De același autor
Dupa o luna de spectacol de circ jucat cu casa inchisa, la PSD a venit si ziua premierei. Santajele, aranjamentele de culise, trocul cu voturi, lupta dintre gastile de cartier si cele din Primaverii, toate isi vor afla raspunsul duminica. Mircea Geoana este in pierdere de viteza, suferind de o combinatie intre sindromul Vanghelie si Vintu, impotriva sa coalizindu-se o alianta de genul celei pe care el insusi a pus-o la cale impotriva lui Basescu la prezidentiale. Are toate sansele sa piarda, desi manevrele pe care mentorul Vanghelie le poate face chiar la fata locului, fieful lui, nu sint de neglijat.
Pina la inceputul saptaminii, Mircea Geoana parea favorit, isi aranjaze sustinerea baronilor importanti, schimbase statutul prin introducerea votului pe liste, cistigase sala Rompexpo. Doua lucruri au dat peste cap aceast puzzle: Ion Iliescu, singurul lider cu autoritate din PSD si maestrul de ceremonii Marian Vanghelie. Primul si-a jucat ultimul as din mineca, amenintarea cu retragerea a avut un efect psihologic devastator si a dus la regruparea fortelor, iar inregistrarea cu Vanghelie vorbind intr-un autentic limbaj de Ferentari a aratat dimenisunea macabra a acestei gasti care a ajuns sa faca legea in partid in stilul bandelor de cartier. Intr-o singura saptamina, Geoana a fost parasit de o buna parte din filialele sustinatoare, nume sonore s-au reorientat, ideea listelor a devenit odioasa, iar in jurul lui Ponta s-au coalizat Iliescu, Nastase, Mitrea, gruparea de Cluj si parte din asa zisa generatie tinara. Partidul este divizat, iar o victorie a lui Geoana ar putea duce la scindarea lui, tinind cont si de informatiile potrivit carora peste 20 de parlamentari ar intentiona sa-si demisia din PSD. Si chiar daca nu se va fractiona, scandalurile si coteriile se vor tine lant, fiind putin probabil ca tabara adversa sa accepte infringerea si supunerea in pasalicul Geoana-Vanghelie. Pe de alta parte, multi din filiale considera ca Ponta este nereprezentativ, nu are anvergura, ba mai rau, ca a deprins mimetic atitudinile arogante si dictatoriale ale mentorului sau Nastase. In fapt, victoria lui Ponta ar fi victoria lui Nastase si Iliescu, iar partidul ar reveni la epoca celor doi, idee dezagreabila multora dintre cei care au amintiri neplacute din acea vreme si care prefera o marioneta usor manipulabila de tipul Geoana in fruntea PSD.
Jocul este insa deschis. Orice se poate intimpla. Asta in primul rind pentru ca Congresul s-a transformat intr-un razboi fara miza ideologica sau reformista. PSD nu este capabil nici macar sa analizeze serios cauzele infringerii in alegeri dintr-un motiv extrem de simplu, pe linga tapul ispasitor Mircea Geoana responsabili sint si unii dintre contestarii lui de acum, inclusiv Ponta, purtatorul de cuvint agresiv si vocal. O astfel de analiza ar scoate la lumina mult mai multe vinovatii decit este PSD, in totalitatea lui, dispus sa accepte. Congresul este doar un masacru, usor ridicol, in urma caruia, indiferent cine va cistiga, PSD va ramine acelasi partid osificat, guvernat de baroni si mafia lor. Caci, in ultima instanta, intre gruparea Vanghelie-Geoana si Ponta-Nastase-Iliescu este doar o diferenta de stil.