De același autor
Cum reactioneaza Antonescu si ceilalti lideri dupa aflarea verdictului definitiv dat de Curtea Suprema lui Dan Voiculescu? Cum au reactionat si inainte, adica atunci cind au decis sa semneze alianta cu PC si sa-i dea garantii lui Voiculescu pentru sefia Senatului. "USL este o constructie intre partide si nu intre persoane", spun pe rind, Antonescu, Voicu, Calian si altii. Trei exceptii din acest cor, Vosganian, Saftoiu si Orban, cei care au si votat impotriva aliantei cu PC si PSD. Marius Oprea, care cere demisia conducerii PNL, este o voce aproape dizidenta.
Pozitionarea oficiala a PNL este insa mult mai nuantata si in spatele ei se ascunde identitatea de perceptie cu PSD a colaborationismului. Adrian Nastase a declarat ca decizia in cazul Voiculescu-Felix are legatura cu faptul ca acesta patroneaza un trust de presa care este ostil presedintelui. Cu alte cuvinte, "tiranul" ar fi facut presiuni asupra judecatorilor sa-l declare turnator pe Voiculescu. Asta dupa ce, vreme de cinci ani, Felix a uzitat de toate mijloacele, aminari, contestari la Curtea Constitutionala, schimbarea legii CNSAS, pentru a intoarce verdictul. Exact aceeasi termeni, " pentru ca este patronul trustului de presa Intact", i-a folosit si vicepresedintele PNL, Mihai Voicu. Mai mult, acesta declara ca scandalul Voicu are rolul, nu va mirati!, de a abate atentia de la "gravele probleme ale tarii" si ca opinia publica nu mai este interesata acum de colaborarile cu Securitatea. Frumos! Mai ales pentru un partid care pe vremuri, inainte sa puna principiile pe taraba electorala, sustinea lustratia si Punctul 8 de la Timisoara. Dar cel mai gratios a fost Petru Calian. Acesta sustinea ca Voiculescu trebuie privit drept ceea ce este cu adevarat: profesor, om de afaceri, mecena, si nu drept informator.
Intrebarea care se ridica este cind a fost PNL autentic. Atunci sau acum? Sau niciodata. A crezut in lustratie si decomunizare sau totul a fost un joc de imagine.
Facind putina istorie, pare mai degraba ultima varianta. Sa luam cazul Ioan Ghise. Acesta a primit decizie de colaborator de la CNSAS, a fost initial exclus din partid, dupa care a fost reprimit, pentru ca in momentul de fata sa propovaduiasca democratia si moralitatea la televizor. Nu se mai osteneste nimeni din PNL nici macar sa-l mai traga din cind in cind de mineca si sa-i spuna "ciocu mic". Dar Mircea Ionescu Quintus, octogenarul cu dosare de Securitate cit raftul unei biblioteci, turnatoriile si chitantele pe banii pe care ii incasa de la ofiteri ocupind o parte semnificativa? Este chiar presedinte de onoare al PNL! Are cineva vreo jena, vreo tresarire pe chestia asta? Eu n-am auzit.
Atunci de ce a actionat atit de dur PNL in cazul Mona Musca? Raspuns: pentru ca era perceputa ca fiind "omul lui Basescu". De ce tace si gaseste tot felul de scuze jenante in cel al lui Voiculescu. Raspuns: pentru ca este anti-Basescu si are trust media. Resursele de ipocrizie ale PNL par de-a dreptul inepuizabile, iar principiile vorbe bune pentru reglat conturile. PNL are o mare problema de imagine, doctrina si credibilitate si degeaba fac Antonescu si liderii balet. Felix este groparul eticii peneliste, atita cit a mai ramas din ea.
Desigur, adversarii democrat-liberali vor folosi scandalul. Cine n-ar face-o? Asa "pleasca" mai rar. Ca au, la rindul lor, indreptatirea morala sa vorbeasca, asta e o alta discutie, tinind cont ca si in rindul PDL sint citiva turnatori si ofiteri cu acte, daca ar fi sa ne referim doar la Silvian Ionescu si la deputatul Sorin Buta. Dar asta nu inseamna ca nu vor profita de "Felix" sau ca propriile bube le exclud pe ale cerlorlati. Registrul folosit intens de PNL si PSD, care il edulcoreaza pe Voiculescu strigind "da, dar si Basescu", pur si simplu nu sta in picioare. Pina una-alta, Basescu nu are verdict de colaborare. Daca existau cu adevarat probe, si nu insailaturile lui Ciuvica, sint singura ca ar fi iesit la iveala! Tot ce s-a gasit despre Basescu a fost scos in campanie. Asta nu exclude insa ca ar mai putea exista si alte documente. Asa cum, probabil, si la Voiculescu exista documente care sa ateste o colaborare mult mai exstinsa, documente aflate probabil la "siguranta nationala", asa cum a fost si dosarul "Felix" ani de zile.
Eforturile lui Antonescu de a minimaliza impactul cazului Voiculescu sint de o inabilitate si o demagogie care lasa un gust amar. Cind te faci frate cu securistii ca sa ajungi la Antena 3 si, eventual, in fruntea statului, trebuie sa dai dovada de ceva mai multa inteligenta.
In plus, a incerca sa induci ideea ca verdictul nu este definitiv si ca dosarul "se va transa la CEDO" este fie necunoastere, fie tentativa de a minimaliza pierderile. La CEDO nu se judeca fondul problemei, deci daca Voiculescu a fost sau nu turnator si instanta romana a dat un verdict corect, ci doar daca procesul a fost echitabil si respectivul a avut toate caile de accedere la justitie. Dupa 5 ani de procese, zeci de temene si parcurgerea tuturor cailor jurisdictionale, e cam greu sa incerci sa te scoti spunind ca Voiculescu nu e turnator si CEDO va fi cel care va stabili asta.
In sfirsit, problema nu este atit a unui colaborator in plus sau in minus, nici macar a functiilor pe care acesta le detine in stat, a puterii pe care o are, economica, media, ci a faptului ca apararea lui "Felix" exact de catre cei care ne-au amagit ani de zile cu antisecurismul si decomunizarea arata ca amalgamul, marasmul, confuzia valorilor sint totale si definitive. Multumim PNL!