Final de epocă: PSD incolonat la DNA

Andreea Pora 21.10.2014

De același autor

Cutremurul penal la care asistăm este răspunsul pe care justiția îl dă PSD (el fiind pe cale să înhațe puterea), dar și întregii clase politice. Este însă indirect și un mesaj transmis electoratului.

Cutremurul penal care zguduie clasa po­li­tică și demolează rând pe rând centri de putere se vrea semnalul că trâmbițatul „sfârșit de epocă“ este o promisiune fără aco­perire. Frenezia an­che­telor-șoc, devoalarea unor zone de adevărată și gran­dioasă corupție și trafic de influență, unele palpabile și pe înțelesul poporanului de rând, numele grele vi­zate de procurori dincolo de culoarea politică, du­ri­tatea unor condamnări sunt ca o demonstrație în forță că tăvălugul justițiar nu se va lăsa oprit du­pă alegerile prezidențiale. Nu este în­tâm­plător că lupta anticorupție și-a turat motoarele în ultimul an și mai ales în aceas­tă perioadă de maximă tensiune elec­torală. Cred că este și un soi de panică în fa­ța perspectivei sumbre ca PSD să aca­pa­reze întreaga putere și să-și pună în apli­care proiectul de strivire a independenței justiției.

Pe fond, așa cum s-a văzut și s-a tot spus în ultimii ani, bătălia se dă pe blocarea jus­tiției. Asta înseamnă „debăsificarea“ anun­țată de Ponta. Restul e fumigenă. Sis­temul știe bine asta, procurorii și ju­de­că­torii au înțeles de mult miza, au in­ter­pre­tat corect mesajele și amenințările lansate de Ponta și de baroni, presiunile la scenă deschisă ale Antenei 3. Ceea ce se în­tâm­plă acum este răspunsul justiției, care, chiar cu riscul de a fi acuzată că a devenit ac­tor în campania electorală, dă un aver­tisment dur. În primul rând, pentru Ponta și PSD, percepuți ca principalul risc, dar și pentru ceilalți actori politici, indiferent de tabără. Vedem că loviturile aplicate sunt transpartinice și vizează personaje cu greu­tate din PSD, de la Hrebenciuc, Ilie Sârbu, Dan Nica, Ecaterina An­dro­nescu, Dan Șova etc., dar se apropie periculos și de zo­na Udrea-Cocoș (do­sa­rul Mi­crosoft). Deschiderea unor fronturi de luptă atât de di­verse, dimensiunea și re­zo­nanța acestora vor face di­fi­cilă închiderea do­sa­re­lor, schimbarea pro­cu­ro­ri­lor DNA care lucrează la ele sau a ju­decătorilor la care vor ajunge procesele.

Ultimele dosare, cel al retrocedărilor și al traficului de influență, în care sunt im­pli­cați Hrebenciuc, Sârbu, Șova, Mitică Ili­escu (fostul șef al SPP) și probabil mulți al­ții, arată amploarea corupției, (restituirea ilegală a celor 43.000 de hectare de pă­du­re a adus statului un prejudiciu de circa 300 de milioane de euro), arată di­men­siu­nea rețelei pesediste care trafichează func­ții, legi și saci cu bani. Pe bună dreptate, în PSD e disperare mare. Cine și-ar fi ima­ginat că puternicii Hrebenciuc și tata so­cru Sârbu, sforarii en titre, vor ajunge să audă cu propriile urechi zornăitul că­tu­șe­lor și motorul dubei, că lui Dan Șova i se va pleoști atât de dramatic tupeul în fața sediului DNA, unde a ajuns să dea cu sub­semnatul în două dosare penale, sau că inefabila Andronescu o să-și bocească în direct onoarea rătăcită printre șpăgile din dosarul Microsoft? Garnitura e completată de încă vreo șapte pesediști de soi de la cen­tru, de cam tot pe atâția baroni, alții așteptând la rând în dosarul EADS și ce va mai fi să vină. Cum toată lumea se aș­teaptă să fie arestată și condamnată, nu-și mai face nimeni speranțe deșarte, nu e de mirare că Hrebenciuc i-a pus lui Șova pe ta­pet problema stringentă: „legea am­nis­tiei, Dane“. A bătut la uși deschise, însuși Șo­va simțind că asta-i ultima soluție. „Am­nistia și grațiere, obligatoriu, boss“ îi răspunde Șova lui Hrebenciuc. Urgența e atât de mare încât, lăsând la o parte orice precauție, cei doi urmăriți penal se în­tâl­nesc peste generații și dosare și bat palma: justiția nu mai poate fi scoasă pe tușă decât cu legea. Nici nu mai are rost să vor­bim de modul în care Hrebenciuc face și desface funcții în instituții ale statului - Registrul Comerțului, Fondul Național de Garantare, Protecția Consumatorului -, cum are o „cârtiță“ (via faimosul om al SPP și FSN, Mitică Iliescu) în chiar inima DNA, care îl ține la curent cu mersul man­datelor de interceptare, cum jonglează cu funcționarii publici, cu angajările și de­mi­terile sau cum trage sforile pentru șefia partidului, iată, o luptă din ce în ce mai sân­geroasă. Sunt practici atât de vechi, încât nici nu mai stârnesc emoție.

Fascinantă este însă nu atât dimensiunea ja­fului, cât perenitatea corupției, a me­to­de­lor, transmiterea ei aproape genetică din regim în regim, din generație în ge­nerație. Aceeași familie de actori, doar cu măștile schimbate. Vedem din dosarul re­trocedărilor că Hrebenciuc junior urma să primească un mizilic de 12.000 de hectare din retrocedările ilegale, din dosarul lui Căn­cescu (a cărui faimă de grangure ma­fiot depășea de ani buni hotarele ju­de­țului), cum erau aspirate zeci de milioane din contracte frauduloase cu statul, iar din Microsoft cum Dorin Cocoș distribuia contabilicește șpăgile de 9 milioane de euro. Exact din această cauză, formula am­nistiei și grațierii (vechiul deziderat al PSD), pusă la cale de Șova și Hrebenciuc, avea cele mai mari șanse să întrunească acceptul tuturor forțelor politice din par­lament. Într-un fel sau altul, mulți au o pro­blemă cu justiția.

Revin la ceea ce spuneam la început: cu­tre­murul penal la care asistăm este răs­pun­sul pe care justiția îl dă PSD (el fiind pe cale să înhațe puterea), dar și întregii cla­se politice. Este însă indirect și un mesaj transmis electoratului. Cum va influența acesta alegerile e greu de spus acum. Ac­tivul PSD, baronii se vor mobiliza și mai mult, deși nu au încredere în Ponta, nici nu au alternativă - e totuși singura lor spe­ranță că lucrurile vor reintra în mult do­rita normalitate a corupției tihnite. Mo­bi­lizat va fi însă și electoratul de dreapta, în special cel căruia i se repetă că Pon­ta=Iohannis, „aceeași mizerie“. Tabloul sumbru dezvăluit în campanie scoate în evidență diferențele, pe care doar cei de rea-credință sau mânați de alte interese le pot nega. Un lucru este cert: acțiunea în forță a DNA arată că lupta dintre cele două sisteme – corupți vs. justiție – este pe viață și pe moarte. Finalul nu va fi însă la prezidențiale. //

CITIȚI ȘI

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22