De același autor
Venirea la Congres a lui Dinu Patriciu i-a surprins chiar si pe unii din colegii sai de partid, care au explicatii diferite. Unii sustin ca insusi Patriciu ar fi cerut in ultimul moment sa faca parte din delegatie, altii, ca liberalii prahoveni l-ar fi trecut inca de la inceput pe liste, dar nu erau siguri de prezenta sa din cauza la omul de afaceri nu a mai participat la nicio sedinta de partid sau a Delegatiei Permanente din 2005.
In tot cazul, venirea lui Patriciu nu este intimplatoare, tinind cont de faptul ca meciul dintre Calin Popescu Tariceanu si Crin Antonescu este extrem de strins, cei doi fiind despartiti, potrivit ultimelor informatii, de doar citeva zeci de voturi. Desi nu a recunoscut niciodata, Patriciu il sustine din umbra pe Crin Antonescu, dovada fiind decinderea de acum doua saptamini in filiala Iasi, condusa de Relu Fenechiu, cel care a trecut "de buna voie si nesilit de nimeni" de partea adversarului lui Tariceanu, dupa ce ani in sir l-a sprijinit. De altfel, sustinerea a fost reciproca, nu trebuie uitat faptul ca Fenechiu a impus trei ministri in cabinetul Tariceanu si a primit diferite pomeni de la bugetul de stat, inclusiv bani pentru a construi o biserica in cartierul proprietate privata pe care il detine in Iasi. Acum i s-a promis o functie de vicepresedinte.
In virtutea vechii prietenii care il leaga deTariceanu, concretizata in mai multe concesiuni de terenuri primite de la acesta in timpul cit a condus cabinetul si in celebrul "biletel roz" prin care incerca sa intervina pe linga Basescu pentru a-si scapa amicul de procurori, Patriciu a incercat sa-l convinga pe Tariceanu sa se retraga din functie. Intilnirea de acum circa doua luni de pe iahtul lui Patriciu nu a dat insa rezultatele scontate. Intrarea in cursa a lui Antonescu, la rindul un apropiat al lui Patriciu si membru in consiliul director al Fundatiei liberale patronate de acesta, a fost semnalul pentru o serie de filiale ca omul de afaceri s-a reorientat. La fel, retragerea strategica a lui Ludovic Orban si inscrierea lui in competitia pentru functia de prim-vicepresedinte, a constituit un alt semnal ca Patriciu vrea inlocuirea lui Tariceanu cu un alt tandemn. Orban a fost si el angajat la Rompetrol, ca multi alti lideri ai PNL, fiind un apropiat al lui Patriciu.
In dimineata zilei de vineri, cind au loc alegerile pentru viitorul presedinte al PNL, tensiunile sint la maximum si rezultatul este greu de anticipat. Asa cum s-a vazut la congresul anterior, sforariile si negocierile continua la fata locului. Sa nu uitam ca la congresul trecut Bogdan Olteanu care isi negociase intens sustinerea unor filiale si era sigur de reusita a fost infrint in cursa pentru functia de vicepresedinte de Ludovic Orban. Delegatii si-au "reorientat" optiunea pe holuri si in urma discutiilor din culise, lucru care cu certitudine se va intimpla si vineri. De aceea, venirea lui Patriciu poate fi pusa in directa corelatie cu incercarea de mai directiona pe ultima suta de metri citeva voturi in cosul lui Crin Antonescu.
In ultimele doua saptamini, Dinu Patriciu a stabilit un adevarat record in aparitii media, atit pe postul condus de Sorin Ovidiu Vantu, cit si prin declaratii date ziarelor centrale. Principala grija a omului de afaceri este Traian Basescu, pe care nu-l mai vrea la Cotroceni. Patriciu i-a proorocit lui Basescu infringerea pe toate tonurile si cu toate argumentele posibile, incercind sa induca ideea ca acesta "n-are absolut nicio sansa de a deveni presedintele Romaniei a doua oara".
“Oricine va intra in turul doi il va bate. Problema noastra este sa ne gindim la contracandidat, si nu la ocupantul functiei“, spunea omul de afaceri la Realitatea TV.
De la obisnuitele atacuri la adresa sefului statului, Patriciu a trecut la portrete robot.“Cred ca ar trebui sa fie un om in jur de 40 de ani, tehnocrat, priceput in primul rind in economie, un om care sa stie sa judece relatia intre politic si economie, care sa vina din mediul de afaceri, sa stie bine 2-3 limbi straine, sa aiba experienta relatiilor internationale”.
“Nu e un portret robot pe care l-am facut eu, ci pe care-l face populatia”, a mai zis Patriciu, scarpinindu-se in barba.
Psihologii ar putea explica si de ce. Portretul cu pricina este destul de departe de Crin Antonescu, dar omul de afaceri este obisnuit sa se adapteze situatiilor noi si sa lucreze cu marfa clientului. Cum in PNL este penurie de lideri veritabili, Antonescu ii pare optiunea cea mai nimerita.
In viziunea acestuia, Antonescu este mai anti-basescian decit Tariceanu, mai determinat in lupta cu acesta si mai agresiv din punct de vedere al discursului. Pe de alta parte, Patriciu nu poate nega ca Tariceanu i-a tinut destul de bine piept lui Basescu in ultimii doi ani, reusind perfomanta de a ramine la guvernare, asa ca pina la urma, chiar daca cistiga Tariceanu, este putin probabil ca Patriciu sa nu-l sprijine in razboiul din alegeri.
Omul de afaceri este insa atit de implicat emotional si financiar in dizlocarea lui Basescu de la Cotroceni, incit simte nevoia organica a unei schimbari. Daca aceasta ii va aduce succesul, diferenta dintre portretul robot si realitate nici nu va mai conta.