Pe aceeași temă
Evenimentele din ultima perioadă au potențialul de a reseta cursa pentru prezidențiale?
Faptul că USR a retras sprijinul politic, dar și finanțarea pentru Elena Lasconi, cât și scandalul Ponta – cetățenia sârbă resetează în mare măsură jocurile. Nicușor Dan era un candidat deja redutabil, dar cu sprijinul USR poate să devină un candidat de turul doi. În egală măsură, Victor Ponta este foarte probabil să nu mai poată să obțină sprijinul electoratului lui Georgescu și al unei părți a aleșilor locali PSD, care se vor reorienta. Deci asta înseamnă că numărul celor care pot intra în turul doi se reduce la trei: Simion, Dan și Antonescu.
Pe cine ajută mai mult aceste scandaluri?
Scandalul Ponta probabil că-l ajută în mai mare măsură pe Antonescu decât îl ajută pe Nicușor Dan retragerea finanțării și susținerii Elenei Lasconi, pentru simplul motiv că numărul de votanți USR nu era foarte mare. Dar nu modifică în mod esențial datele problemei, pentru că diferența între Dan și Antonescu este în marja de eroare.
Este nemaiîntâlnit ca un partid să facă în plină campanie electorală cu propriul candidat ceea ce a făcut USR. S-a ajuns aici pe fondul unor greșeli de ambele părți. Care au fost acestea?
Conducerea USR, în special conducerea din jurul lui Dominic Fritz, despre care nu putem spune că este un politician care să se aventureze în afaceri politice riscante și care înțelege bine contextul, a considerat că Elena Lasconi a făcut foarte multe erori după 6 decembrie, care au îndepărtat-o de electoratul care a susținut-o anul trecut. Pe de altă parte, nu vorbim doar despre un act lipsit de eleganță, ci și despre o adevărată lovitură de partid, îndreptată împotriva președintei în funcție și împotriva unei femei, o candidată care a dovedit în campania precedentă, unde iarăși a făcut foarte multe erori, că poate să recupereze.
În realitate, Elena Lasconi poate profita, de exemplu, de o eventuală criză a susținerii lui Nicușor. În acest moment, ea nu pare plauzibilă, dar în cazul în care această criză va exista, așa cum s-a întâmplat cu Mircea Geoană în octombrie-noiembrie, atunci votanții lui Dan s-ar muta în mod natural către Lasconi, și nu către Antonescu.
Este, o recunoaște și Dominic Fritz, o decizie foarte riscantă a unui partid care și așa avea un sprijin electoral din ce în ce mai subțire. Este pariul, aș putea spune, de ultim minut, pe o victorie a lui Nicușor Dan și pe relansarea partidului în eventualitatea victoriei acestuia.
Poate avea mutarea un efect de bumerang? Există o parte din electoratul Elenei Lasconi care e supărat, plus că ea se victimizează, ceea ce poate fi eficient.
Este posibil acest lucru pentru că, până la urmă, electoratul USR este unul liberal și atitudinea conducerii USR poate să fie considerată sexistă. Deci ne putem aștepta ca o parte din electoratul liberal și feminin al USR să considere că această acțiune a fost una nejustificată și, ca urmare, să o susțină pe Elena Lasconi în continuare.
Problema Elenei Lasconi este că nu va mai avea finanțare, deci campania ei va fi foarte puțin vizibilă, poate pe internet și doar pentru susținătorii USR. Dar pentru publicul larg, pentru nehotărâții care ar putea eventual să o voteze, va fi destul de dificil. În orice caz, Elena Lasconi a fost victimizată, iar victimizarea poate să fie o resursă electorală importantă.
Credeți că, prin episodul cu inundațiile și cetățenia sârbă, Victor Ponta a pierdut turul doi?
Nu este deloc sigur că a pierdut turul doi. Cu exasperare, Victor Ponta se agață de electoratul georgist, căruia i se adresează în continuare printr-un limbaj radical. Sunt unii care cred că nu a fost o eroare de comunicare, deși suntem obișnuiți ca Victor Ponta, cu aroganța cunoscută, să facă erori de comunicare când se simte foarte sigur pe el. Dar unii cred că ar fi vorba de o încercare de a contracara o campanie negativă care se anunța. Cert este că electoratul de extremă dreaptă, naționalist, n-ar trebui să mai susțină un candidat care a preferat Serbia României.
Dar nu e deloc sigur că se va întâmpla așa, pentru că Ponta continuă pe radicalismul anti-LGBT, anti-Soros, antiglobalizare, care, datorită radicalizării constante din ultimii ani, a făcut ca problemele societale să fie mai importante chiar decât problemele naționalismului pentru acest electoral.
De ce stă totuși Crin Antonescu mediocru în sondaje, din moment ce are trei partide mainstream în spate? Nu se mobilizează acestea suficient?
Vechiul electorat Băsescu, inclusiv aleșii locali care vin din PDL, nu uită că adversarul a fost Antonescu și este foarte greu să-l recupereze. Pe de altă parte, este clar că în interiorul celor două partide importante sunt probleme. Există deja o luptă internă în PNL pentru președinția partidului. După revenirea lui Ilie Bolojan în partid, sunt deja echipe care vor să-l împiedice să preia președinția partidului. Iar în cazul PSD sunt adversarii lui Marcel Ciolacu, care își doresc să preia conducerea partidului în eventualitatea unui eșec al lui Crin Antonescu.
În nota caracteristică, Marcel Ciolacu încearcă să supraviețuiască în oricare dintre scenarii, Simion sau Dan, mai puțin în scenariul Ponta, care i-ar fi total defavorabil. Este evident că Antonescu e candidatul care îi asigură cea mai mare șansă de supraviețuire. Dar e greu de crezut că va putea la infinit. Deja a reușit o performanță extraordinară, pentru ca, după insuccesul din 24 noiembrie, să rămână și prim-ministru.
S-au mai clarificat lucrurile în partide în ceea ce privește susținerea lui Antonescu după scandalurile de care am discutat?
În PSD, până la scandalul Ponta, mulți erau dispuși să voteze împotriva lui Antonescu, din motive care țin de competiția internă. Acum, lucrurile s-ar putea să se fi schimbat. Așa cum în PNL, probabil, majoritatea foștilor lideri PDL erau dispuși să asigure o susținere minimală a lui Crin Antonescu și să mute voturile, așa cum au făcut-o și pe 24 noiembrie, către candidatul cel mai bine plasat al opoziției proeuropene, în acest caz, spre Nicușor Dan.
Dacă în PSD, probabil, situația s-a mai clarificat, în PNL, nu. Nu putem spune că vor pune toate motoarele în funcțiune pentru sprijinirea lui Antonescu. Și asta o vom putea calcula, efectiv matematic, după primul tur. Dar până atunci, bănuiala mea este că vor face doar o campanie formală, nu o campanie efectivă. Și știm foarte bine că vechiul PD era un partid electoralist, se mobiliza în campanie, făcea performanță în campanie. Acum nu se întâmplă acest lucru.
Și credeți că, mai degrabă, informal îl susțin pe Nicușor?
Cred că o asemenea tendință și negocieri între echipe din PNL și echipa majoritară din USR în acest sens au existat. Așa îmi explic de fapt și operațiunea USR de suspendare a sprijinului pentru Elena Lasconi. Dar orice negociere este în momentul de față condiționată de finalitate. Pur și simplu, dacă PSD și UDMR se mobilizează suficient, iar PNL doar superficial, Antonescu are încă șansa să intre în turul al doilea, iar din acel moment situația se resetează.
Campania lui Simion, așa cum o știam până acum, mitinguri, proteste etc., a intrat într-un con de umbră. Nici în media clasică nu e prezent. A rămas activ doar pe TikTok. E suficient? Și care ar fi explicația?
Simion își face în continuare o campanie agresivă pe TikTok. Pentru el, riscurile unei campanii pe media clasice sunt foarte mari, și atunci forțează doar campania online și în special campania pe TikTok, în încercarea de a recupera inclusiv de la Ponta.
Simion, din aprilie 2025, este diferit de Simion din octombrie, noiembrie 2024. Atunci încerca să pozeze într-un candidat relativ moderat, acum doar în întâlnirile cu presa occidentală a făcut asta. Doar că interviurile din presa occidentală sunt preluate în presa românească sau sunt urmărite de diaspora și îndepărtează electoratul. Și atunci, preferă să nu mai aibă nicio relație cu presa și să continue o campanie care să răspundă caracteristicilor electoratului de care are nevoie pentru a ajunge în turul doi. Nu sunt convins că Simion mizează pe o victorie în alegerile prezidențiale, dar intrarea în turul doi este vitală, altfel viitorul său politic este compromis.
Ar putea avea Ilie Bolojan un rol proeminent după alegeri? Să restructureze guvernarea,
să pună umărul la o altă majoritate?
Totul depinde de rezultatul alegerilor. Dacă va fi Crin Antonescu președinte, nu sunt deloc convins că Ilie Bolojan va putea avea un rol proeminent. Nu va putea juca în rolul unui pol care să restructureze guvernarea, va avea o marjă de manevră limitată.
Dacă în schimb Nicușor Dan este președinte, atunci probabil Bolojan, în măsura în care va câștiga președinția partidului, va avea o marjă de manevră ceva mai mare și este de presupus ca Nicușor Dan să încerce să creeze o majoritate guvernamentală și eventual prezidențială care să-i favorizeze programul.
Caracterizați, vă rog, într-o propoziție, ce fel de președinte poate fi fiecare candidat.
Nota caracteristică a acestor candidați este mediocritatea. Nicușor Dan este un independent care încearcă să restructureze politica. Antonescu este un veteran care încearcă să salveze sistemul. Simion este un anarhist care încearcă să dinamiteze sistemul. Ponta este un cameleon care încearcă să se salveze și să-și salveze finanțatorii. Lasconi este o jurnalistă care încearcă să se adapteze unei politici prea complicate și murdare pentru a putea să-i facă față.
Interviu realizat de Andreea Pora