De același autor
Este evident din sondaje că războiul direct Ponta-Băsescu ocupă și polarizează scena politică și îi ține la distanță pe demobilizații sătui de dihotomia pro/contra Băsescu, care a ținut afișul în ultimii opt ani, și încă nepregătiți să facă transferul la cea pro/contra Ponta.
E pur și simplu o pierdere de vreme să încerci să-i explici unui amoral ca Ponta că Patapievici și Mihăieș nu sunt „fasciști“ sau „neonaziști“ și că în special comuniștii și-au găsit și își găsesc, vedem acum la Putin, sursa de legitimare în „lupta cu fasciștii“. E inutil să diseci talmeș-balmeșul din capul lui și să te întrebi stupefiat, așa cum au făcut zeci de comentatori în ultimele zile, cum de nu înțelege că nu e indicat să coboare lupta electorală în astfel de tranșee, dat fiind și contextul regional, tocmai pentru că vântul etichetărilor fasciste suflă dintr-o direcție care s-ar putea să nu ne fie deloc favorabilă ca țară. Pe Ponta îl doare fix în cot de toate analizele și recursurile la istorie, de bătutul obrazului și revolta generată de noua turpitudine. Nu doar că nu-i pasă, dar instinctul carnasier îi spune că e pe drumul cel bun - electoratul lui, alăptat doctrinar cu mitul „antifascist“ și al „dușmanului de clasă“, al intelectualului care suge sângele poporului (cum traducea doct Ciuvică la o televiziune), reacționează pozitiv cu ajutorul ghioagelor mediatice din subordine. În fond, Ponta e un tenace recidivist, nu-i la prima ieșire de genul acesta, adversarii au fost catalogați de-a valma drept fasciști - de la europarlamentarul Elmar Brok la Monica Macovei și la „jurnaliștii fascisto-comunistoizi“ - și doar d-aia se afișează cu bufonul penal Mazăre deghizat în uniformă nazistă. De fiecare dată, publicul – o minoritate, e drept – a reacționat și protestat. Tot de fiecare dată Ponta a răspuns cu miștouri, și-a bătut joc și a prins parcă aripi. De ce? Pentru că, dincolo de abisul moral, de disprețul față de intelectuali generat de complexele plagiatorului de carieră, se află o strategie bine pusă la punct.
Orice subiect colateral guvernării îl avantajează. Toate temele care pot stimula antibăsismul, factorul de coeziune al campaniei și electoratului PSD, sunt aruncate în spațiul public: terenurile de la Nana, intelectualii „fasciști“, naționalismul provincial, parașutele, tricourile președintelui, justiția și „dreptatea până la capăt“. Desigur, unele sunt chestiuni artificiale create în laboratoare, altele pentru gonflarea egoului și candidaturii lui Ponta, multe servite pe tavă chiar de opoziție, dar proiectul general e clar: nimic despre guvernare, economie, promisiunile eșuate. Nimic despre cum se traduce în viziune pesedistă „mândria de a fi român“ (corupt) la Bruxelles. Desigur, e o capcană greu de evitat, iar opoziția nu e capabilă sau nu vrea să schimbe agenda. Zilele acestea, în plină campanie electorală, s-au împlinit doi ani de când Ponta e la guvernare și în mod normal tema de forță ar fi trebuit să fie bilanțul acestora. Mai puține invective și mai multe cifre, lucruri concrete, analize la obiect despre marile eșecuri ale guvernării ar avea rezonanță în rândul netalibanilor, al celor care pot înclina balanța: dezamăgiții.
E clar că Ponta și PSD nu vor să audă de marile privatizări ratate din vina exclusivă a guvernului - Oltchim e praf și pulbere și încă se caută un investitor, la CFR Marfă fostul cumpărător Gruia Stoica, cel pentru care Ponta voia să smulgă de la CSAT un aviz cu dedicație, a înfundat pușcăria, iar acum ministrul Șova se milogește de FMI pentru o nouă derogare la concedierea a 2.500 de angajați. Nimic nu-i displace mai mult vânătorului de fasciști decât o discuție despre eșecul marii promisiuni cu cele 50.000 de noi locuri de muncă din iunie anul trecut, ca să nu mai vorbesc de milionul din programul de guvernare, înlocuit cu 70.000 de proaspeți șomeri, sau despre cele 10 miliarde euro investiții până la 31 decembrie 2013 metamorfozate în doar 3 miliarde investiții străine directe. Trupele pesediste prezente în studiouri intră în fibrilații și devin agresive când cineva are curajul să murmure sfios, mai sunt din ăștia, despre cele 35 de noi taxe care au supt din buzunare vreo 8 miliarde lei, scăderea cu 5% a CAS pe spezele populaţiei prin lărgirea bazei de impozitare, despre evaziunea fiscală mai mare decât bugetul sănătății și educației la un loc sau promisiunea „Impecabilului“ că-și va da demisia dacă autostrada Comarnic-Brașov nu e gata până în 2016 (și nu va fi, pentru că finanțatorii străini și băncile fug ca dracu’ de tămâie de stat).
Nu doar că e mai greu să vorbești despre toate astea, dar ai nevoie în confruntări de oameni puternici, informați nu din punctajul de la partid, credibili și cu niscaiva convingeri autentice, dacă se poate. Există însă interesul vădit ca diversiunea să meargă unsă. PNL nu poate vorbi de funie în casa spânzuratului, că doar a fost până mai ieri la guvernare cu PSD, așa că preferă atacul în registrul general - feseniști, comuniști, hoți, Ponta dictatorul -, mesaj ridicol prin ipocrizie. PDL a intrat în vrie văzând cum îi zboară procentele și se concentrează pe PMP, Băsescu și Udrea, care la rândul lor „toacă“ neproductiv la Ponta, precum se vede din sondaje, și pregătesc puciul din PDL pentru debarcarea lui Blaga.
Miza e strict motivarea și conservarea electoratului captiv, fiind evident din sondaje că războiul direct Ponta-Băsescu ocupă și polarizează scena politică și îi ține la distanță pe demobilizații sătui de dihotomia pro/contra Băsescu, care a ținut afișul în ultimii opt ani, și încă nepregătiți să facă transferul la cea pro/contra Ponta. La rece vorbind, teama de răul cel mare numit Ponta, ca vector de largă mobilizare pentru un vot negativ, este parțial anihilată de faptul că promotorul este chiar Băsescu, al cărui discurs nu mai este receptat decât de nucleele dure. Introducerea Elenei Udrea în ecuație înrăutățește lucrurile. E simplu, am mai spus-o, bazinul electoral al PSD coagulat pe antibăsism este mai mare decât cel al ipoteticei drepte unite pe probăsism. Ceea ce vedem în campania pentru europarlamentare este doar ultima repetiție, cea cu public, pentru prezidențiale. Va fi mult mai rău. Noi teme diversioniste vor fi aruncate în circulație, iar războiul cu Băsescu va depăși culmile celui din 2012, când, să nu uităm, USL a câștigat cu 60%. //