Terminatorii si predatorii...

Andreea Pora 24.02.2011

De același autor

Ne-am obisnuit ca Ponta sa produca vorbe lipsite de orice fel de continut si sustinere "probatorie". Ca ele provin din frustrarea de procuror ajuns politician, care poate doar sa injure, sa calomnieze si sa arunce in derizoriu orice tema care ii produce disconfort, nu si sa bage dosarele in sertar, asa cum facea pe cind era la corpul de control, sau ca vorbele sint culese din praful lasat de galopul lui Nastase spre DNA si tribunale, nu e clar. Oricum ar fi, fabrica de produs epitete marca Ponta lucreaza la capacitate maxima spre deplina sa decredibilizare. Mai rar ca intr-un timp relativ scurt, de la alegerea sa ca sef al PSD a trecut doar un an, un personaj politic sa ajunga sa-si dezvaluie toate minusurile si sa furnizeze toate contraargumentele pentru care nu ar trebui sa ajunga nici prim ministru, nici sef de stat si nici macar sef de partid sau de organizatie.

Daca debutul a fost timid, sub influenta luptei intestine de la Congresul PSD, urmarea a fost peste astepatari, Ponta urcind cu pasi mari si hotariti spre culmile, atit de usor de atins, ale demagogiei, tupeului si lipsei de responsabilitate. Discursul lui este printre cele mai stridente din spatiul public, desi, e drept, mentorul sau, Adrian Nastase, tine aproape. Nu e vorba doar de epitetele extrase din retorica vadimista, ci si de strategia de a demonetiza orice subiect de interes si care ar necesita o dezbatere serioasa. Daca Basescu este "Scaraotchi, criminal, vinzator de tara, hot, dictator ca Putin si Mubarak", si  intelectulii care l-au sustinut( in frunte cu Cartarescu, Liiceanu si Tismaneanu) sint nazisti, slugoi, vinduti si tradatori, teme majore, cum ar fi anticoruptia, sint diversiuni ale tiranului si "slugilor" sale. Cind nu face glumite de tablagiu, Ponta pur si simplu calomniaza. Ultimul exemplu este cel legat de Blejnar, pe care l-a catalogat drept "placa turnantă a corupţiei şi crimei organizate", "piatra de rezistenţă" a "sistemului corupt şi mafiot patronat de PDL". O fi. Dar cu ce probe? Pe baza caror dovezi sau informatii? Despre Elena Udrea a spus ca e "regina spagii" (nu e vorba ca si raspunsul acesteia cu "regele sexgate-ului" e din aceeasi joasa categorie). Despre Daniel Morar afirma ca are "miinile minjite de singe". Despre Boc ca e "slugoi, maimutoi si mincinos". Pe Monica Macovei, ca si ilustrul sau instructor in ale arogantei, Nastase, nu uita s-o eticheteze drept "procuror comunist". Lista poate continua, dar nu cred ca merita. Involutia politicianului Ponta este halucinanta si nu-i gasesc explicatiile. Ca verb si atitutine el este acum mai aproape de Vadim decit de liderul socialist european care se doreste a fi. Este un drum care il indeparteaza tot mai mult de atingerea ambitiilor sale politice. Sondajul IRES, din care reiese ca doar 9% dintre romani il vad premier, ar trebui sa-i dea de gindit. Tupeul, invectiva, calomnia nu tin loc de inteligenta politica si nici nu asigura succesul.

Dar in fond, ce vrea Ponta? In afara de suspendarea- alungarea lui Basescu, de functia de premier sau de presedinte, de aducerea partidului la guvernare si impartirea frateasca cu PNL si PC a functiilor si bugetului, ce vrea ca politici publice? Din punct de vedere a reformei statului si a functionarii statului de drept, ce intentii are cu adevarat? Ce vrea sa faca dupa ce ar prelua puterea? Dar USL? Nu stiu daca acest limbaj si discurs mereu agresiv, demolator si apocaliptic ascunde viziuni de guvernare sau programe si politici. E aproape imposibil de escaladat acest baraj comunicational.

Desigur, auzim vorbe despre situatia grea a populatiei, despre saracie, despre masurile "aberante" luate de guvernanti si, mai ales, despre ce lucruri bune or sa vina cind "nenorocitii" vor fi alungati. Nu exclud ca ar putea fi politici si, in special, metode de guvernare cu mult mai bune. Nu exclud nici ca USL ar putea sa le stie si sa le puna in aplicare. Dar care sint ele? Pina cind cineva se va osteni sa le puna pe hirtie si sa le prezinte cu calm si fara populisme nu ramine decit interogatia. Si actualul discurs. Din zicerile lui Ponta, Nastase, Dragnea si altii nu intelegem decit ca va fi ras tot ce s-a facut in perioada "tiranului". Am intrebat mai multi pesedisti, mai cu functii, mai fara, ce au de gind cu Legea educatiei, ramine sau nu, o schimba sau nu, si daca da, cum? Dar cu legile pensiilor, salarizarii unice, fiscalitatii, cum ramine? Raspunsul este din "categoria Ponta": vom pune capat "dezastrului" si "nenorocirii". Vom "reda oamenilor speranta" si "demnitatea". Bine, dar cum? Veti desfiinta legile? Da, suna raspunsul. Si ce veti pune in loc. Altele mai bune. Adica? Unele care sa puna capat "nedreptatilor facute de regimul Basescu-Boc".

PSD, PNL si PC par a se pregati pentru rolul de "terminator". Poate fi acesta un program de guvernare, poate fi o metoda de colectat nemultumiri si voturi. Pina la un punct, insa. Pina la punctul in care trebuie sa spui clar ce faci dupa ce razi de pe fata pamintului actuala perioada. Singurul punct in care lucrurile sint cit de cit clare este justitia. Aici e limpede: Morar va fi trimis la prins hoti de cartofi si spagari in piata, DNA va redeveni PNA, ANI va fi desfiintata ( „draga ANI" este creaţia fostului procuror ceauşist, Monica Macovei, că este unică în UE", din spusele lui Nastase), iar pentru judecatorii care au indraznit sa aresteze sau sa condamne pesedisti se va apela probabil la Cornel Nistorescu sa le publice Cartea de identitate pe site ca sa stie inculpatii de unde sa-i ia. Ok, cu justitia e clar. Dar in rest? Ca doar nu se pot pune in loc doar epitete.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22