Conducta petroliera PNL

Andreea Pora 26.01.2007

De același autor

"Draga Traian" n-a vorbit la Pachet pentru "prietenul Patriciu", asa cum ii cerea premierul. N-a vorbit, si doar asa peste dosarul  Rompetrol nu s-a asternut praful, dupa cum s-a intamplat sub guvernarea PSD, pe care l-a sponsorizat in campania electorala. Putini mai stiu ca Patriciu a avut un dosar si pe vremea guvernarii Nastase, inchis, cum altfel, cu NUP. Si in noua turnura pe care a luat-o scandalul biletului se pierde din vedere ca, daca lucrurile erau exclusiv la latitudinea premierului, astazi nu ar fi existat la justitie sutele de pagini ale dosarelor care-i vizeaza pe Dinu Patriciu si pe colegii sai de afaceri. Motivul este simplu, implicarile sunt la cel mai inalt nivel si presiunile repetate ale lui Tariceanu demonstreaza cu prisosinta acest lucru. Documentele Parchetului arata ca omul de afaceri liberal a constituit un "grup de crima organizata" pentru a obtine profituri ilegale de pe urma cotarii la Bursa a actiunilor companiei sale. Profituri de zeci de milioane de euro. Astfel, in 7 aprilie 2004, ziua lansarii pe Bursa, in primele trei minute de tranzactionare, cel mai mare cumparator, la pretul de 116 lei actiunea, a fost un off-shore din Cipru, Saltville Ltd., controlat de un partener de afaceri cu Patriciu. Pachete importante de actiuni, la preturi intre 250 si 300 de lei, au fost cumparate de Camelia Voiculescu, prin intermediul lui Sorin Pantis, si de Sorin Rosca Stanescu, iar doua zile mai tarziu, de insusi premierul Tariceanu, care a achizitionat zece milioane de actiuni la pretul de 500 lei actiunea. Anchetatorii sustin ca aceste tranzactii au fost "aranjate", piata bursiera manipulata prin informatii "din casa", iar Patriciu si asociatii ar fi castigat peste sase milioane de euro, pe care i-au transferat in Cipru. Acestor acuze procurorii le adauga pe cele referitoare la creanta din Libia pe care compania lui Patriciu ar datora-o statului roman si care ar fi ajuns in conturile omului de afaceri.

 Conducta petroliera Patriciu pare a avea insa ramificatii in interiorul partidului si de aici a venit marele necaz, disputa transformata in dusmanie personala dintre presedinte si premier. Daca Tariceanu si-ar fi respectat cuvantul si ar fi demisionat in vara lui 2005, facilitand astfel alegerile anticipate, in loc sa se lase razgandit de colegii de afaceri si partid, nu am fi asistat astazi la comedia biletului. Lideri importanti ai PNL au fost legati de afacerile lui Patriciu, cel care s-a opus anticipatelor si a sustinut intotdeauna o colaborare cu PSD. Ludovic Orban, actualmente vicepresedinte pe comunicare, a fost administrator la una dintre firmele lui Patriciu, la fel Teodor Melescanu, Norica Nicolai si Teodor Atanasiu, toti vicepresedinti, au fost remunerati ca administratori in grupul  Rompetrol. La Institutul pentru Libera Initiativa, unul dintre principalii sponsori ai campaniei electorale a PNL, activeaza Crin Antonescu, Dan Radu Rusanu si Adina Valean, iar Mircea Cosea, deconspirat de CNSAS ca ofiter acoperit al Securitatii si a carui prezenta in partid nu pare sa fi deranjat pe nimeni, a fost unul dintre beneficiarii directi ai acestei surse de finantare. Parteneri de afaceri cu Rompetrol sunt si deputatii liberali George Scutaru, Ion Luchian, Adrian Semcu, Ion Preda si Horia Toma.

 Dar asa-numita oligarhie liberala nu se reduce doar la grupul de interese Patriciu.  RAPPS, din care s-au infruptat pe rand PSD si PD, nu a fost ocolit nici de PNL. Afaceristul Razvan Petrovici, aflat in sfera de influenta liberala, a incercat sa puna mana pe doua terenuri in valoare de 339 milioane de euro, cu ajutorul sefului Regiei, Adrian Dumitru, demis doar in urma scandalului de presa, si cu semnatura lui Radu Stroe, secretar general al guvernului. In mafia retrocedarilor de la Iasi sunt implicati liberali de frunte ai judetului, printre care Radu Prisecaru, fost prefect, si deputatul Relu Fenechiu, care a figurat printre "dalmatienii" Coalitiei pentru un Parlament Curat, dar pe care conducerea PNL a refuzat sa-l scoata de pe listele parlamentare, desi afacerile sale aveau de pe atunci iz penal, lucru demonstrat acum, cand se afla in ancheta DNA.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22