Lecția PNL de la București și cum au picat de papagali USR și PLUS

PNL și Nicușor Dan le-au dat o lecție. Bomboana pe colivă ar fi ca USR și PLUS să nu renunțe la candidatura lui Vlad Voiculescu. Ar fi greșeala care i-ar scoate din jocul parlamentarelor.

Andreea Pora 27.02.2020

De același autor

După o serie de eșecuri spectaculoase, datorate și propriilor greșeli, dar, mai ales, realității că atunci când ai 20 de procente ești legat de mâini și de picioare, liberalii au făcut o mișcare inteligentă politic și electoral: au decis să-l susțină la primăria Capitalei pe Nicușor Dan. S-a deblocat astfel o situație care risca să ducă la pierderea alegerilor din București. Presiunea publică pentru un candidat comun al partidelor non-PSD a fost uriașă, societatea civilă a reacționat, iar Ludovic Orban nu putea rămâne nepăsător în condițiile în care tocmai a pierdut guvernul și aproape a ratat demersul alegerilor anticipate. Nu e întâmplător faptul că decizia susținerii lui Nicușor Dan a venit la doar două zile după ce și-a depus mandatul și Florin Cîțu a fost desemnat să formeze viitorul guvern. E o gură de oxigen pentru liberali, pentru că arată că sunt capabili să renunțe la orgoliile de partid mare, făcând, așa cum a punctat Orban, ”un sacrificiu”, care răspunde imperativului propriului electorat. E un semnal care îi recalibrează, îl revalidează și pe Orban și pune, de asemenea, PSD într-o situație dificilă: aceea de pierde alegerile în București. Social-democrații știu bine că Firea nu are nicio șansă în fața unui candidat unic al ”opoziției- nu o vor ajuta nici tupeul, gura mare, nici banii băgați aiurea în tot felul de pomeni, reclame și clientelisme. Niciodată Bucureștiul nu a fost administrat mai prost și mai hei-rupist. Nicușor Dan are în acest moment susținerea PNL, a USR București și PMP și șansele lui sunt reale.

Cei care ies cel mai prost sunt însă USR și PLUS, două partide care nu au fost capabile de două luni de zile să se decidă asupra candidatului comun. Vezi Doamne, nu s-au înțeles asupra modalității de desemnare- sondaje de opinie, cum voia Nicușor Dan, sau alegeri interne, adică pe stradă în puncte de votare ad-hoc prin stații de metrou, la colțul străzii sau la sediile partidelor, cum voia Vlad Voiculescu. De râsul curcilor! Într-un interviu cu Nicușor Dan, acesta mi-a adus un argument solid împotriva sistemului propus de Vlad Voiculescu. ”Ce te faci când ai un partid advers care are niște simpatizanți pe care îi poate dirija să voteze contracandidatul cel mai slab al candidatului lor?” Chiar ce te făceai dacă PSD își trimitea oamenii să voteze pentru Vlad Voiculescu, mai slab plasat în toate sondajele de opinie ( în primul rând din cauza notorietății mai scăzute)? Răspunsul se găsește probabil în punctajul PSD. Una peste alta, cele două partide s-au făcut de râs și au dezamăgit. Știau foarte bine care este cerința electoratului bucureștean, nu trebuie să fii cine știe ce analist sau sociolog ca să înțelegi că la cele 32% -35% ale lui Firea este obligatoriu să ai un candidat comun ca să o înfrângi. Asta dacă chiar vrei să o înfrângi. Dacă chiar te interesează soarta Bucureștiului și, pe mai departe, a parlamentarelor, mai mult decât jocurile mărunte de orgolii și de interese meschine de partid. Dacă chiar crezi că PSD trebuie scos din joc. PNL și Nicușor Dan le-au dat o lecție. Iar reacția acră de după anunțul lui Ludovic Orban și Nicușor Dan este cea mai bună dovadă că USR și PLUS sunt depășite de situație și nu au încă suficientă maturitate. Bomboana pe colivă ar fi să nu renunțe la candidatura lui Vlad Voiculescu! Ar fi greșeala care i-ar scoate din jocul parlamentarelor, pentru că ar demonstra că Alianța 2020 nu este alternativa pe care o aștepta electoratul. Sper că nu va fi așa.

Întrebarea e dacă situația de la București va rămâne una izolată, punctuală, sau va fi exemplul de urmat în țară. Pentru că este evident că dominația PSD în teritoriu, la firul ierbii, una care durează de 30 de ani, indiferent dacă PSD a fost sau nu la putere, poate fi demolată doar de o alianță. Fie ea și informală. PNL, USR și PMP trebuie să-și dea mâna și să susțină candidatul cel mai bine plasat. Schimbarea de paradigmă pe care am văzut-o la europarlamentare trebuie încurajată și continuată. Poate acest tip de semnal trebuie să plece tot de la PNL, partidul cel mai mare al opoziției, trecut prin multe, unele care nu-i fac cinste. E momentul să-și spele păcatele trecutului și să arate, cum a aratăt la București, că a înțeles și interiorizat greșelile.

P.S De admirat gestul lui Vlad Voiculescu de a se retrage din cursă. Dar Nicușor Dan nu a negociat pe din dos, a spus de mult timp că se află în discuții cu PNL.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22