Nicușor Dan: „Dacă nu voi fi desemnat candidat unic al partidelor anti-PSD, voi renunța să candidez“

Andreea Pora | 17.02.2020

Interviu cu Nicușor Dan, susținut în cursa împotriva Gabrielei Firea de USR.

Pe aceeași temă

Domnule Nicușor Dan, simțiți probabil pulsul opiniei publice și anume acela ca partidele anti-PSD să aibă un candidat comun la Primăria Capitalei. Deocamdată, vedem că nici măcar Plus și USR nu pot conveni asupra unui candidat. Unde se împiedică aceste discuții și negocieri?

Sunt mai multe de spus. În primul rând, eu am spus asta încă de acum un an, când am intrat în cursa asta, că, probabil, vom avea alegeri într un singur tur și trebuie ca partidele din actuala opoziție la PSD să aibă un candidat unic. De câteva săptămâni merg în stradă să discut cu oamenii, care îmi spun asta, o spune și un sondaj pe care l-am făcut la începutul lui ianuarie. Dintre oamenii din București care votează partidele din actuala opoziție la PSD, 61% vor ca aceasta să aibă un candidat unic. Am spus deja că vreau ca partidele să se așeze la masă să desemneze acest candidat unic și dacă nu o să fiu eu acela, nu o să candidez împotriva acestui candidat unic. Ăsta este contextul. Eu sunt destul de optimist că vom ajunge acolo, mai avem cam 40 de zile ca s-o facem. Speranța mea este că în două-trei săptămâni o să ajungem la niște acorduri, tocmai pentru că publicul nostru ne forțează în direcția asta și, în general, politicienii trebuie să asculte ce spune publicul de la care se duc să ceară votul. În ceea ce privește modalitatea de desemnare, eu sunt ferm în privința sondajelor de opinie, singurul instrument științific care spune ce dorește întreaga populație de la care tu te duci să ceri votul și pentru care faci politici publice.

Se opune cumva PLUS-ul acestei formule a sondajelor de opinie? Știu că v-ați întâlnit cu domnul Vlad Voiculescu acum câteva zile și până la urmă nu s-a decis nimic.

Să știți că ne vom mai întâlni, ceea ce e destul de uzual în tipul ăsta de discuție. Eu m-am dus acolo propunându-i să avem niște întâlniri televizate. Principalul argument în privința alegerilor primare este că generează dezbateri și o oarecare atenție a publicului, și în sensul acesta le-am propus, tocmai pentru ca publicul de la care ne ducem să cerem votul să vadă proiectul fiecăruia dintre noi și competența fiecăruia dintre noi pe probleme specifice ale orașului. Aștept răspunsul la această propunere. De principiu, am mai cerut și opinia a trei sociologi, oameni foarte respectați în profesia lor și care au spus la unison că sondajul este singura modalitate științifică prin care putem să aflăm ce dorește un public. Practic, alegerile primare nu sunt decât ce dorește electoratul foarte fidel, bula de susținători fideli ai unui partid, nu întreaga populație a Bucureștiului, în cazul de față.

PLUS-ul și domnul Vlad Voiculescu nu agreează formula sondajului de opinie, adică se împotmolesc negocierile pe acest aspect?

Exact, ăsta este singurul punct în discuție în acest moment. Dar până nu vom tranșa această chestiune, nimic nu ne împiedică să avem acele dezbateri.

Și formula avansată de PLUS care e, dacă nu sunt sondajele de opinie?

Este formula alegerilor primare, în care să se instaleze niște puncte de votare ad-hoc, prin stații de metrou, la sedii de partid, să facă o mini-campanie electorală și oamenii să vină să voteze la aceste puncte de votare. Sunt mai multe probleme. Una, că nu există mijloace mediatice suficiente pentru ca toți bucureștenii să afle că această consultare are loc și eu am o responsabilitate față de niște oameni care m-au votat și acum patru ani, și acum opt ani, sunt niște oameni care locuiesc în cartiere și nu sunt neapărat conectați la viața de partid. N-aș vrea să se ia o decizie fără ca ei să fie în cunoștință de cauză.

Și mecanismul de control al acestei formule cu puncte de votare care va fi? Mai exact, care va fi metodologia?

Eu încă nu am primit până la acest moment o metodologie a acestui proces. Există, bineînțeles, multiple întrebări despre cum poți să controlezi votul, dacă ai voie să stochezi datele personale ale oamenilor, tot felul de lucruri. O altă întrebare foarte importantă este ce te faci când ai un partid advers care are niște simpatizanți pe care îi poate dirija să voteze contracandidatul cel mai slab al candidatului lor.

Vă gândiți la PSD sau chiar la PNL?

La PSD, desigur. Inamicul nostru politic în acest moment este PSD-ul, cu Gabriela Firea.

Pe de altă parte, dezbaterile publice pe care le propuneți nu ar adânci falia între dumneavoastră și domnul Voiculescu? Inerent vă veți lupta între dumneavoastră, ceea ce pentru publicul la care vă referiți nu ar face decât să demonstreze lipsa de unitate.

Cred că avem cu toții în cap imaginea primei dezbateri Ponta – Iohannis, pe care părea că a câștigat-o Ponta, dar prin aroganța lui și-a ostilizat un public foarte numeros. Cred că într-o astfel de dezbatere, având în vedere că publicul nostru este, totuși, practic același public, fiecare dintre noi ar avea grijă să aibă o dezbatere în limite cât mai rezonabile.

Adică, nu vă veți ataca reciproc, să înțeleg?

Evident că vom da argumente și contraargumente în favoarea unei candidaturi sau a alteia, dar asta într-o limită de politețe și colegialitate.

Spuneați că sperați ca în maximum trei săptămâni să se decidă candidatul, vă referiți între dumneavoastră, USR, și PLUS, sau includeți și PNL?

Eu sper ca în două-trei săptămâni să decidem la nivelul întregii opoziții. Dincolo de problema asta care este întotdeauna foarte emoțională, „cine să fie primarul?”, mai este o chestiune, care, în opinia mea, este mult mai importantă, faptul că aceste partide de opoziție – USR, PLUS, PNL, PMP – vor avea majoritatea în Consiliul General și în cele șase consilii locale ale sectoarelor. Mai important decât cine o să fie primar este ca aceste partide să ajungă să aibă un program comun pentru București, pe care să-l implementeze acele majorități pe care ei le vor avea în consilii. Pentru că, cel puțin la Primăria Capitalei - la sectoare e un pic mai bine –, sunt în incapacitate de plată și trebuie să agreăm asupra unor măsuri care nu sunt chiar foarte, cum să spun, ușoare.

Populare?

Exact. Populare.

Ca de exemplu?...

Avem o supraîncărcare a organigramei primăriei, a administrațiilor subordonate, a companiilor din subordine, și acolo trebuie făcute restructurări, comasări și chiar concedieri, disponibilizări.

Credeți că acesta e, de fapt, punctul nevralgic și nu situația deplorabilă cu termoficarea, de exemplu, cu lipsa căldurii în casă și a apei calde, cu ruina în care se găsește infrastructura? Sau poluarea? Care ar fi, din punctul dumneavoastră de vedere, problema capitală pentru bucureșteni, că îmi închipui că nu organigrama primăriei?

Nu. Bucureștiul are patru probleme foarte mari, în care intervenția este urgentă: traficul, poluarea, încălzirea centralizată și clădirile cu risc seismic. Deci astea sunt lucruri care, dincolo de viziune, de cum punem Bucureștiul pe harta lumii, cum încurajăm investitorii, cum facem cultură în cartiere, sunt marile urgențe. Dar ele nu pot fi realizate înainte de a avea o primărie care să aibă o funcționare firească din punct de vedere financiar, pentru că în acest moment nu avem situația exactă, pentru că nu este publică, a facturilor și a salariilor neplătite. Estimarea mea este că datoriile curente sunt undeva între 1 și 2 miliarde de lei, în condițiile în care bugetul real este de 4 miliarde de lei. Deci, undeva aproape de jumătate din buget lipsește. Așa că nu poți să promiți că faci șoseaua de centură, nu poți să promiți că faci 100 km de înlocuire conducte la RADET pe an, înainte să stabilizezi situația financiară.

Cealaltă problemă, să-i zic spinoasă, în demersul stabilirii candidatului unic se numește PNL. Din toate declarațiile publice de până acum, se înțelege că PNL este decis să aibă propriul candidat la primărie. Cum veți rezolva, presupunând că se depășește problema cu PLUS-ul și se hotărăște să fiți dumneavoastră sau domnul Vlad Voiculescu, cum se va rezolva problema cu PNL, care stă foarte bine în sondaje și se simte pe val? Credeți că va ceda? Sau veți ceda dumneavoastră?

Noi auzim multe declarații în momentul ăsta, în spațiul public, și, în opinia mea, multe dintre ele sunt mesaje publice care însoțesc fenomenul de negociere, ceea ce este cumva firesc pentru perioada în care ne aflăm. Eu sunt optimist prin faptul că publicul ne obligă să avem un candidat unic, adică publicul optează pentru această variantă. Iar din cauza faptului că dușmanul nostru politic, Gabriela Firea, este undeva la 32 – 35% în sondajele de opinie, vom fi obligați să avem candidatul unic. Și eu cred că, în cele din urmă, toate forțele de opoziție se vor alia la acest deziderat, dacă publicul lor o cere.

Acestea sunt declarații și mesaje optimiste, dar în care bucureștenii ajung să nu prea mai creadă. Deci, în mod concret, în ce stadiu se află discuțiile cu PNL și dacă sunteți convins că ei merg într-adevăr pe formula cu propriul candidat? Ce ați discutat?

Pot să vă confirm că discuțiile există, se poartă inclusiv în aceste zile. A fost o întrerupere firească dată de faptul că fiecare dintre partidele implicate în acest puzzle a încercat să-și facă propriile sondaje pentru a vedea exact ce dorește publicul lui de la aceste alegeri. Mai mult nu pot să vă spun din conținutul discuțiilor, asupra cărora am convenit să nu le facem publice, dar pot să vă spun doar că sunt optimist.

Spuneați la începutul discuției noastre că dacă se va ajunge la formula susținerii unui candidat unic și acela nu veți fi dumneavoastră, nu veți candida împotriva lui. Să înțeleg de aici că nu veți candida ca independent?

Nu voi candida la funcția de primar dacă forțele de opoziție agreează o altă persoană care să candideze la primărie. În această situație, eu voi renunța.

Mai există o chestiune, pentru că eu am susținerea USR-ului, asupra căreia m-am pronunțat: anume, dacă USR și PLUS organizează o competiție între mine și Vlad Voiculescu pe bază de sondaje și eu pierd această competiție, de asemenea, nu voi candida. Sunt foarte multe alte scenarii posibile, pentru acelea îmi rezerv dreptul de a candida. Dar eu sunt optimist că vom ajunge, până la urmă, la a avea un candidat unic al tuturor celor patru forțe de opoziție.

Reversul medaliei fiind să se piardă într-adevăr Bucureștiul sau credeți că există totuși o șansă și fără candidat unic?

Eu văd foarte puține șanse fără candidat unic. Există, cum am spus, foarte multe scenarii. Dacă, de exemplu, trei din cele patru partide convin asupra unui candidat unic, sunt șanse ca acesta să o bată pe Gabriela Firea. Dar cel mai bine ar fi să existe un singur candidat de opoziție și atunci lucrurile ar fi foarte clare.

Domnule Nicușor Dan, care e punctul dumneavoastră forte în această competiție?

Faptul că am o activitate de 14 ani pentru București, timp în care am cunoscut foarte bine administrația locală și problemele specifice ale Bucureștiului. Faptul că m-au votat 180.000 de oameni acum patru ani și faptul că fiind un independent, le este mult mai simplu partidelor de opoziție să susțină un independent decât să-și susțină unul altuia candidatul propriu, ele fiind într-o competiție și pentru alegerile parlamentare.

Bine, dar dumneavoastră sunteți un cvasiindependent. Sunteți totuși perceput ca fiind de la USR...

Ba da, sunt un independent, susținut, în momentul de față, de unul dintre cele patru partide, de USR. Lumea mă percepe, spun sondajele de opinie, ca independent. Spre 65% mă percep ca independent.

// interviu realizat de Andreea pora

Gabriela Firea este undeva la 32 – 35% în sondajele de opinie. Vom fi obligați să avem candidat unic. Și eu cred că, în cele din urmă, toate forțele de opoziție la PSD se vor alia la acest deziderat, dacă publicul lor o cere.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22