Isterie cu epoleti si fara

Andreea Pora 20.01.2011

De același autor

Sint convinsa ca baietii si fetele lui Vintu si Felix au deschis o sticla de sampanie sponsorizata de opozitia coalizata cind le-a cazut pe mesele din redactie pleasca numita pensiile recalculate. De la evacuarea cu multi decibeli a mamutului national si a bideului crapat de folosinta n-au mai avut asa ocazie gratuita de injuraturi si strigaturi la guvernul mirsav si atentator la onoarea cetateanului cu epoleti si pensie. Dupa cum au decurs evenimentele ajungi sa crezi ca unii din Victoria sau din Modrogan figureaza pe listele alea cu "mercenarii lui SOV", sau ca isi tatoneaza reintoarcerea la partidele mama si tata. Asa incit, intrebarea corecta nu este cea pusa de PSD prin intermediul doamnei Cretulescu (parca era ceva mai calma cind presta pentru Geoana) "cit mai tine guvernul hot", ci "tradare sau prostie". Sincer, nu stiu raspunsul. Dar ma voi intreba si dupa ce televiziunile-mutant au abandonat partial subiectul (Stiti de ce? Au aparut pe site-ul MApN tabelele cu recalcularile, din care se vede ca nu scad, ci cresc). Ma voi intreba pentru ca raspunsul chiar nu e la indemina.

Deci, cit poti sa fii de imbecil incit sa spui, nu o singura data, ca militarii isi vor primi pensiile recalculate corect la data de 1 ianuarie 2011? Cita cantitate de iresponsabilitate poate incapea intr-un ministru, functionar sau politician, incit sa se jure, pe onoare, evident, nu pe functie sau salariu, ca "pensiile nesimtite" or sa scada, iar cele normale or sa creasca? Sa nu te gindesti tu, Oprea, ditamai generalul de patru stele obtinute pe cimpul de lupta politic, ca va fi imposibil sa calculezi (nu se recalculezi) 81.000 de pensii in trei luni? Cita minte si imaginatie si simt al realitatii iti trebuie ca sa-ti dai seama ca pe astfel de promisiuni scrie "procente pierdute". Poate lui Oprea nu-i pasa, ca n-are de unde sa piarda, dar lui Boc, care se vrea premier pina in 2012 si reales la Congresul PDL, ar trebui sa-i pese.

In sfirsit, nu-i treaba mea. Sa explic insa de ce demersul semana cu incercarea de a urca pe Everest in papuci de casa. Primo, pensiile militarilor trebuiau calculate de la cap la coada, din simplul motiv ca oamenii acestia  nu au avut carte de munca, deci nici dosar de pensionare in care sa fie strinse actele, adeverintele si hirtiile doveditoare ale activitatii. O activitate imprastiata pe intreg cuprinsul tarii, uneori si in afara, ca in cazul lui Prunariu, care n-a primit tidula cu stampila nici din Cosmos, nici de la Moscova (asa ca s-a ales cu pensia scazuta!!!). Actele cu pricina sint, daca mai sint, din epoca de aur sau chiar a lui Dej, scrise la indigo, cu creionul chimic, dosite prin dosare d-alea cu coperta maro deschis. Dosare ce zac, cu praful de zece degete pe ele, prin dulapuri decleiate sau fisete din otel de la Resita. Va imaginati ca la Armata e altfel decit la Circa Financiara? Eu nu. Nimeni de la MApN nu a crezut sincer ca actele pot fi procurate si strinse in trei luni, altfel ar fi facut chiar ministerul asta, nu i-ar fi lasat pe pensionari sa-si toceasca pingele.

Secundo, toate documentele  adunate trebuiau procesate. Timpit sa fii sa crezi ca in Romania se poate face asta in trei luni, chiar daca scoti toti racanii la munca. Ca dovada, din 81.000 de dosare au fost procesate doar aproximativ 26.000. Si astea incomplete, de unde si scandalul. Urmeaza recalcularea recalcularii.

Ministrul Oprea era extrem de incins miercuri (probabil la fel de inflamat ca in seara dezbaterii finale Nastase-Basescu din 2004, cind aud ca facea parte din grupul de pesedisti dezlantuiti care au scuipat si lovit masina lui Basescu, huiduindu-l si injurindu-l). Doar o stare de surescitare l-a putut face sa strige ca un general prins cu pantalonii in vine "Rusine, rusine" in loc sa-si dea demisia. Si doar o stare de gratie l-a impiedicat pe Boc sa-i ordone sa si-o dea. Pentru ca acesta ar fi fost gestul normal, chiar si intr-o tara in care cuvintul "onoare" este plimbat pe strazi ca sfintele moaste. Domnul ministru trebuia sa ceara decalarea datei de punere in plata a pensiilor recalculate, dar mai ales sa urmareasca procesul si sa iasa public sa anunte cum stau lucrurile.

Revenind insa la fondul problemei, recomand tuturor celor vor sa vada valoarea pensiilor (initiale si recalculate) sa vizioneze site-ul MApN. Vor gasi acolo pensii care ajung si la 90 de milioane lei vechi, media la cei cu grade fiind de 60 de milioane. In aceasta categorie intra si pensiile celor care au tras la Timisoara. Sau cele ale politrucilor ajunsi in Armata, a ofiterilor, generalilor si altor gradati sub comanda carora s-au construit "marile realizari socialiste", Canalul si Transfagarasanul, de exemplu, unde au murit ca mustele soldatii.

E un domn care se tot teleporteaza de la Realitatea la Antene vaicarindu-se ca i-a scazut pensia, fara sa spuna ca are vechimea incompleta si mai ales de ce e incompleta. Mircea Dogaru, de el este vorba, liderul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, este (citez din Viorel Oancea, daca va mai spune ceva balconul Operei din Timisoara) "un fost activist de partid, adus în armată de fratele lui Nicolae Ceauşescu, generalul Ilie Ceauşescu" si a stat in armata doar 6-7 ani dupa care s-a dus in civilie.  Este interesant de vazut cine sint capii isteriei.

Si, sa nu uitam un lucru, de care se vorbeste mult mai putin, recalculate sint si pensiile celor de la SRI. O curiozitate, cit mai e pensia generalului de securitate Plesita? Tot 65 de milioane? Dar a lui Aron Bordea, fostul sef al Directiei I, tot 40 de milioane?

P.S.: M-am inselat. La ora la care scriu, Cretulescu vitupereaza. Propun un experiment: puneti-o pe "mute", desi e pacat sa-i piedeti vocea dulce. Sa-mi spuneti la ce concluzie ati ajuns. Incercarea merge si cu Dana Grecu.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22