De același autor
Declaratiile lui Marko Bela si Laszlo Borbely au fost clare: "coalitia e in aer" pentru ca prin Camera Deputatilor a trecut prin adoptare tacita intiativa fostului pedelist Mircea Giurgiu de eliminare a obligativitatii studierii istoriei si geografiei in limba maghiara. Rau, foarte rau. Legea educatiei, Statutul minoritatilor, reorganizarea regiunilor de dezvoltare si continuarea descentralizarii si modificarea Legii electorale faceau parte din intelegerea cu PDL. UDMR are dreptate cind spune ca exista "defectiuni in coalitie".
Dar ce drac isi baga coada de se ajunge ca prostiile lui Mircea Giurgiu sa fie adoptate tacit? Taman in ziua in care se discuta de schimbarea premierului. La tanc ca Ghyorgy Frunda sa-si ia avint pentru un nou desant pro Ponta si Antonescu si anti jurnalisti, pe care i-ar vrea eliminati din profesie daca "incalca repetat, fundamental si cu rea intentie dreptul unui cetatean". Unde sta pitit UDMR in intervalul pina cind legea ajunge la termenul de expirare? Cum se face ca nu auzim niciun avertisment, nici o voce tunatoare strigind la "parteneri" decit dupa? Nu cumva e mai util asa? Nu cumva e si asta o strategie mestesugita de santaj?
Pentru ca nu te poti impiedica sa te gindesti ca interesele minoritatilor, in mare justificate, au devenit prin utilizare indelungata obiectul ideal de santaj politic. Pisica udemerista este aratata sistematic. In martie, liderii UDMR amenintau cu iesirea de la guvernare si au obtinut protocolul. Acum, cind se pune problema repornirii motoarelor guvernamentale si recredibilizarii, a continuarii reformelor si inchiderii preventive a pusculitei guvernamentale, ameninta din nou. Ca si baronii PDL, "boierii" UDMR nu au niciun interes ca la guvern sa vina un tehnocrat mai greu de tras de sforile politico-clientelare, care sa-i lase fara "tain" in campanie. Electoral vorbind, pentru UDMR este mai important sa aiba in chimir bani pentru judetele unguresti si pentru lupta cu Tokes, decit eventuala revenire economica sau depolitizarea.
Pentru ca UDMR se va "scoate" mereu. Mereu va pune istoria si geografia in limba materna deasupra interesului colectiv, ca sa nu zic national. Si pentru ei Emil Boc a fost si va fi partenerul ideal al momentului electoral. Asa cum, ideali pot si si Ponta sau Antonescu, la o adica. Daca miine cei doi ar renunta la discursul nationalist, UDMR ar face trocul fara probleme. Afacerile udemeristilor au fost mereu transpartinice si vor merge ca unse indiferent de coalitia din care Uniunea va face parte. Mai mult, dupa ajutorul repetat pe care i l-au acordat lui Boc ca sa ramina premier, este de asteptat ca generozitatea si toleranta acestuia sa creasca direct proportional.
Asadar, Emil Boc ar putea ramine premier din considerente de aritmetica parlamentara. Daca este asa, strategia lui Basescu se doveste un mare fis. PDL s-a ales cu un nelider, adica o persoana nepotrivita pentru a deveni candidat la prezidentiale (scopul congreselor este, de regula, sa-si puna in fata locomotiva), iar guvernul cu acelasi premier aflat in groapa de credibilitate, urit cu sete de majoritatea populatiei. Frumoase premise pentru alegeri! Si partid si guvern par a-si fi ratat sansele, iar Basescu poate trece in parlameres inca un proiect esuat. Daca chiar asta o fi fost proiectul si nu vreo fumigena. Dar, cine stie, poate Basescu va scoate din mineca asul prafuit de atita nefolosire, cel al negocierilor. Doar el poate oferi UDMR garantia ca un viitor premier tehnocrat va "face totul", ba chiar mai mult decit a facut Boc (ale carui rezultate le vedem in adoptarea tacita), pentru ca protocolul sa fie respectat.