Optiunile lui Ponta: barbat de stat sau coleg de istericale cu Antonescu

Discursul lui Ponta a fost doar inceputul schimbarii de strategie. PSD a simtit ca introducerea lui Ungureanu in jocul politic, nu doar pe post de premier, ci si de viitor prezidentiabil al PDL, impune o alta retorica, o repozitionare.

Andreea Pora 10.02.2012

De același autor

Discursul lui Victor Ponta a reusit performanta de a arunca in umbra instalarea Cabinetului Ungureanu. Surpriza a fost imensa nu doar in rindul analistilor si jurnalistilor – vuvuzelele lui Felix s-au lansat instantaneu intr-un plingagios linsaj mediatic –, ci si in rindul politicienilor de la putere si opozitie. Prima reactie a fost in legatura cu “stilistica”, vorba bietului Crin, care nu intelegea cum injuratura, grobianismul, urletele si spumele pot fi inlocuite, asa peste noapte, de decenta, echilibru, vorba masurata si ratiune. Declarindu-se “radical” de profesie si deplingind aceasta “zi trista”, Antonescu a mai facut un pas curajos spre mocirla in care se afunda si in care, se vede acum limpede, Ponta are de gind sa-l lase singur, singurel.

Nervii liberalilor au aratat ca Ponta a facut rasucirea cu de la sine putere si, probabil, cu sustinerea unor consilieri si oameni cu experienta politica din PSD. Nu degeaba a zis Hrebenciuc ca discursul a fost unul “asezat”, iar Mitrea a apreciat ca “Ponta si-a schimbat stilul agresiv si a spus ce trebuia spus”. Garnitura “tinara” si conectata la coruptie, gen Liviu Dragnea, baronul de Teleorman, a apreciat ca Ponta a facut “o greseala care nu mai trebuie repetata”. Fostul ministru Alexandru Atanasiu a facut o criza de nervi in direct la Antena 3, din care s-a putut trage totusi concluzia ca Ponta a defectat la Basescu. Iliescu a fost nevoit sa admita ca Antonescu a facut rocada cu Ponta la categoria "cirlan", iar discursul i s-a parut "pertinent" si nu vede nicio problema ca opozitia sa sprijine parte dintre cele 15 propuneri. "Eu sper ca ratiunea sa invinga. Ponta a evoluat bine, s-a mai maturizat. Stiti cand spuneam ca e naravas ca un carlan. Vad acum ca ala mai in varsta e mai carlan..." , a grait Iliescu.

Aceste pozitionari sint suficiente semnale ca PSD incepe sa se repozitioneze si ca vor urma framintari mari in partid. Era previzibil. Antonescu se contureaza a fi un esec pentru USL: nu a reusit sa aduca in sinul USL electoratul liberal, ba din contra, cu fiecare iesire publica il pune tot mai mult pe fuga, are o cota de incredere de sub 25%, mult prea putin pentru un candidat, mai ales in perspectiva confruntarii cu Ungureanu, dar mai ales nu are profilul unui presedinte european. Demonstratia a facut-o la Bruxelles unde a vituperat salbatic in romana Antenei 3, cu castile in urechi ca sa inteleaga intrebarile in limbile straine vorbite pe acolo.

Discursul lui Ponta a fost doar inceputul schimbarii de strategie a PSD. Nu degeaba graia, sub anonimat, un pesedist ca “e cazul sa ne gindim la propriul candidat la prezidentiale”. Si aici ajungem la chestiunea de fond. Sevrajul antonescian si acuzele ca “discursul a legitimat guvernul si pe Basescu” sint legate de presimtirea ca PSD va “trada”, inainte sau dupa alegeri, si ca frumosul vis de putere al liderului PNL se va transforma intr-un cosmar. Unul care te poate baga la balamuc. Intr-adevar, dincolo de stilistica discursului, Ponta a oferit pentru prima oara o alternativa, a fost creionata o pozitionare fata de subiectele fierbinti ale actualei guvernari. Abilitate maxima si pe doua fronturi. Pe de o parte, discursul a fost o critica extrem de dura a guvernarii, doar mintile infierbintate de retorica lui “jos” nu au inteles-o, iar pe de alta, o capcana intinsa aceleiasi guvernari. Vedeti ce aveti de facut, le-a spus Ponta, sint sigur ca nu veti fi in stare, dar daca da, va sustin. Oricum, noi le vom face, suna amenintarea din subtext. Evident, ca totul e la nivel declarativ, dar nu asta e politica?, si nimeni nu crede onest ca PSD se va dezice de facto de practicile sale sau ca preschimbarea lui Ponta e dictata de credinte si nu de ratiuni electorale. Dar ca strategie politica a fost excelent. Ponta si-a aratat si o fata noua, laudata de multi analisti, dar mai ales de politicienii PDL care tipau extaziati “o noua epoca”, dar a aruncat si o bomba cu ceas in curtea lui Ungureanu si a PDL. In fond, a fost un raspuns la criticile care i-au fost aduse ca nu ofera solutii. (“Una dintre marele acuze era aceea că nu avem soluţii. Cele 15 puncte au fost soluţii. Pe de altă parte, domnului Victor Ponta i se reproşa că este imatur, infantil”, declara Hrebenciuc). Iata, le-a oferit! Daca are de gind sa le puna in practica sau nu, asta este alta discutie. Asa cum alta discutie este si graba cu care s-a aruncat sa semneze “Carta alba a bunei guvernari”, un alt abil joc de imagine. Ca doar nu-l doare mina sa iscaleasca si gura sa promita.

Deocamdata faptul ca Victor Ponta da semne ca este dispus sa lucreze la imaginea care conteaza in ochii altui electorat decit cel fanatizat de televiziunea lui Felix, sensibil doar la inconsistenta politica si zbieretele cu ochii scosi, arata ca PSD, partea cu organ politic, gindeste aceasta schimbare de strategie. Rezumind, ea are o singura idee: Antonescu nu va fi candidatul nostru la prezidentiale. Strategia delimitarii de istericalele lui Crin nu este chiar asa noua, ea a fost simtita si la mitingul USL, si la Bruxelles, si in diferite conferinte comune de presa. Ponta a incercat sa faca diferenta intre el si Antonescu. Cu succes, caci iata ce primire buna a avut miscarea.

Desigur, ramine de vazut daca ea va continua, daca nu cumva sub presiunile liberalilor, de care, dupa parerea mea, sint legati pina la alegeri, se va reveni la irational si exces. PSD a simtit ca introducerea lui Ungureanu in jocul politic, nu doar pe post de premier, ci si de viitor prezidentiabil al PDL, impune o alta retorica, o repozitionare. Nu exclud nici ipoteza unei imblinziri fata de Traian Basescu, desi este riscanta pentru ca ar duce la pierderea electoratului talibanizat. PSD si Ponta trebuie sa faca echilibristica intre angoasele liberale, nevoia de a scapa de Antonescu si pastrarea intacta a electoratului. Complicat. Dar nu imposibil, pentru ca delimitarea de Antonescu se va face de la sine. Liderul PNL nu trebuie decit sa fie lasat cu “radicalismul” si “stilistica” lui. Va pieri pe propria limba. Ponta nu trebuie decit sa-si continue drumul si abordarea din discurs si sa faca pasul in lateral ori de cite ori va avea ocazia. Este suficient pentru inceput. Sint convinsa ca aceasta strategie ii va impinge pe Antonescu si Voiculescu spre greseli fatale, iar PSD si lui Ponta i-ar putea aduce electorat de acolo de unde nici nu se asteapta.  

Deocamdata, Ponta nu poate convinge ca dincolo de schimbarea de imagine se afla si altceva. Mai exact, daca cele 15 propuneri chiar sint asumate si interiorizate. Pina mai ieri-alaltaieri striga si el despre "procurorii lui Basescu", despre ANI care "executa comenzile dictatorului", se razboia cu "slugile basiste" care indrazneau sa-l critice, vorbea despre revolutii si "jandarmi cu gloante pe teava". Vom vedea daca Ponta va fi coerent pe termen lung cu propriul discurs si daca se ridica la inaltimea stachetei pe care singur si-a impus-o. . Adica, daca are premisele sa devina barbat de stat sau va ramine coleg de "cirlinie" cu Antonescu.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22