De același autor
Traian Basescu a lasat a intelege, o face pentru a doua oara, ca va arunca in spatiul public o bomba nucleara. Exista printre candidatii actuali unul care a fost ( sau inca este) “ofiter acoperit al serviciilor secrete” pe care are de gind sa-l deconspire daca acesta nu va recunoaste singur. “Am obligatia sa o fac. Cand discutam despre functia de presedinte al Romaniei, nu poti sa nu informezi, nu spune nimeni sa nu o faca serviciul, pentru ca legea nu ii permite, dar candidatul are obligatia sa o faca. Voi fi in masura sa va aduc probe ce inseamna acest dublu buton", a declarat Basescu la B1Tv in emisiunea lui Robert Turcescu. In 5 august, seful statului avertiza ca ii va “dezbraca public” pe acei candidati care “au lucruri ascunse in CV”.
Tavalugul pare a se fi pornit, Iohannis, Macovei si Tariceanu au declarat deja ca nu au fost ofiteri acoperiti, in timp ce Ponta a spus ca nu comenteaza “birfe”. Premierul adopta strategia aruncarii in derizoriu a subiectului, ceea ce ridica semne de intrebare. De ce nu a negat vehement, asa cum au facut ceilalti candidati? Are vreo musca pe caciula? E clar o dezvaluire care ar putea reseta campania pentru prezidentiale. Prima persoana care pare a fi vizata de aceste dezvaluri este Victor Ponta, informatii despre o legatura a premierului cu serviciile secrete, probabil SIE, circula de peste doi ani. Exista si informatii ca in PSD s-ar cunoaste bine acest lucru. Nu stim sigur nimic, doar zvonuri insistente.
Daca e vorba cumva de Victor Ponta, prima intrebare care se ridica este de ce Traian Basescu l-a numit in functia de premier ( de doua ori!) daca stia ca a fost/este ofiter acoperit! De ce nu a folosit aceasta informatie atunci? Ar fi scutit tara de multe necazuri. Tacind, presedintele si-a asumat o imensa responsabilitate, pentru ca asta presupune ca a acceptat ca intr-o functie de o asemenea importanta sa ajunga o persoana care este “sub dublu control”. Extrem de grav. Analizind anumite comportamente si actiuni ale lui Ponta, incepi sa-ti pui tot felul de intrebari care si-ar putea gasi raspuns intr-o asemenea apartenenta. Presedintele este obligat sa lamureasca aceasta chestiune, altfel se poate presupune ca a pastrat informatia in scopuri la care este mai sa nu ne gindim. La fel si serviciile. In tot cazul, daca este ceva adevarat in toata povestea inseamna ca serviciile si-au “infiltrat” un om la cel mai inalt nivel. Iarasi, extrem de grav pentru o democratie si o tara apartinind clubului UE.
A doua chestiune: exista vreun document care sa probeze afirmatiile presedintelui? Daca da si este in posesia lui are obligatia, cu toate riscurile, mai ales dupa ce a aruncat pe piata subiectul, sa-l prezinte public cit mai repede. Sigur, e o arma electorala, dar, totusi, cu astfel de lucruri nu te poti juca. Din declaratiile de la B1 nu a fost clar deloc daca acest document exista, Basescu a sugerat ca serviciile ar fi cele care ar trebui sa-l dea, ca urmare a unei “hotariri judecatoresti”, pentru ca serviciile nu-si pot deconspira retelele, nici macar pe fostii ofiteri acoperiti iesiti din sistem. "Va trebui rapid o hotarare judecatoreasca, pentru ca altfel Serviciul nu poate face publica apartenenta sau fosta apartenenta", a spus Basescu. Ce sa intelegem de aici, ca cineva, poate chiar presedintele, va cere unei instante sa oblige respectivul serviciu secret sa furnizeze proba? Permite legea asa ceva? Depinde, asa cum arata judecatorul Toni Neacsu intr-o analiza. Se va discuta chestiunea in CSAT, institutie care poate cere unui serviciu sa desecretizeze documente, asa cum s-a intimplat cu Arhiva Dunarea? Foarte complicat. Dupa determinarea cu care a vorbit Basescu, documentul cu pricina pare insa a se afla in posesia lui, fiind hotarit sa-si asume riscul devoalarii acestuia. Repet, Basescu are o imensa responsabilitate morala si trebuie sa clarifice chestiunea cit mai repede. Altfel totul va fi o cacealma de doi bani prin care vrea sa schimbe agenda dezbaterii.
Din punct de vedere politic, “bomba”, daca este una reala si nu de jucarie, are intr-adevar potential distrugator. Daca se dovedeste ca unul dintre candidati, Ponta sa zicem, a fost/este ofiter acoperit e clar ca nu mai poate ramine in cursa, ca trebuie sa se retraga. Totusi, ar fi prea mult, doar nu suntem Rusia lui Putin, sa acceptam asa ceva. Nu mai discut de impactul pe plan extern al unor alegeri in care unul dintre candidati a lucrat pentru servicii.
Ceea ce surprinde si devine aproape de neinteles este “jocul dublu” al presedintelui. Pe de o parte, pare hotarit sa moara cu Ponta de git, sa-l scoata din cursa sau macar sa-i reduca substantial sansele, pe de alta, moare de git si cu toti candidatii de dreapta cu exceptia, bineinteles, a protejatei Udrea. Basescu a declansat un adevarat macel la tot ce misca pe dreapta. Iohannis este premierul de la Grivco si proprietarul a sase case de provenienta dubioasa, mincinos si cam greu de cap ca orice sas, cu un “caracter subred”. Macovei are “carente”, e doar o “poleiala”, motiv pentru care nu a mai numit-o ministru al justitiei in 2008, iar Predoiu este “fara caracter” si “obraznic”. Despre Blaga nu i-au ajuns invectivele. Nici nu are rost sa pomenesc de momentele in care Basescu a sustinut exact contrariul, cind declara ca ar putea face “echipa buna pentru intrarea in Schengen” cu “un ministru de interne care s-ar numi Iohannis” sau se arata oripilat de faptul ca Ponta nu-l vrea pe acelasi Iohannis vicepremier. Nu mai discut de Macovei pe care a folosit-o ca portdrapel in vara lui 2012 ( Elenei Udrea i s-a interzis sa apara in public), pe care a laudat-o multi ani pentru ceea ce a facut in justitie si, din cite se stie, i-ar fi propus insistent in 2009 sa fie premier, lucru pe care Macovei l-ar fi refuzat. Evident, posesoarea tuturor calitatilor, singura care nu minte niciodata, care nu face concesii, este diplomata, luptatoare si draguta pe deasupra e “aleasa” Elena Udrea. Daca poporul nu ar fi misogin, Udrea ar fi omul providential pentru tarisoara. Incredibil!
Ce urmareste Basescu? Pe de o parte lasa senzatia ca principalul adversar e Ponta, subiectul “ofiterului acoperit” vine in aceasta logica, pe de alta ii zdrobeste toti contracandidatii, facindu-i poteca lui Udrea. Si nu doar ca ii calca in picioare, dar lanseaza si mesaje demobilizatoare catre PDL. Mi s-a parut unul dinte cele mai grave lucruri din ceea ce a spus presedintele la B1, pentru ca este un semnal transmis activului PDL care, intr-adevar, poate deregla masinaria de vot. Nu e un secret ca in PDL, ca si in PNL de altfel, nu exista un entuziasm fata de Iohannis, ca sunt multe voci nemultumite si dezamagite de prestatia acestuia. Dar a indemna PDL sa nu-l sustina pe Iohannis, sa-i saboteze campania e cam mult. E un serviciu adus lui Ponta, pentru ca, pina la proba contrarie, asa cum arata sondajele, Iohannis este singurul care are sanse sa intre in turul doi. Mesajul lui Basescu catre PDL a fost perfid: ati fost tradati, trasi pe sfoara, si in caz de esec, si in caz de victorie veti ramine cu buza umflata. “Si daca va castiga, Iohannis, si daca va pierde, fuziunea nu se va face.” E un mesaj care poate prinde la activul de partid, nu si la electoratul de dreapta insa, care gandeste cu propriul cap si simte jocurile, intelege ca ceva nu este in regula cu atacarea furibunda a candidatilor de dreapta. Mai ales din partea presedintelui, care vreme de aproape un an a cintat oda “unificarii dreptei” si a “candidatului unic”.
Nu neg ca poate exista varianta, circula acest scenariu, ca prin astfel de atacuri Basescu incearca de fapt sa contracareze acuzele de “basism” lansate de PSD, Ponta si Antena 3 la adresa lui Iohannis si Macovei. Ca, de fapt, incearca ca Udrea sa preia negativul “basismului”. Se poate, depinde insa cit de departe impingi lucrurile si cred ca presedintele depaseste niste limite. Mai e ceva care da de gindit. Basescu si-a devoalat intr-un fel planul de dupa alegeri. “Eu cred ca dupa alegeri nu se va face nicio fuziune, se va face o fuziune PDL- PMP si cu asta basta”. S-a mai spus, in caz de esec in alegeri, Basescu are cele mai mari sanse sa devina liderul opozitiei pe fondul degringoladei care va urma. Cine credeti ca va patrona si va beneficia de “fuziunea PDL-PMP”? Cine va fi liderul partidului? Nu cumva Impecabila?. Pe de alta parte, Basescu stie prea bine ca o victorie a lui Iohannis nu va scoate PDL din jocuri, pentru ca scopul este schimbarea majoritatii parlamentare si a guvernului Ponta, ceea ce va fi plauzibil. PNL si Iohannis vor avea nevoie de PDL. Situatie in care fostul presedinte va ramine pe tusa, sef peste un partid insignifiant condus de protejata.
Sunt doar scenarii de lucru, dar pozitionarea contradictorie a lui Basescu da de gindit si ratiunea este destul de absconsa. Nu merg pina la a credita teoria “blatului”, pentru ca, totusi, nimeni nu poate nega ca Traian Basescu este singurul opozant de calibru al lui Ponta, singurul care poate redesena campania. Ne vom lamuri mult mai bine asupra jocului complicat facut de presedinte in functie de evolutia scandalului “ofiterul acoperit”. Pina una-alta subiectul a anihilat tema suspendarii si, sunt convinsa, produce frisoane in tabara lui Ponta. Cel putin.