Vasile Blaga cel Mare

Andreea Pora 27.09.2010

De același autor

Vasile Blaga are toate sansele sa ajunga un erou- martir pe altarul luptei cu Basescu. Demisia de onoare, un gest firesc dupa derapajele impardonabile de la mitingul de saptamina trecuta, este folosita de televizoarele de stiri si politicienii cu abonament acolo drept o noua arma impotriva presedintelui. Ni se relateaza ca pe sepcile militienilor nu era stema patriei, ca uniforma era acoperita de veste cu insemnele sindicatului, ca etimologic "javra" nu este o insulta, ba chiar un compliment.

La start s-au aliniat de la Ponta si Antonescu, la sindicalistul Ionita si Dandea, pina la Oana Stanciulescu (fosta angajata a lui Ludovic Orban, acum simultan prestatoare la Realitatea si Antena 3), si, ati ghicit, tripleta Mugur Ciuvica-Sorin Rosca Stanescu-Bogdan Chireac. Argumentatia este aceasi: nu au fost violente ("pina la urma nu s-a dat cu bolovani"), presedintele arunca tara in "haos", SPP-ul a fost transformat "intr-un serviciu paralel de informatii care asculta telefoanele", este o manipulare a lui Basescu in scopul de a scapa si de ultimul reprezentant al tripletei BVB.

Mereu protejat de presa si de "colegii"din opozitie din motive pe care doar cei in cauza le cunosc, imacularea lui Blaga pleaca de la ideea de forta ca demisia este "un pretext", iar el "un tap ispasitor". Aflam acum ca domnia sa este singurul care poate duce la bun sfirsit greaua misie a aderarii la spatiul Schengen, ca este singurul organizator al partidului, singurul care i se poate opune dictatorului. Toate conduc la o singura si unanima concluzie: nu Blaga e vinovat, ci Basescu. Faptul ca impotriva demisiei lui Vasile Blaga se ridica exact oamenii mogulilor si asociatii lui politici, pune demisia intr-o alta lumina.

Care sint insa faptele? Vasile Blaga era plecat laTrigu Mures exact in ziua in care oamenii din ministerul pe care il pastoreste urmau sa organizeze un miting pe fondul cresterii nemultumirilor legate de taierea salariilor si al chemarilor la lupta cea mare lansate de opozitie. O zi in care era putin probabil ca linistea sa fie cuvintul de ordine. A tolerat incalcarea legii, nedind dispozitie ca protestarii sa nu fie lasati sa plece spre Cotroceni. Jandarmii puteau sa intervina si nu cred ca ar fi izbucnit violente mai mari decit in alte ocazii.

Dupa evenimente, prima reactie a lui Blaga a fost extrem de moale si impaciutorista, venita oricum la ore bune dupa scandal. Mai mult, nici seful politiei, nici chestorul, nici vreun alt responsabil nu a iesit public sa anunte sanctiuni sau masuri. In acest timp, liderii de sindicat vituperau la liber. A fost necesara reactia presedintelui- refuzul escortei politiei- pentru a declansa luari de pozitie din zona direct responsabila. De abia sambata Vasile Blaga s-a distantat clar de manifestatie, a spus ca cinci politisti purtau arme si ca acestia vor fi trasi la raspundere. Prea tirziu si cu un aer formal. A omis sa faca singurul gest de greutate: sa ceara demisia sefului Politiei. Miza Blaga pe faptul ca nimeni nu se va atinge de el, din moment ce scapase la remaniere? Greu de spus acum, nu putem decit sa facem speculatii plecind de la pozitia de mare greutate pe care o ocupa in partid. Vasile Blaga a incercat sa minimalizeze scandalul si efectele acestuia, iar senzatia este ca nu se astepta la reactia presedintelui si la acuzele aduse de acesta politistilor. Este corecta abordarea lui Blaga? Nu. Ceea ce s-a intimplat in fata Palatului Cotroceni chiar reprezinta o "subminare a autoritatii statului".

Cazul Blaga este insa mult mai complicat si doar imaginea de "buldog" si o relatie nefiresc de prietenoasa cu presa mogulista, despre care exista informatii ca o alimenta cu publicitate si alte favoruri, l-au scos din colimator. S-a vorbit prea putin sau deloc si despre dosarele sale de la ANI sau de la parchet, si despre coruptia din politie si retele informale clientelare la care sint conectati de la generali, la interlopi. Ca sa nu mai discutam despre marea reforma pe care Blaga o anunta la preluarea mandatului si anchetele pe care le promitea la "Doi si un sfert" dupa scandalul Vanghelie- Dragnea- Oprea. Despre care nu s-a mai auzit nimic. In plus, Blaga este agreat si de PNL si de PSD, care l-au protejat mereu in declaratii si l-au acceptat ca ministru de interne. De ce? Circula tot felul de informatii. Se pot face tot felul de conexiuni.

Si in acest punct se ajunge, intr-adevar, la Traian Basescu. De ce ar dori presedintele sa-l inlature pe Blaga din moment ce, din punct de vedere mediatic si al imaginii, este evident ca acest lucru se va intoarce impotriva sa. Ceea ce se intimpla deja, atitea laude la adresa lui Blaga nu s-au mai auzit de mult. Atunci? Un prim raspuns ar putea fi lupta pentru putere in partid.

Argumentul nu sta insa picioare, pentru ca un Blaga intarind pozitia lui Videanu nu usureaza deloc soarta "aripii reformiste". Un altul, ar putea fi niste polite mai vechi pe care presedintele i le plateste acum. Sa ne amintim ca inca din decembrie 2008, la formarea primului cabinet de dupa alegeri, Basescu nu-l mai voia pe Blaga. Care a fost punctul de inflexiune, ce a facut ca relatiile dintre ei sa se strice, este complicat acum de spus. Un alt posibil raspuns ar putea fi legat de un deficit de incredere in Blaga si al sau "Doi si un sfert". Sau de posibile negocieri cu opozitia.

Cel mai probabil ca in balanta a cintarit greu modul in care Blaga s-a raportat la manifestatia de vineri, dar si nevoia de a pune in fruntea Internelor un personaj in care sa aiba mai mare incredere. Numirea lui Traian Igas confirma acest lucru. Caci Igas este un apropiat al finului Falca de la Arad. Perioada care urmeaza va fi extrem de tensionata din punct de vedere al manifestatilor de stada, al incitarilor si posibilelor violente. Mai mult, si din punct de vedere politic nu se anunta liniste. Se vorbeste despre suspendare, referendum, anticipate. Totul este posibil, dar in oricare dintre situatii, Internele vor juca un rol important, daca nu decisiv.

Blaga a gresit, iar Basescu a mutat. Ramine de vazut in folosul cui. In tot cazul, vehementa cu care televiziunile si politicienii il sustin pe demisionarul Blaga si slaba lui prestatie in raport cu mitingul impotriva presedintelui, ridica noi semne de intrebare. Cind dusmanii iti ridica statuie si o aseaza spre vizionare exact in curtea Palatului, altceva se afla in spate.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22