “spiritele rele”. Festivitatea de la Craiova a fost in final o colectie unica de indecenta, o mostra oferind insusi ministrul cercetarii, Mihnea Costoiu: “Se spune că apa la români aduce noroc la un eveniment şi eu cred că va aduce noroc şi premierului şi PSD”. Liviu Dragnea nu s-a lăsat mai prejos, dar de la el nici nu poti sa ai alte asteptari „Sunt foarte încărcat pozitiv pentru că am fost cu Victor Ponta în câteva comune afectate de inundaţii”.

De retinut a fost nu doar revarsarea de cinism, tocitul refren al “schimbarii regimului Basescu pina la capat”, care nu a reusit sa entuziasmeze nici macar activul de partid carat cu autocarele, ci lipsa unui program pentru tara- discursul de peste o ora a lui Ponta a fost doar o insailatura de promisiuni populiste si reincalziri ale “izbinzilor” guvernarii din ciclul “v-am dat si o sa va mai dam”. Una peste alta, un discurs plat, lipsit de insufletire, in care s-au amestecat toate ingredientele care, teoretic, dau bine la mase, scoli, spitale, pensii, drumuri, salarii, laserul de la Magurele, energie si, bineinteles, justitia care “trebuie sa fie egala pentru toti, pentru bogati si saraci, pentru puternici si slabi”. Aceasta ultima declaratie vine, specific pentru Ponta, exact in contextul in care minciuna lui Robert Cazanciuc (sustinuta de premier) a fost dovedita cu probe- ministrul a trimis CSM propunerea de numire intr-o functie de conducere la DNA a Elisabetei Ponea, cea pentru care, afirma procurorii, baronul Duicu facea trafic de influenta in “biroul oval” si  “la restaurant cu premierul”.

Remarcabila a fost si lipsa din discurs a oricarei referiri la partenerii occidentali, la Rusia si conflictul din Ucraina, altfel spus, nimic despre pozitionarea Romaniei. Ceea ce a socat insa este nationalismul feroce si transformarea ordoxismului in arma electorala. Nu este prima oara cind Ponta face recurs la apartenenta etnica si religioasa a “neamtului”, de data aceasta insa lucrurile au fost mult mai explicite si momentul ales- oficializarea candidaturii- prefigureaza caile de atac si strategia ce va fi aplicata impotriva lui Johannis. “Sint ortodox, majoritatea romanilor sint ortodocsi. Nu vreau sa ma acuze nimeni sau sa spuna ca e un defect ca sint ortodox in tara mea. Cred ca trebuie sa fiu respectat pentru asta”, a clamat Ponta.

Trecind peste evenimentul de la Craiova, intrebarea care se ridica este care sunt sansele reale ale lui Ponta. E chestiunea vitala, de care depinde cariera politica a premierului si soarta PSD, experienta demonstrind ca in caz de esec majoriatile se schimba instantaneu. Sondajele, mai toate, il dau cistigator in turul al doilea impotriva lui Johannis (cel mai probabil candidatul aliantei PNL-PDL), ceea ce difera sunt insa procentele. Exact acesta diferenta, care oscileaza intre 5, 6%- sondaj  INCSOP- si 10% - sondaj CCSI, facut de consilierul Dan Sultanescu- da frisoane PSD si lui Ponta, care stiu ca potentialul de crestere e redus. Desigur, exista Tariceanu, trimis in misiune de Ponta sa rupa din voturile de pe dreapta pentru a le varsa in tolba lui in turul al doilea, exista si Ioan Ghisa, Viorel Catarama, Dan Diaconescu, toti pe post de iepurasi, dar e putin probabil ca procentele acestea insumate sa fie suficiente pentru victoria candidatului PSD.

Asadar, totul depinde de impactul electoral al aliantei celor doua partide de dreapta, care, deocamdata nu reusesc sa depasesca 30%, in timp ce Johannis stringe in primul tur undeva in jur de 32% si in al doilea un 45%-47%. Sansa lui Ponta ar putea fi, din ceea ce vedem pina acum, disensiunile dintre partidele non-PSD, care continua intr-o masura canibalizarea voturilor din europarlamentare, si candidaturile independente, cum se se prefigureaza a fi cea a Monicai Macovei, plus profilul destul de inconsistent al lui Johannis, departe de a genera entuziasme si mobilizare. Exista riscul, nu stiu cit de serios, ca votantii PMP si ai lui Cristian Diaconescu- care duc o campanie sustinuta impotriva Aliantei PNL-PDL si a lui Johannis- sa stea acasa in turul doi. La fel, electoratul Monicai Macovei, unul radical, care refuza compromisul “raulului cel mai mic”. Desigur, pina in octombrie lucrurile pot evolua surprinzator, nefiind exclusa nici o rocada Johannis- Predoiu (care, atentie are deja strinse semnaturile pentru o candidatura), in situatia in care primarul Sibiului va avea probleme cu justitia sau va cadea in sondaje, asa cum i s-a intimplat lui Stolojan. Tragind linie, singura strategie clar conturata a PSD este divizarea cit mai mare a dreptei si “antibasismul” la foc continuu. Sint cele care l-ar putea ajuta pe Ponta sa ajunga presedinte. Paradoxal, esentiale in succesul lui par a fi insa exact cinismul si impostura, pentru ca e inexplicabil altfel cum, dupa atitea probe in zona asta trecute cu brio, ramine totusi favoritul romanilor.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22