De același autor
Polemica pe tema boicotului alegerilor mi se pare contraproductiva, o capcana. Este genul de idee populista fabricata in laboratoare si lansata la apa de mereu aceiasi activisti stingisti nu pentru a avea dezbateri rationale si argumentate, ci pentru a o disemina dincolo de grupul minuscul aflat la origine si de prietenii lor online sau de cafenea. Reteta e veche. Non-subiecte sau minciuni si calomnii sunt aruncate in spatiul public de pe platforme obscure, fiind apoi rostogolite prin televiziuni la publicul mare, devenind astfel “nationale”. E tactica bulgarelui de zapada pe care am vazut-o functionind in ultimii ani pe relatia DcNews, Luju, Cotidianul, Ghimpele (Rosca Stanescu)- Antena 3, Realitatea Tv, Romania Tv. In cazul de fata, cu cit boicotul a fost combatut de mai multi oameni, daca se poate intelectuali credibili, cu atit i s-a facut poteca spre televiziuni( vezi emisiunile de la RTV si cea realizata de Liviu Mihaiu la TVR). Spre publicul mediu care nu retine din bolmojeala dezbaterii decit ca toti politicienii sunt niste ticalosi sadea, in special astia din opozitie care au taiat pensiile si si-au batut joc de popor, si ca niste baieti le spun ca mai bine stau acasa pentru ca doar asa dau una in bot intregii clase politice. Astfel, scopul este atins. Polemica din mediul virtual ii intereseaza doar in masura in care ea se constituie drept alibi si metoda pentru imprastierea subiectului dincolo de granitele inguste intre care se misca respectivii, in masura in care apoi isi pot face un titlu de glorie din promovarea unei “campanii nationale”. Nu e prima oara cind “dreapta fascista”, caci asa sunt etichetati toti cei care contraargumenteaza sau ii critica, le face, de buna credinta fiind, jocul. Adepta dezbaterii, convinsa de puterea argumentelor si a ratiunii, dreapta crede, fals, ca este vorba de o lupta de idei, in realitate fiind vorba doar de manipulare si strategie diversionista. Cea mai eficienta in astfel de situatii punctuale este ignorarea, delete-ul. Pe cei din categoria Ernu care vor sa-si “vinda votul” cel mai tare ii loveste sa vorbeasca la ei in borcan. Ii afecteaza la ego si nici nu le iese strategia.
Acestea fiind zise, doua sunt problemele esentiale ale alegerilor de maine: daca PSD va sari de 40% si care va fi raportul dintre scorurile obtinute de partidele de opozitie. Nu am sa reiau argumentatia consecintelor unui rezultat mai bun decit cel din 2000, când PDSR a câștigat cu peste 37% la Senat si nici indemnul “Nu votati PSD”, am scris deja pe tema asta. Ma voi referi doar la bulversarea electoratului anti- PSD, scot din ecuatie PNL (am explicat AICI de ce), care e reala si poate avea consecinte nefaste.
Multa lume m-a intrebat in ultimele zile (si aici nu e vorba de activistii de partid sau de talibanii fiecarei tabere) cu cine sa voteze, pe cine sa aleaga intre PMP, PDL si FC, facind tot felul de calcule sofisticate. Ele arata cam asa. Le iau intr-o ordine aleatorie. Ar vrea sa voteze cu MRU pentru a-l ajuta sa treaca de 5% si a-l mentine astfel in artimetica pentru prezidentiale, dar le e teama ca isi vor risipi votul, mai rau ca il vor arunca in tolba PSD. Oameni bine informati, ei stiu ca daca MRU nu trece de 5%, la redistribuire cel putin 40% din votul lor se duce la PSD. Sa riste, sa nu riste? Cu toata simpatia pentru MRU si fiind perfect de acord cu demonstratia facuta de Andrei Cornea, care a declarat clar “Votez cu MRU”, le spun ca nu merita sa riste. Nu doar ca orice posibil vot plasat la PSD mareste sansele lui Ponta la toamna, un risc care pentru mine este inacceptabil, dar MRU va ramine in cartile prezidentialelor indiferent de scorul de la europarlamentare. Motivul e simplu: este cel mai bine plasat candidat non-liberal intr-o confruntare de tur doi cu Ponta. Cu peste 5% sau sub 5%, Ungureanu nu va putea fi ignorat, iar problemele lui la viitoarele negocieri (daca vor avea loc) vor fi legate de simpatia de care nu se bucura nici la PDL, nici la PMP.
O alta intrebare pe care mi-au pus-o diversi oameni este daca sa aleaga PDL sau PMP. Si aici intervine un calcul, dar si multe simpatii sau umori. Ar vota PDL pentru ca este Monica Macovei pe lista, pe care aproape tot electoratul de dreapta continua s-o simpatizeze si aprecieze, dar sunt convinsi ca indiferent de votul lor ea intra “oricum” in Parlamentul european. Asa ca, zic unii, poate ar fi mai bine sa sustina PMP chiar daca nu le place Udrea. Sa le dea sansa de a obtine un scor care sa-i apropie cit mai mult de PDL, pentru ca in felul acesta negocierile ulterioare alegerilor vor fi mai simple, niciunul nu va putea sa mai ridice pretentii (cum s-ar intimpla daca PDL si PMP ar fi despartite de peste 5 procente), iar coagularea si sustinerea unui candidat comun are posibilitati mai mari de realizare. (Aceasta este marea framintare, ce va fi dupa, cum se vor intelege si cum vor ajunge la un numitor comun dupa razboiul din campanie.) Pe de alta parte, argumenteaza si calculeaza altii, daca PMP obtine un rezultat foarte bun, peste 10%, sa zicem, nu cumva acest lucru o va propulsa pe Udrea in cursa pentru prezidentiale, ceea ce din perspectiva majoritatii celor cu care am stat de vorba este scenariul negru, pentru ca sunt convinsi, indiferent de simpatii sau antipatii, ca nu are nicio sansa in turul doi. Toate aceste socoteli sunt valabile si normale pentru situatia deplorabila in care se afla dreapta. Fiecare va ajunge la propria concluzie si decizie.
Ca si Andrei Cornea, va spun ce voi face eu. Votez cu Monica Macovei, nu cred ca e o surpriza, am sustinut-o intotdeauna, dar am sa explic si de ce. In primul rind, vreau sa dau, macar si partial, un vot pozitiv, chiar daca el contine implicit blamul pentru PSD. Macovei este singura care chiar cred ca merita sa ajunga in PE si atunci cind am posibilitatea sa rasplatesc cu amaritul meu de vot profesionalismul, munca dedicata, caracterul si realizarile cuiva o voi face. Nu stiu daca “oricum are locul asigurat” in PE, dar a tine cont de acest argument inseamna sa intru in mecanismul calculului politic, in jocul mic, care, asa cum am spus mai sus, nu avantajeaza sau dezavanteaza semnificativ nici o tabara, ambele variante avind bune si rele. Doi la mina, asa mi se pare corect in raport cu atacurile mizerabile la care a fost supusa Macovei de catre PSD si pina nu demult de catre PNL. A fost facuta “tradatoare”, “fascista”, “comunista”, i s-au aplicat toate etichetele posibile, i-a fost negata si minimalizata munca la Bruxelles, a fost umpluta de noroi si calomniata tocmai pentru ca datorita ei (cu sprijinul constant si ferm al lui Traian Basescu) justitia functioneaza si DNA a ajuns acum sa le inhate coruptii. Chiar ieri, puscariasul Adrian Nastase lansa un apel disperat “ Voi puteti, prin votul vostru de duminica, sa o sanctionati pe Monica Macovei, un procuror ceausist care nu mai merita inca un madat la Bruxelles”. Macovei a fost si este cel mai aprig opozant al PSD si coruptiei pe care acesta o reprezinta, le-a creat cele mai mari probleme si esecul puciului din vara lui 2012 i se datoreaza in buna masura.
In al treilea rind, si lista PMP are oameni de toata isprava- Cristian Preda, Daniel Funeriu, Teodor Baconschi, Siegfried Muresan- pe care i-as fi putut vota bucuroasa. Cum insa niciun candidat nu poate fi scos din ecuatia partidului pe care il reprezinta, am sa spun clar ca, personal, PMP m-a dezamagit si m-am simtit inselata. In loc de un partid nou, ni s-a livrat un partid resapat cu figuri mai mult decit dubioase si care beneficiaza de jocul la doua capete al unor primari, cum e Emil Boc (vezi AICI), care nu au avut minima verticalitate de a suge la o singura oaie. Altfel spus, cu tot regretul dar nu vad nicio diferenta majora intre cele doua formatiuni si nici intre lideri. Exact din acest motiv divizarea PDL si a electoratului operata de Basescu mi se pare de neiertat pentru ca ea lucreaza in favoarea PSD si a lui Ponta. Astea sunt considerentele mele, subiective, evident, si cum nu am o optiune clara intre aceste partide, balanta negativa inclinind ceva mai mult spre PMP, si cum cred ca raportul dintre ele conteaza doar intr-un razboi al orgoliilor si meschinariilor la care vom asista, din pacate, curind, votez candidatul Macovei.
Dincolo de asta, cred ca singurul calcul serios pe care trebuie sa il faca dreapta, nu doar electoratul captiv, este ca dincolo de (ne)simpatii sau dezamagiri sa voteze impotriva PSD. De fapt, impotriva unui iresponsabil ca Ponta.