Coruptia e tiranie! A inteles Ponta mesajul lui Biden?

Andreea Pora 22.05.2014

De același autor

Vom fi aici pentru mult timp, va vom apara, puteti conta pe noi, dar tocmai de aceea trebuie sa va rezolvati problemele de coruptie si trebuie sa va respectati acest angajament. Numarul doi american, Joe Biden, a transmis un mesaj transant care nu lasa loc niciunei interpretari. L-a repetat in toate intilnirile, in toate discursurile, a folosit fraze si cuvinte-cheie, a facut referinte cu tilc la istoria Romaniei, la “revolutia neterminata”. Este prima oara cind un inalt oficial american vorbeste atit de clar si direct despre cea mai grava problema a romanilor: coruptia. Motivul este la fel de clar: noul razboi rece a intrat in linie dreapta, razboiul economic prinde consistenta, context in care Statele Unite au nevoie de “prieteni si aliati capabili” in regiune, dar unii care sa fie democratii “puternice, bazate pe statul de drept”. Nu-si pot permite parteneri care contin in ADN-ul lor “ o alta forma a tiraniei”.

 In timp ce Biden vorbea la Bucuresti despre “coruptia care este un cancer” si faptul ca “lupta impotriva coruptiei este patriotism”, Vladimir Putin şi omologul sau chinez, Xi Jinping, semnau la Shanghai un acord istoric, negociat in ultimii zece ani, de livrare de gaze, parafind astfel o alianta ruso-chineza ca raspuns la sanctiunile economice ale UE si SUA. Biden vorbea cu doar patru zile inaintea alegerilor europene, privinte cu ingrijorare din cauza instabilitatii politice si a ascensiunii PSD si a lui Ponta cu atasamentul lor fragil fata de valorile democratiei si ale statului de drept, dar si inaintea alegerilor din Ucraina de al caror rezultat va depinde enorm relatia cu Rusia lui Putin (“Dacă Rusia subminează alegerile din Ucraina, trebuie să fim hotărâţi să aplicăm sancţiuni mai puternice Rusiei”- Biden). Accentul pus de vicepresedintele american pe principala vulnerabilitate a Romaniei contine in el si un avertisment: “Vom onora articolul 5 al Acordului NATO, să nu vă indoiţi, este o datorie sacră (…) Noi facem ceea ce spunem şi ne îndeplinim obligaţiile”, dar trebuie sa vi le indepliniti la rindul vostru. Vom sta cu ochii pe voi.

 Biden a vizat doua tinte precise: clasa politica si societatea civila. Incepind din 2012, USL si-a facut un scop din a subordona justitia, incercind fie direct, cum a fost cazul loviturii data DNA prin inlocuirea procurorilor Papici si Alexandru, fie indirect prin modificari legislative- tentativa de schimbare a codurilor penale in “martea neagra” la pachet cu dezincriminarea conflictelor de interese, atacurile asupra regimului incompatibilitatilor pentru baroni etc. Nimic din toate acestea, inclusiv promisiunile de protectie a penalilor, nu a trecut neobservat si netaxat, reactia Ambasadei SUA, a oficialilor americani in frunte cu Victoria Neuland, fiind de fiecare data prompta si dura. Mesajele lui Biden pentru politicieni sunt o clarificare a determinarii SUA de a rezolva chestiunea coruptiei si de a impiedica orice intoarcere in timp.

In ce priveste societatea civila, care, alaturi de presa, este in lumea americana principalul watch dog, acesteia i-a fost dedicat cel mai lung timp, daca luam ca referinta discursul final de la Cotroceni. Gradul inalt de toleranta al societatii romanesti fata de coruptie, lipsa de reactie in fata abuzurilor puterii, neintelegerea rolului pe care il are si o sistemica neimplicare generata de o profunda dezamagire si de “specificul” national sunt pentru americani aproape de neinteles. Bun cunoscator al metehnelor societatii romanesti, politician experimentat, Biden a facut indemnat societatea civila sa se trezeasca si sa devina o putere in stat asa cum este ea in State. „Niciun om nu poate trăi fără sânge, democraţia nu poate trăi fără participarea activă a cetăţenilor săi, asta vrem să spunem când spunem că societatea civilă este de fapt esenţa democraţiei”, „Ne bazăm pe societatea civilă să scoată la iveală nedreptatea, să dea voce minorităţilor şi grupurilor marginalizate, să ceară responsabilitate şi să ţină puterea sub control”. „Este nevoie de o presă independentă care nu depinde de nimeni şi să fie protejată de presiuni din afară şi, mai presus de orice, trebuie o implicare activă a fiecărui cetăţean”, a punctat Biden.

Vicepresedintele SUA este perfect constient ca schimbarea de regim care se prefigureaza pentru la toamna- cu riscul ei imens ca intreaga putere sa fie concentrata in mainile unui partid corupt si ale carui tendinte estice sunt transparente-, poate crea probleme de tipul celor din Ucraina. Romania trebuie sa se decida. Este ceea ce a transmis, politicienilor si societatii civile, in subtext Biden. Situatia s-a schimbat, jumatatile de masura, inselatoria, fundul in doua luntri, neimplicarea trebuie sa inceteze. Romania trebuie sa-si consolideze statul de drept, doar asa poate sa fie “independenta si puternica”, iar SUA ii vor fi alaturi, mai aproape ca niciodata. Nu a spus insa care ar putea fi reversul medaliei.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22