De același autor
Cine şi-ar fi imaginat în 1990 că, iată, după aproape un sfert de secol, noţiuni precum statul de drept, independenţa justiţiei sau a media, însăşi democraţia, vor ajunge să fie puse din nou în discuţie şi să trezească atât de puţine conştiinţe?
În 1781, Ecaterina cea Mare îşi făcea un bilanţ al realizărilor din cei 20 de ani de domnie: provincii rânduite potrivit noii formule de organizare - 29, oraşe construite - 44, tratate încheiate - 30, victorii în luptă - 78, edicte importante - 88, edicte pentru despovărarea populaţiei - 123. Printre ele, redactarea Nakaz-ului, Instrucţiune în vederea elaborării unui Cod al legilor. În fruntea Academiei de Arte pune o femeie, Daşkova, contesă cultă şi umblată prin Europa, aboleşte pedeapsa cu moartea, organizează Stările generale şi Casa Educaţiei, unde erau primite odrasle de iobagi, iar proastele maniere la masă erau pedepsite cu recitarea a trei versuri din Telemachida. La moartea ei, nemţoaică autocrată cu vederi liberale şi o concupiscenţă care a făcut şi ea istorie, lasă o Rusie aşezată pe drumul modernizării. De la moartea lui Ceauşescu au trecut 24 de ani, care e pomelnicul României? Când tragem linie, ce rămâne? Ce lasă în urmă conducătorii ţării? Răspunsul sună neaşteptat de prost, în special în raport cu marile aşteptări postrevoluţionare şi cu traseul ţărilor din fostul bloc comunist.
Educaţia, sănătatea şi infrastructura sunt la pământ, suntem printre codaşii Europei. La testele PISA ne plasăm pe locul 45 din 65, în urma Ungariei, Sloveniei şi Serbiei, dar, remarcabil succes, înaintea Bulgariei şi Albaniei. Câte şcoli noi s-au construit în 24 de ani? Prea puţine pentru a putea ieşi din sistemul ceauşist al învăţatului în două schimburi. Bacalaureatul este măcinat de corupţie endemică, iar după testul supravegherii video promovabilitatea a căzut sub 40%. România e printre puţinele ţări europene care acordă educaţiei doar aproximativ 4% din PIB, pentru cercetare, de exemplu, în 2013 s-au cheltuit 0,48% din PIB, de patru ori mai puţin decât media europeană, în schimb fabricile de diplome prosperă ca niciunde. Sistemul tradiţional de valori este spulberat, lipsa de educaţie, incultura, grobianismul au devenit adevărate paşapoarte pentru o prosperă carieră politică sau de afaceri. Dar spitale câte s-au construit? Sistemul public de sănătate a rămas coşmarul românului – şpagă, proaste tratamente, dispreţ, lipsă de medicamente, infecţii intraspitaliceşti, medici plecaţi pe capete în străinătate etc. Reformele pe hârtie şi promisiunile arogant neonorate s-ar putea aduna în best-seller-uri. Cât despre infrastructură, s-a văzut zilele astea cum cele trei amărâte de autostrăzi au clacat, iarăşi şi iarăşi, la primul viscol, jumătate de ţară a intrat în comă şi guvernul a sunat starea de alertă pentru a-şi masca incompetenţa. Instituţiile statului, populate cu politruci de cursă lungă, nefuncţionale şi incapabile de o minimă coordonare, dau chix până şi în tentativa de localizare a unui avion prăbuşit şi salvarea unor oameni.
Cel mai sumbru spectacol îl oferă însă clasa politică. Coruptă şi cinică, lipsită de viziune, de patriotism şi de angajament în slujba binelui public, e pusă doar pe căpătuială şi jumulit statul pe care îl patronează. Printr-o propagandă scoasă din manualele kaghebiste, dispunând de o bună parte din media, în frunte cu Antena 3 - maşinărie perfecţionată în manipulare şi minciună -, clasa politică a reuşit să producă, după 24 de ani, o societate saturată de ură, indiferentă moral, vidată de capacitatea de a discerne între bine şi rău. O societate care stă lipită de ecranul televizorului, de unde îşi extrage în proporţie de 97% (potrivit ultimului Eurobarometru) informaţiile, care se isterizează sau plescăie mulţumită, înjură sau se închină pavlovian în ritmul stimulilor televizaţi.
Cine şi-ar fi imaginat în 1990 că, iată, după aproape un sfert de secol, noţiuni precum statul de drept, independenţa justiţiei sau a media, însăşi democraţia, vor ajunge să fie puse din nou în discuţie şi să trezească atât de puţine conştiinţe? Că, în loc de guvernări mai competente şi de politicieni dintr-un aluat mai bun - profesional şi moral -, vom asista la o asemenea degradare şi transformare a minciunii în politică de stat? Să fim sinceri, cu toate păcatele lor, părea de neconceput ca Iliescu, Văcăroiu, Constantinescu, Vasile, Ciorbea sau chiar Năstase să benchetuiască, precum Ponta, Dragnea şi toată camarila, la agape de partid sau cu ziariştii arondaţi în timp ce instituţiile statului lasă oamenii să moară de frig în zapadă, după ce Dumnezeu i-a salvat dintr-un accident de avion. Cum de a ajuns România să producă şi să aleagă după atâta amar de ani astfel de rebuturi? Lipsite de o minimă decenţă şi compasiune, pentru că în cazul lor nici măcar nu mai pot fi aduse în discuţie inteligenţa, educaţia, competenţa. Pe scurt, cum de am ajuns, noi toţi şi cu ţărişoara la pachet, în halul ăsta?
Sunt întrebări la care răspunsul nu poate veni decât dintr-o analiză departe de ecranul televizoarelor şi aproape de propria conştiinţă. Unde şi când s-a greşit? Ce e de făcut? Mai există puterea de revoltă sau a clacat şi ea sub anestezicul manipulării? De aceea, revin la bilanţul făcut de Ecaterina cea Mare. Cum conducătorii de azi ai României sunt complet deconectaţi de la astfel de problematici, cred că socoteala trebuie făcută de fiecare în parte. Cu gândul la sfertul de secol care se apropie şi sub a cărui linie nu sunt prea multe de trecut. //
Comentarii 72
Ioana B - 02-15-2014
Si pentru mine este revoltator si chiar infiorator faptul ca Romania a ajuns in asa o stare de degradare fizica si morala. Este absolut clar ca singurele 3 sanse ale tarii in acest moment sunt intelectualii anticomunisti care au ales raul mai mic, Doamna Elena Udrea Presedinte si desigur o agricultura intensiva, performata pe suprafete foarte extinse, legalizate notarial.
Răspundevictor - 02-03-2014
Nu credeam sa gasesc asa capsomani pe rev 22. Ce-i chiar asa de greu de priceput? Omul, MIhai_B se intreaba ca asteptau magistratii. Sa le studieze viitorul material de lucru popii? Eu as completa cu soferii, electricienii, si alte categorii profesionale ce nu au legatura cu justitia. Oare nu e in primul rand datoria lor (morala cel putin) sa studieze proiectele de legi supuse dezbaterilor publice?
RăspundeDoru - 01-31-2014
Neaplicarea punctului 8 este doar o consecinat a celor de mai sus, nu o cauza. Poporul era deja putred
RăspundeDoru - 01-31-2014
Mihai_B . . . Ce ti se pare mai important sa repari o greseala sau sa o perpetuezi in mod penal? Sunt multe uscaturi, nu mai avem nevoie de unele proaspete. Cam ce ai vrut sa spui cu postarea ta no sa se inteleaga niciodata, clar este ca tii partea ticalosilor. Tu ai respectat vreo lege vreodata, ai respect pt. legi?
RăspundeCOLE DE IASI - 01-31-2014
FOARTE BINE ANALIZAT. DAR TOT NU AVEM RASPUNS LA MULTELE INTREBARI. Ma gandesc la faptul ca o posibila explicatie ar fi starea de inconstienta a natiunii cauzata de proasta educatie din trecut si mai ales din prezent. Oricum, bine n-o sa ne fie, nici celor de stanga (mai ales), nici celor de dreapta, nici urmasilor....Inutil sa le mai cerem romanilor sa gandeasca.
RăspundeMihai_B - 01-31-2014
soldat, nu stiu la care "teapa ta" faceai referire. Pote nu ai piceput ce am scris, repet pentru tine (si altii de teapa ta): A TREIA PUTERE IN STAT este foarte activa / vocala / prompta cand e vorba de propriile interese, dar lasa probabil popilor sa studieze gaurile din noul cod penal - fix legea de baza a 80% din propria activitate. E dezinteres ? E lene ? Este vorba de maretia dreptului in care totul este interpretabil si pe cale de consecinta gaurile sunt bucuria avocatilor, invinuitilor si a judecatorilor ? Valeriu Stoica, mai ti minte acest coleg de guvern al cheliosului ? Apropos... nu spuneam nici implicit, nici explicit cine este vinovat.. doar ca a treia putere a statului a aplicat Mircea, fa-te ca muncesti" - Dinescu la constitutie, ei la legile de baza ale justitiei
RăspundeJosef Svejk - 01-31-2014
Domnule, Eu am astiut foarte bine de ce am iesit in strada pe 21 Decembrie 1989. Realizam perfect ca e o ocazie unica de a scapa de sistemul comunist si de a avea sansa la un alt viitor decat cel al indobitocirii comuniste. Am realizat apoi rapid ca marea majoritate a romanilor de fapt nu doreau rasturanrea comunicrmului, ci asemeni vitelor din grajd doreau doar ca staulul lor sa fie un pic mai bine incalzit si sa aiba ceva mai multe furaje. Nu doreau in nici un caz sa scape in liberate Ca doar cine le-ar mai fi asigurat furajele in libertate?!. Am realizat de asemenea ca cei ce aveau atunci mai mult de 30 de ani vor fi principalele victime ale acelei schimbari. Asta e. Imi pare si imi parea rau pentru ei, dar daca as putea intoarce timpul inapoi as proceda exact la fel. Cu diferenta ca de data asta as fi cu adevarat violent. As fi fost dispous sa-mi distrug viata doar pentru ca ei sa nu treaca prin dificultatile tranzitiei (care dificultati se datoreaza in cea mai mare masura lasitatii, rautatii si obtuzitatii lor)? In mod cert nu.
RăspundeJosef Svejk - 01-31-2014
@MIhai_B Mihai, Ma intristeaza ca le-a scapat prostia aia. A gresi e pomenesc. Insa sa nu uitam ca noul cod penal a fost prasit de comisia juridica a parlamentului al carui presedinte al subcomisiei de cod penal si procedura penala era onor dottore Victor Viorel Ponta. Posibil ca la vremea respectiva tocmai el a plasat respectivele bombe cu explozie intarziata in proiectul de cod penal. Deci cine e mai vinovat: Cel care planteaza bomba ascunsa si apoi cand e prins cu 2 luni inainte de intrarea in efect refuza sa o dezamorseze, sau cel care a promulgat sutele de articole ale codului de procedura penala (dupa ce parlamentul, justitia si societatea civila au confirmat ca totul e OK) fara a se prinde ca unele din ele ascund capcane?! Chelul are desigur parte lui semnificativa de vina, dar principalul vinovat ramane totusi dottore. In rest ma bucura in mod deosebit faptul ca am plecat de pe taramul uraciunii pustiirii si nu platesc si nici n-o sa platesc vreodata pensia unei creaturi de teapa ta. Hai noroc!
RăspundeMihai_B - 01-31-2014
Doru.... cum ti se pare ca magistratii sunt FOARTE prompti & vocali cand li se "ating intersele" - de la apararea drepturilor banesti pana la viguroasa reactie la orice "ingerinte in actul de justitie" ( Becali vs ciorditorul de masini ...diverse aprecieri ale oamenilor politici despre dosare & sentinte, samd) .daar.... dupa 50 de luni sesizeaza (14 noiembrie 2013) gogomania unei prevederi de cod penal ? Te bucura sau te intristeaza ?
RăspundeDoru - 01-31-2014
Fenechiu 5 ani la mititica te bucura sau intristeaza?
RăspundeDoru - 01-31-2014
E de ajuns daca-ti spun ca pana acum nu s-a gandit nimeni ca diabolicul usl s-a hotarat sa traga foloase? De ce nu corecteaza eroarea? Iti prieste ca mai scapa rude-cunoscuti?
Răspundejudex - 01-31-2014
Nu, Basescu nu este parte a problemei, care este foarte simpla: FSN si USL, aceeasi Ma(na)rie, cu alta palarie.
RăspundeMihai_B - 01-30-2014
Cum a ajuns ? Un exemplu simplu. La peste 5 ani de la PROMULGAREA codurilor penale se trezeste Cpt Greentable sa isi puna cenusa in cap si sa ceara imperativ lui Dottore sa dea ordonanta de urgenta pentru art 140, altminteri devine "scutul coruptilor". CSM, DNA, IC nu au avut timp 5 ani sa studieze legea pe baza carora isi desfasoara activitatea ? Intrebata in acest sens, Oana-Schmidt Haineala raspunde nonsalant "E, asta e ! " .. O carpim de azi pana pe 31 01 2014 orele 23.59, nu-i asa ? Toata tarasenia spune multe despre in ce hal am ajuns. DE CE .... ? Intre altele si datorita faptului ca magistratii sunt stat in stat - de la pensii la modul in care pot da cvasi orice traznaie de solutie.
RăspundeNea - 01-30-2014
N-are nicio relevantza Basescu. Eventual pentru lupta cu sistemul ticalosit si pentru semnele tot mai evodente de emancipare a justitiei. Uite de exp, in tot acest timp ditamai ministrul PNL Relu Fenechiu tocmai a fost condamnat la 5 ani cu executare, sentinta definitiva. Pe cuvantul meu daca nu plangi!
RăspundeJosef Svejk - 01-30-2014
Da, intr-adevar trebuia sa spuna ca sub mandatul chelului Romania a incetat sa mai fie tara coruptiei fara corupti, respectiv ca pentru prima oara un prim-ministru, ministrii si parlamentari au ajuns la puscarie pentru hotii si gainarii. - ceea ce era de neimaginat in 2004... Ca sub mandatul lui lefurile tutror mitocanilor au crescut in medie de peste 4 ori sau ca pensiile ce cresteau sub Iliescu si Nastse in 4 ani cu 11% au crescut de 3 ori, sau ca a fost primul politician care si-a indeplinit imediat ce a ajuns la putere principala promisiune electorala (impunerea cotei unice de impozitare de 16%). Sunt intr-adevar o serie de chestii pe care autoarea le-a omis...
RăspundeUn om - 01-30-2014
Felicitari si pentru aceasta radiografie exacta a societatii romanesti actule, care (poate) este consecinta celor 45 de ani de comunism dar mai sigur este datorita neaplicarii punctului 8 de Timisoara !
Răspundelaurentiucat - 01-30-2014
pe cuvantul meu daca am citit in articolul dvs ca am fost condusi vreodata de cineva cu numele de basescu. incercati si dvs va rog...
RăspundeJosef Svejk - 01-30-2014
Obisnuita poveste, clasa politica si marile puteri sunt de vina pentru belelele insolvabile ale Romaniei. Cu desavarsire fals mai ales distructiv. Clasa politca este expresia vointei liber exprimate a natiunii noastre. Nu clasa politca este vinovata pentru dezastru - ea fiind doar efectul si nu cauza, ci poporul care isi alege in fruntea sa intruchiparea idealurilor sale: hoti, mincinosi, imbecili, grobieni, si tot soiul de alte dejectii fetide
RăspundeJosef Svejk - 01-30-2014
"Cine si-ar fi imaginat in 1990...?" Fara falsa modestie, declar cu toata raspunderea ca eu mi-am imaginat. Sigur ca atunci nu am anticipat ca Romania va intra in mai putin de 30 de ani UE si NATO, dar in principiu am inteles foarte bine la varsta de 19 ani ca daca nu vreau sa-mi dau cu pumnii in cap la batranete trebuie sa-mi termin cat mai bine facultatea si apoi sa plec fara a mai pierde prea mult timp pentru ca viitorul meu nu e in Romania. Libertatea si capitalismul au fost dorite doar de o minoritate firava a natiunii noastre. Cea mai mare parte a oamenilor ar fi fost perfect multumiti si recunoscatori ca niste caini credinciosi daca Ceausescu le-ar fi aruncat ceva mai multa mancare si nu i-ar fi tinut intr-un frig atat de napraznic iarna. Asta era tot ce asteptau ei de la viata... In fapt atunci in '90 mi-am imaginat la lucrurile vor evolua mai rau decat s-a intamplat cu adevarat. Apoi la un moment dat pe la sfarsitul anilor '90 chiar am inceput sa alunec in extrema cealalta sperand ca poate m-am inselat intial si ca Romania are sanse sa iasa rapid din mlastina, ceea ce desigur ca era aberant. Noroc ca mi-au venit mintile la cap si chiar daca am stat in Romania cu vreo doi ani mai mult decat era necesar, pana la urma ratiunea a invins si am plecat... Sunt de cateva saptamani cu treaba in Europa si acum sunt in centrul Italiei - zona chinuita de mizerie, coruptei endemica si abrutizare. Ocazie cu care am mai inteles o chestie pe cat de evidenta pe atat de infricosatoare: Evolutia nu e o obligatorie nici macar pentru o regiune a unei tari aflata in UE de la infiintarea ei. Si impotmolirea in mlastina pe generatii e o optiune cat se poate de viabila. Si tare ma tem ca asta e viitorul Romaniei...
Răspundebubu - 01-30-2014
Am trait si eu epoca Ceausescu , ~40 de ani si apoi am parcurs epoca pluripartitismului dela revolutie , acum incerc sa compar : cu ce ne alegem , noi , cei multii : ce am avut si ce avem acum ?Comentarile sant rale , interesanta .Mereu ini trece prin minte Dinescu la Tv. atunci in 1989 cand avea ochii larg deschisi in orbite , cu mana ridicata cu degetele aratand semnul victoriei ,iar cand a fost necesar un comunicat catre tara ,( stiti ,, fa~te ca lucrezi) " NU A STIUT CE SA TRANSMITA TARII . Ma intreb , a stiut Dinescu de ce a iesit in strada si ce trebuie sa urmeze ? s~au a fost doar un inpuls de ura personala ,fiind supravegheat de securitate . Oare in economie in cultura in societate , noi romanii devenim,, Dinescu ", nu gandim cu bataie lunga , nu avem o educatie in acest sens , ori e o reministenta Ceausista de care nu ne putem debarasa ?Poate gena noastra poarta o vina .Cuza a incercat sa faca ordine , justita sa merga ( a realizat ca nupai asa poate sa stapaneasca coruptia , hotia ,moralitatea )Atunci Ca si acum cine se opune de a avea o justitie reala ? BOGATII , tocmai acei care au facut praf economia ! E tot o gena de care nu putem sa ne debarasam . ?Se pare ca nu prea avem sanse , oamenii de calitate dau bir cu fuga , nu lutain spiritul dreptatii ( cel mai destept cedeaza . alta aberatie sa se justifice lasitatea )( capul taiat sabia nu~l taie !)Aici santem priceputi ,
RăspundeMarcus - 01-30-2014
adevarat si in plus a distrus ( nu ceausescu personal - sistemul ) simtul proprietatii si cel civic
Răspundecrisparis - 01-29-2014
Imparateasa Ekaterina era nascuta in Germania, nu era rusoaica. Si Romania a dus-o bine cata vreme a avut regi nascuti si educati in Germania. Asa ca toata comparatia e fara rost. E ca si cum l-am compara pe Carol I cu Iliescu. Nu l-au lasat sa vina in tara in 1990 pe Mihai, desi el mai are unele mici imperfectiuni fiind nascut si educat in Romania.
RăspundeDoru - 01-29-2014
Numai "ADEVARATII" patrioti considera ca avem calitati, dreptul de a merita mai mult. Eu? Un dusman care isi uraste poporul (am fost acuzat), cred ca Romania este o cauza pierduta, iar poporul de toata rusinea.
RăspundeDoru - 01-29-2014
Ceausescu a lasat in urma o economie moarta inainte sa se nasca, gandita prost, o adunatura de paragini, nimic performant, A lasat o mentalitate fata de munca, dreptate, constiinta,societate dezastruoase. A lasat o structura sociala falimentara, o adunatura de prosti, condusa de incompetenti. A conceput o pepiniera de viitori tradatori de tara, penali.
RăspundeVaca Standby - 01-29-2014
Discurs de perestroika taurasule.Economie politica de clasa a X reloaded in 2014.Cit ani ai/Vreo 45-50 probabil.Ai ratat educatia capitalista,doar ai peticit-o pe cea socialista...
RăspundeIacob - 01-29-2014
In Romania nu doar ca sunt prea multi Lazari ,dar acestia au pacatuit votand cu buna stiinta hoti si talhari , iar acum asteapta sa cada faramiturile de la masa acestor corupti . Poate carnat cu fasole , mici electorali etc .
Răspundeparisereanu - 01-29-2014
Daca securitatea ar mai fi inca la putere, serviciile n-ar fi atacate toata ziua de catre politicieni, n-am avea in ziare stenograme cu sefi de partide, si n-am fi in NATO si pe cale de aderare in UE. Si nici Basescu la putere, nici procese pentru fraudarea referendumului. Securitatea a fost atunci cand nu s-a clarificat ce-a fost cu revolutia si cand tot veneau minerii inopinat luand prin surprindere bucurestenii, tara si universul, nu mai zic de servicii, care aveau alte treburi. Da, DGIPI ar putea sa fie o securitate mai mica, folosita ca atare de catre guvern si puterea politica de stanga, mafiota. S-a vazut ca Blaga, cand era ministru n-a reusit sa-i conduca, erau la Cotroceni aruncand cu cascheta. In alte tari le-ar fi zburat si capetele, la propriu, dupa chipie.
RăspundeTaur Asezat.. - 01-29-2014
Ceausescu a lasat in urma o economie in ruina, dovada limpede a fost criza permanenta a tuturor bunurilor de larg consum care nu se gaseau decat foarte greu; doar cu pile si relatii (adica doar prin piata neagra, multhulita piata libera, cenusareasa tuturor stangismelor din lumea asta). Fiti serios! n-avem ce salva la Ceausescu si la socialismul sau de rahat. In ceea ce priveste inconvenientele de astazi, uitam prea usor ca le datoram tot continuitatilor socialiste inertiale (etatism, politizarea institutiilor statului, birocratie infioratoare, monopoluri energetice de tip socialist care ne incarca factura si ne golesc buzunarele, lipsa unei legi a lustratiei si subzistenta fostilor activisti, securisti si infpormatori in viata publica si politica etc). Astazi suferim NU de prea mult capitalism economic si liberalism politic, asa cum se crede indeobste, ci, DIN CONTRA, tot de inertiile trecutului. Am zis howgh !
Răspundebubu - 01-29-2014
DA , corect .Exista cineva in Romania CAPABIL sa faca BILANTUL fiecarei guvernari ? sa vedem ce s~a ales de patrimoniul industrial , agricol , cultural ,social,dar si moral al Romaniei . Sa stim ce aLASAT CEAUSESCU si ce mai are acum Romania ( ce a mai ramas )si cine a pus umarul la aducerea acestei tari in situatia actuala . Se cunoaste in mare si mai ales ce sa distrus in Bucuresti ,dar in restul tarii ? Cine a privatizat , la cine a ajuns propietatile tarii si ce s~a akles cu institutia respectiva , pamantul , scoala ori spitalul . Cine a facut legea privatizarilor si a retocedarilor Si cum s~a respectat ?Ce interese aveau legiuitorii . Multi mai traiesc , asa ca nu e prea tarziu .
Răspundeeugen - 01-29-2014
Cu regret, va atrag atentia ca paralela cu Ekaterina II-a a Rusiei nu se sustine, deoarece nu putem compara mere cu pere. Ekaterina era autocrata, conducator absolut al statului si, in plus, era o germana prin nastere. La noi, echivalentul "motorului" pentru o reforma profunda este- vai noua, din pacate!- o clasa politica extrem de eterogena, needucata (nici politic, nici tehnic), tarata de mecanisme de gandire fie comuniste, fie fanariote. In plus, Rusia era o mare putere, spre deosebire de Romania, o tara de atatea ori sacrificate din necesitati geopolitice. Macar de-am fi avut la indemana ceva intelectuali pasoptisti determinati, poate altfel am fi aratat acum!
Răspundedomnul brancoveanu - 01-29-2014
Doamna Pora, toti cei care au posibilitatea sa se exprime public prin mijloacele de propaganda din Romania se feresc sa spuna adevarul si accepta cu foarte multa usurinta sa puna cenusa in capul romanului . sunt motive multe sa se arunce cu noroi in romani fiindca soarta i-a adus in situatia sa nu poata riposta atunci cand au fost obiditi. am asistat la toate transformarile sociale , economice si politice din Romania in ultimii peste saptezeci de ani, am citi mult despre istoria romanilor, am vazut si am citit mult despre istoria altor popoare si la apusul vietii am marele regret ca nu am inteles de ce se mentine in actualitate zicala SA-I MOARA CAPRA VECINULUI ...!!!?? avem romani destepti, tineri luminati la minte cu mari capacitati mentale care pot sa gandeasca si sa emita idei folositoare pentru romani si pentru Romania dar.... nu inteleg de ce nu o fac !!!?? prima si cea mai daunatoare masura spre ...capitalismul mult dorit de romani si de Romania a fost privatizarea mijloacelor de propaganda. UNDE S-A AJUNS SI CARE ESTE REZULTATUL ..!!?? mijloacele de propaganda exprima opinia celor care le detin si slujitorii acestora accepta sa semneze analize, comentarii si pareri ale celor care ii platesc renuntand la darul pe care omul l-a primit de la Dumnezeu, acela de a GANDI LIBER....!!??
Răspundevlad tepes - 01-29-2014
Care dintre calitatile populatiei romanesti (caci romanii NU sunt un popor) indreptatesc notiunea ca Romania trebuia/merita ca dupa 25 ani de la "evenimentele din decembrie" sa fie mai bine decat este acum???
RăspundeStelian D - 01-29-2014
@Andronache Sorin, cauta te rog, in camara, gramatica de clasa a patra (daca ai trecut de clasa a patra, ma rog, imprumut-o de la vreunul mai "telectual"), citeste-o doua zile din scoarta-n scoarta, si apoi, te rog, reciteste-ti postarea. Dupa ce o recitesti de zece ori, cel putin, daca nu ti se pare nimic ciudat - si ceva imi spune ca n-o sa ti se para - uita-te atent in oglinda, si ai sa vezi ceva surprinzator si socant, unul din milioanele de motive pentru care am ajuns cu totii in mizeria actuala : TU, omul care vorbeste ca televizorul, TU, cel care mesteca in gura idei transferate in proriu-ti talamus prin inductia intoxicarii propagandistice, TU, papagalul care repeta ceea ce vor ticalosii si hotii natiei sa inveti, DA! ESTI TU! Daca ai cu ce, gindeste-te adinc la cele spuse aici de d-na Pora, reflecteaza si la ce-ti atrag eu atentia, si mai vorbim, poate, romaneste. Si, sper, corect. Sa-ti dea Dumnezeu sanatate, ca minte, se pare ca nu mai are de unde.
RăspundeFlorian - 01-29-2014
Nu Doru,poporul a plecat ,a rămas gloata.Ptr. Doamna Pora:felicitări pentru oglinda aratata oamenilor,reacțiile lor spun totul.Curaj,de altfel asteptam replica Dvs.la micimea celor de la antene.
RăspundeDoru - 01-28-2014
Prostie + ticalosie = poporul
RăspundeDoru - 01-28-2014
Sa vedem de unde si-or mai lua pensiile cei 7,4 mil de asistati. O tara care moare nu are cum sa-si mai intretina falitii, pomanagii. S-au bucurat la un mic si o tuica, uitand ca vine si vremea pensionari. Trebuie sa ai doar un pic de creier sa gandesti un pas inainte, astia n-au deloc, iar restul stiu ei de ce tin in frunte un guvern corupt din temelii. Mai nou si Bombonica lui Chitoiu este in bucluc cu legea, s-a simtit careva, sa iasa in strada sa spuna: GATA, NE-AM SATURAT, VA SPULBERAM?
Răspunde@ AnamnetB - 01-28-2014
"Cine si-ar fi imaginat in 1990 ca, iata, dupa aproape un sfert de secol, notiuni preÂcum statul de drept, independenta jusÂtitiei sau a media, insasi democratia, vor ajunge sa fie puse din nou in discutie si sa trezeasca atat de putine constiinte?" - atat de putina.."anamneza", astfel incat pana si amicii fostelor partide istorice sa persifleze voiosi raportul Comisiei de la Venetia, repetatele interventii europene si americane in sprijinul statului de drept, ca apoi sa se scurga bravi si ademeniti pe 29 iulie 2012 la votul care urma sa-l consacre pe Crin Antonescu presedintele interimar al republicii cleptocratice. Pucist sadea, cu "anamnetzi" pe masura..
RăspundeAndronache sorin - 01-28-2014
Jos palaria!ati adus si o critica lui constantinescu,vasile si ciorbea!ce au facut in zilele revolutiei?documentati va si scrietin 1996,cand a pierdut alegerile de la presedintie,domnul ion iliescu a dat dovada de fairplay,felicitand l pe emil constantinescu,strangatorul de cotizatii la pcr de la universitate,cum la etichetat paul goma intr unul dintre romanele sale.
Răspundegeo - 01-28-2014
"Cum de a ajuns România să producă ÅŸi să aleagă după atâta amar de ani astfel de reÂbuturi? "- raspunsul este simplu , din moment ce alegerile au fost libere si, in masura determinanta ,corecte : pentru ca acesta este poporul roman de acum .Acestea sunt valorile apreciate de electorii romani la aceste vremuri, asa sunt si ei - dupa sac , si petec . Sa le gasim scuza ca au fost manipulati de televiziuni ?- in cazul asta sunt gramada de prosti ... Sa credem ca nu au avut pe cine vota , ca toti candidatii au fost la fel ?...Nu , pentru ca au candidat si oameni seriosi care nu au fost votati ...Si-atunci unde este raspunsul ?:- trei randuri mai sus...
Răspundejeans - 01-28-2014
Cat timp nu este extirpata tumoarea securitatii din viata politica pentru cel putin 3 generatii in Romania nu poate exista stat de drept si democratie!!!Ceusescu a murit dar a lasat in urma lui o bomba cu ceas,a creat o structura militara oribila pentru a-l apara alcatuita din puturosi,tractoristi,soferi,mecanici,strungari,tarani cu origine sanatoasa care in viata civila erau niste nulitati dar acum in capitalism acesti monstri au luat ce este mai rau de la comunism si capitalism!!!Au pensii nesimtite si au intrat si in politica si colac peste pupaza si-au bagat si odraslele in politica ciolanului de la Bucuresti!!Romania este un stat condus de securitatea de ieri si azi!!!Cancerul securitatii a cangrenat statul roman, nu mai exista nici o speranta poate doar daca se face o lege electorala in care sa actioneze Proclamatia de la Timisoara!!O Romanie curata fara securisti si atunci putem fi siguri ca putem intra in concertul european!!!
RăspundeMihai_B - 01-28-2014
1. TOATE basmele romanesti au ca pricipiu de baza ciorditul - merelor de aur, saltei din gradina ursului samd. 2. "Viclenitul domnului & para la sultan" a fost filozofia politica standard o lunga perioada... 3 aceea perioada descrisa cu intelepciune ca "nu e omul pre vremuri ci bietul om sub vremuri" iar ca filozofie de viata "Capul plecat sabia n-ul taie" Mai adaugam sintagmele "intelepciunii popolare" a celor 25 de ani lumina - "Timpul trece/Leafa merge/Noi cu spor muncim". .. "Cine-i fraier si munceste / Ori e prost ori nu gandeste" si - nec plus ultra - "In viata trebuie sa fi cu 5 minute mai destept ca ceilalti". NU am ajuns din 1990 incoace, ci pe parcursul a sute de ani. RECITITI Caragiale ... este tulburator de actual (desi usor depasit de sinergia faptelor, ca sa citam din clasici ai zilelor noastre)
RăspundeDoru - 01-28-2014
profesore: dar cine in 1990 vom descoperi cata ticalosie, hotie zac in poporul roman? Cine credea ca vom scoate la suprafata tarele cele mai respingatoare, ca vom descoperi cata minciuna exista in istoria noastra glorioasa? Acum aratam cum suntem in realitate, niste nulitati arogante.
RăspundeGabiP - 01-28-2014
Incultura, manipularea, dezinteresul fata de informarea corecta, comoditatea si in primul rand MINCIUNA si PROSTIA care de ceva timp debordeaza peste noi - asa am ajun aici!
RăspundeDoru - 01-28-2014
De ce am ajuns in halul asta? Poate pentru ca intotdeauna am fost asa, in dispretul legii si oameni de nimic? Fripturisti? Cu mai putin de 1% oameni si restul pleava nu se poate ajunge departe.
Răspundedorin valeriu - 01-28-2014
Compararea realizarilor pe termen scurt dintr-un regim autoritar cu cele dintr-o democratie (reala !) poate fi in favoarea primului. Dupa cum "regimul Potin" pare superior "democratiei" lui Eltin. Si totusi, nu cred ca v-ar place sa traiti intr-un regim autoritar. Adevarul este ca tot ceea ce traim astazi in Romania este rezultatul comunismului. Destructurarea societatii, a fost totala si greu de refacut intr-o singura generatie ! Contrar unor afirmatii curente, nici celelalte tari iesite din comunism n-o duc mult mai bine. Diferenta o da probabil gradul diferit de desvoltare in care comunismul, impus de la Moscova, a gasit aceste tari. Cehia, Polonia, Ungaria sau Slovenia erau tari mai avansate economic dar si cultural fata de Romania. S-o recunoastem cinstit. Tocmai de aceea, la ei nu a putut apare un Ceausescu si forma aberanta pe care a luat-o comunismul la noi ! Mentalitatile sunt mult prea adanc imprimate pentru a se modifica intr-o singura generatie. Eu, oricum, va urmaresc si va admir activitatea publicistica si militantismul atat de viu, de energic . De v-ar urma cat mai multi !
RăspundeMilitaru Mihail Daniel - 01-28-2014
Vorbeati de Ecaterina cea Mare!Uitati-va acum la Rusia pentru a face comparatie cu perioada ei!Putin ticalosul vrea sa refaca URSS!Si la noi un neamt, Carol I a modernizat tara, urmasii lui n-au reusit s-o consolideze iar comunistii au rezolvat problema!Au distrus tot ce era bun pana atunci pentru a sterge orice aprtinea trecutului si printr-o propaganda otravitoare care a prins la acest popor slab si fara initiativa a reusit sa spele creierele!Acest lucru se intampla si azi fiindca urmasii tovarasilor conduc aceasta tara!Pare paradoxal dar cei 2 conducatori la care am facut referire si care erau nemti au reusit sa scoata la lumina 2 popoare inapoiate si tembele dupa care acestea au revenit la starea "normal" sfarsind prin a imbratisa comunismul!Concluzia e clara:atata pot aceste popoare rus si roman!Doar conducatorii straini (in special nemti care sunt ordonati) le pot pune la punct ca dinspre partea autohtonilor se duc spre viitorul luminos al comunismului!
Răspundedoras - 01-28-2014
Degradarea morala a romanilor a inceput o data cu votul din mai 1990 cand s-a votat echipa lui " sarac si cinstit". Cred ca nici el n-a intuit macar degradarea l morala la cere se va ajunge in anul de gratie 2014. In cei 24 de ani de " democratie originala" am asistat, aproape impasibili, la cocotarea in varful puterii a tuturor neavenitilor, purtatorilor de genti, semianalfabetilor. Putinii politicieni de valoare au fost pur si simplu siliti sa lase locul penalilor, tupeistilor de tot felul . Lasitatea noastra i-a indrituit pe cei ce ne conduc astazi sa ne trateze pe toti, fara deosebire, cu profundul lor dispret. Mistocareala ieftina a inlocuit discursul elevat, de substanta. Cei mai multi romani se amuza de glumitele lui Ponta iar acesta si sleahta lui ,o dau inainte " cu tupeu" vazand ca atitudinea lor,. prinde. Aici nu e vorba doar de precara educatie a ceatenilor (am intalnit oameni simpli cu foarte mult bun simt si cu dreapta judecata spre deosebire de " titrati" a la Stefan Gheorghiu a caror atitudine ar merit, cel mult, dispretul si oprobiul public). Securisti tortionari si-au infiltrat slugile in mai toate institutiile statului si ale mass- media, avand ca unic scop sabloidizarea atitudinii civice in sensul dorit de ei, amestecand jumatati de adevar cu cele mai sfruntate minciuni. Vendeta pornita impotriva putinilor jurnalisti cu coloana vertebrala ce au " indraznit" sa-i deranjeze din marsul lor triumfal de indobitocire si invrajbire a populatiei, de asmutire a haitelor de denigratori asupra acelora ce nu s-au " aliniat" in corul latrailor naimiti in a-i face scapati pe spoliatorii avutiei nationale.
RăspundeDan B__ - 01-28-2014
Se pare ca ati pus intrebarea potrivita in cele din urma.Fara o anamneza precisa nu exista posibilitate de vindecare.As pune o intrebare adiacenta ;de ce asa zisa "societate civila " nu mai are nicio putere de persuasiune asupra maselor in anul de gratie 2014?De ce la noi nu va fi posibila o miscare ca in Ucraina?
Răspundenetaliban - 01-28-2014
Doamna Pora, ce nu intelegeti? In tara in care cei mai vocali oameni de dreapta sunt angajati la stat, iar cei mai mari capitalisti sunt cei mai mari sponsori ai partidelor de stanga, cum ar putea sa fie altfel? Uitati-va putin si la unii membri ai GDS sau chiar publicisti din revista dvs.? Ca sa nu mai spunem de oamenii partidelor de dreapta, chiar liderii lor.
RăspundeCristina Chiriac - 01-28-2014
ne multumim sa apreciem articole si sa recunoastem ca suntem incapabili sa-i inlaturam.Da si eu cred ca totul a inceput cu aceea Duminica dar nimeni nu credea ca vom ajunge asa rau,ca vom aprecia perioade nefaste din trecutul nostru,ca vom alege dintre smecheri si derbedei pe cei care sunt mai putin corupti deci mai capabili sa ne conduca.Se poate si mai rau ??
RăspundeVirgil Iordache - 01-28-2014
Din lăcomie, din lașitate, din mândrie, separat sau împreună.
Răspundeedif - 01-28-2014
excelent articol, taios ca un bisturiu si cu indemn la autocritica. Eu cred ca principala vina e ca atunci, imediat dupa revolutie, romanii nu au ales sa curete societatea de lichele. Li s-a facut mila de ei iar nenorocitii s-au intors mai feroce si mai lacomi. Eu cred ca tot dezastrul a inceput cu "duminica orbului"
Răspundemunteanu mircea - 01-28-2014
Vedeti discutiile pe FB! Nu-mi place sa ma repet.
RăspundeNicusor - 01-28-2014
"Unde si cand s-a gresit!?"Este intrebarea cheie,care aduce in prim plan,marea deficienta a REVOLUTIEI din`89.REVOLUTIA,care de fapt a fost o inscenare a Comunistilor,trebuia terminata_IN TREI ZILE!! Cu navodul cel mare care sa cuprinda toata tara,trebuia sa adune,de la plevusca pana la marile BESTII.Adusi in masa in fata judecatorilor,mici si mari,purecati la sange,si condamnati pentru crimele dovedite!!ORI-NU A FOST ASA11 TRAIASCA ILIESCU si cu ce aveti acum in casa!!
Răspundedracu visan - 01-28-2014
cateva precizari: sistemul de invatamant, sistemul sanitar au fost modernizate sub comunism (asa cum a fost el saracul national-comunism), mai inainte a fost si mai rau sub burgheji (penca exploatarea si clasele sociale, din pacate).educatia si sanatatea au progresat si ele incet, cat s-a putut dupa 1990, atat. din articolul dvs. se omite faptul ca politicienii finanteaza cronic biserica si pe dumnezeu (care o fi el si unde o fi el? ca pe lumea asta se vad numai bisericile construite si oamenii dati afara din case si trimisi la pata rat)(la exodul pata rat au contribuit ambele guvernante si pdl si pnlusl), deci finanteaza biserica si pe dumnezeu in detrimentul unei romanii moderne si cu sanse egale pentru toti. asta s-a schimbat fata de regimul trecut, profesorii de economie politica au fost inlocuiti de popi, popime, preasfinti, preaautointronizati, profesori de religie intunecata. dar din pacate omiteti aceste fapte din articolul dvs. ce aflam insa? ca pe cei din avion i-a salvat dumnezeu. cum? nici dvs nu stiti. penca de fapt nu i-a salvat. i-a salvat pilotul cu pretul vietii, a pilotat bine si a reusit sa plaseze avionul la sol, din pacate el si tanara pasagera nu au supravietuit ranilor, poate ca daca salvatorii ar fi ajuns mai repede ar fi trait si ei, dar avionul era din pacate in varf de munte, nu vreau sa ma gandesc international de cate ori s-au intamplat complicatii nefericite de acest tip. aici vine un argument de bun simt: daca statul si politicienii, si dvs prin articolele indumnezeite si alti factori din romania ati astepta mai putin mesaje divine si ati milita pentru stoparea catedralei rusinii si a bisericilor (mii) banilor furatie de la gura copiilor si tinerilor atunci cu siguranta ar fi construite mai multe scoli, mai multe spitale, institutiile ar fi dotate mai bine si salvarea celor care au nevoie de ea ar veni mai repede. sper sa cititi aceste randuri, va felicit ca sunteti o jurnalista care in timp a aratat ca isi face meseria dar ar fi bine sa iesiti din argumentatia asta pnluslpdsrfsnpdl, trebuie privita imaginea de ansamblu la noi: capitalism stalinist asezat peste national comunism, protocronismul dacic si extremismul ortodox continua si ele marea plictiseala de confuzie istorica. concluzie: un jurnalist nu trebuie sa continue corul marea vaicareala ci sa identifice unde e buba. ca sa nu ajungem un stat extremist religios. ps: s-au intamplat si destule situatii bune,de progres in ultima 150 de ani, in conditiile in care societatea ro era eminamente agrara si nesigura in fata puterilor coloniale. de aici ar trebui mers mai departe. ps2: exista putere de revolta, sigur ca exista, anti-rmgc si corporatii, pentru rosia montana, pentru oameni, pentru o romanie seculara si care contruieste spitale si scoli. anti_chevron, pentru oamenii din pungesti. (poate imi explicati si mie de ce in momentul in careoamenii din pungesti erau batuti si sechestrati pentru o corporatie, pe situl revista22 era un sondaj pozitiv despre exploat
Răspundevalah - 01-28-2014
cand omul bogat, care se ocupa onest cu constructia statului de drept, dar nu vede cat de sarac si plin de bube e Lazar, atunci pe cine va iubi Lazar?sa-l sustina pe bogatul care se ocupa de statul de drept sau pe cel care ii va alina putin suferinta, chiar si razbunandu-se pe bogat? daca statul acesta de drept nu va face dreptate saracului Lazar roman, atunci ii va face dreptate Dumnezeu. daca cei ce se pretind crestini nu au prima grija saracii Romaniei, atunci vor veni ateii care o vor faca mai bine ca crestinii sau macar vor pretinde ca o fac. Lazar ajunge in cer, bogatul in locul de chin. de ce nu invata crestinii sa aibe grija de saraci si vin ateii sa o faca sau sa se prefaca? va pierdeti in detalii, scumpa doamna Pora. va ocupati de efecte. cauzele sunt in Legea lui Dumnezeu. de ele aproape nimeni nu vrea sa se ocupe. Daca Dragoste nu e, nimic nu e. iubiti-l pe Lazar, bogatilor in bunuri si in minte si in credinta si Dumnezeu va binecuvanta Romania. Lauda lui Isus Cristos, Domnul si salvatorul Romaniei!
RăspundeVali - 01-28-2014
Romania e cum e fiindca dupa 89 a intrat in evul omului smecher. Smecheria e, in fond, apanajul ticalosului alegru, al otrepei vioaie. Pentru smecherul autohton, decorul, semenii, institutiile nu sunt altceva decat prilejuri de dribling, materia prima a unui elan fraudator. E tipul uman care a confiscat fotoliile si agenda vietii noastre politice, transformand exercitiul Puterii intr-un caleidoscop de imposturi, hataruri si boscarii. Lumea in care ne miscam se rezuma, trivial, la doua categorii umane - smecheri si fraieri, iar polifonia ei a cedat in fata unui tandem sonor de suburbie – ohtatura fudula a trisorului, respectiv of-ul etern al victimei de cursa lunga.
RăspundeUn dezamagit. - 01-28-2014
Stimata doamna! De ce analizati doar sistemul politic, social și educational din RO? Priviti si compartimentul religios, cu efectele lui etice, morale asupra societatii. Daca BOR si-a insusit dreptul de apărătoare si pastratoare a valorilor romanesti, nu credeti ca tacerea ei e suspecta in fata imoralitatii societatii romanesti? S-au dus reperele morale. Problema e ca nimeni nu-si insuseste readucerea lor in viata romaneasca. Atat.
Răspundeprofesoru - 01-28-2014
@Andreea Pora: Sunteti deci de acord ca multe s-au schimbat in bine din 1990 pana azi. Dar cu Ecaterina comiteti o eroare logica. Practic in ORICE regim s-au facut SI cateva lucruri bune: Ceausescu a construit blocuri si metroul, fanariotii au facut si ei reforme (C-tin Mavrocordat a acordat taranilor dependenti libertate personala, s-au publicat coduri de legi etc.) Epocile respective trebuie judecate insa in ansamblu. In vremea Ecaterinei jumatate din pop. Rusiei era formata din tarani serbi, care erau cumparati si vanduti ca sclavii negri din America. Dati ca un fapt pozitiv primirea unor fii de iobagi in anumite institutii. V-ati gandit ca putea fi vorba de propaganda? Ecaterina era preocupata sa fie vazuta in Occident ca un monarh luminat - si vad ca i-a mers. Modernizarea Rusiei trebuia sa inceapa insa cu eliberarea serbilor (care s-a facut abia in 1861), cu instituirea unei monarhii parlamentare (s-a intamplat abia in 1906), etc. In conditiile astea, sa vorbesti de Academie de arte si alte cele e ca si cum ai vorbi de panselutele plantate de mineri in 1990.
Răspundedumbo - 01-28-2014
"imperechere""portavocei" ...Va cred, dar eu nu sunt fotogenic, nu insistati, nu am stofa de salvatorul natiunii. Unde charisma nu e, nimic nu e, ca sa dau un citat blond. Dau cu piciorul ocaziei. O sa apara altul, si ar fi bine sa nu-l asteptam stapaniti de prejudecati. Unul care sa ne invete cum sa desfacem aceste doua bratari ale catuselor care ne imobilizeaza de veacuri, una, mana dreapta, iar cealalta, mana stanga, inrobind natia intr-un dolce farniente atat de greu tolerat de un popor activ ca al nostru. V-am mai dezvaluit pe vremuri si despre Basescu: he's a keeper. Si nu numai despre el. Va dati seama ca omul nou nu o sa tasneasca din vechile partide. Ci din astea tinere, obraznice, care-si permit, n'asa, licente politice de partide fara obligatii, de-si flutura neobrazate nurii lor de partide pubere fara buletin si-si zbenguie cu agilitate politica trupurile suple, imponderabile, pe scena politica, numai ca sa le strice altora casnicii solide, bazate pe iubire ideologica mutuala adevarata, cu acte si cu procente respectabile in sondaje, de le raman in urma saracii baroni locali orfani de cate-un parinte din comitetul de partid. N-o sa-i dezvalui numele azi, dar feriti-va de preconceptie, nu e prea ortodoxa. Remember: he's a keeper too. Si dati o sansa tinerelor vlastare, pure, merituoase, promitatoare. Si nu-i mai certati in studio.
RăspundeScifi - 01-28-2014
Cei mai multi au fugit deja. In tara, asa cum spunea DD intr-un moment de sinceritate, au ramas doar hotii si prostii. Si eu deplang soarta celor putini ramasi care nu apartin acestor doua categorii. Mai ales ca printre ei ma numar si eu. Regret enorm ca nu am plecat cand era momentul. E ingrozitor de greu sa traiesti inconjurat aproape numai de hoti si de prosti.
RăspundeNosferatu - 01-28-2014
Dna. Pora, concluzia e una singura si dureroasa, si anume, atat am putut. "Fiecare popor are conducatorii pe care-i merita". Nu-mi amintesc cui apartin aceste cuvinte dar cata dreptate are in privinta noastra!
RăspundeScifi - 01-28-2014
Raspunsul este unul singur: calitatea umana scazuta a romanului de rand. Stiu, nu e bine sa generalizezi, pentru ca intotdeauna exista exceptii, dar ce se intampla astazi cu mentalul romanilor nu poate fi scuzat doar de sistemul de invatamant precar si de tirul manipularii. Mos Ion Roata nu s-ar fi lasat pacalit de Mihai Gadea si de Dan Voiculescu. Pentru ca Mos Ion Roata, desi sarac, desi fara scoli inalte, desi nu era nici el un monument de inteligenta, avea ceva ce romanul de astazi nu are: CARACTER.
RăspundeAndreea Pora - 01-28-2014
Exista justificarea ca de abia iesisem din comunism, ca tot ei erau la putere, ca sunt zvircolirile inerente. Dar toti aspiram la NATO, Europa etc. Le avem, plus "pestii mari". Aspiram in primul rind la altfel de stat si de societate. Aici e problema majora, nici NATO, nici UE nu ne-au ajutat prea mult din punctul acesta de vedere. Ecaterina cea Mare e oferita ca model conducatorilor nostri, care nu lasa nimic in urma lor, nu Romaniei, A fost ales intentionat. Mai e ceva, cum de romanii sunt atit de usor manioulabili- aplauzele la mineriada, ura de acum. Doar doua exemple, Ce se intimpla? Sa ne uitam in jur, nu prea departe, dupa un model similar. Nu-l gasim.
RăspundeRaskolnikov - 01-28-2014
Aveti perfecta dreptate doamna Pora,mai jos nu poate cobori un guvern,mai slab si corupt guvern,n-am avut niciodata.e o rusine sa faci parte din asa tarat guvern.Nu stiu ce consilieri are Ponta,ce vedem noi e un om condus de baronii din teritoriu,fara vointa de a face bine pentru cai multi.Evita sa ia parte la evenimente negative,vrea numai laurii victoriei.E cel mai prost premier din istoria Tiganiadei.
Răspundedumbo - 01-28-2014
Modul asta de a face politica si guvernare, axat pe imagine (si frauda), nu ar disparea odata cu Ponta. Iar coruptia politica nu e o tumora, e o metastaza. Imaginea e mai ieftin de lucrat si garanteaza efectul artistic, care, doar el conteaza. E mult mai rentabil asa. Curentul asta artistic din politica persista fiindca el este tolerat de "spectatori". Morala publica pemisiva, nivelul scazut de intelegere, gustul indoielnic al "consumatorilor", complicitatea poporului nascuta din nevolnicia lui ereditara. Libertatea de exprimare (artistica), de a minti si calomnia orice si oricat si oricum favorizeaza acest sistem, il unge pe motor. Statul este transformat intr-un cerc vicios, democratia intr-alt cerc vicios. Amandoua se agraveaza si se perpetueaza. Vicierea statului este ca a fost monoplizat de mafioti si politicieni care au dibuit un tandem, o simbioza, si scot cate-o recolta anuala direct de la buget. Unii ii propulseaza pe ceilalti la putere, iar astia le raman vesnic recunoscatori, pana peste 4 ani, la urmatoarul sezon de imperechiere, cand se cupleaza iar (sau organizeaza un flagrant). Celalat cerc vicios, cel al democratiei socialiste a saraciei egale, adanceste populatia in saracie si disperare alungandu-i perspectiva si speranta de a se emancipa, de a se elibera din sclavia statului. Ei raman astfel dependenti de stat, care-i mentine la nivelul de subzistenta, ca vrea sau nu, cert e ca nu-i in stare sa-i emancipeze material si spiritual. Si circul democratic vicios se repeta din scrutin in scrutin. Iar daca pica guvernul, el va recidiva curand din cauza metastazelor pe care are grija sa si le dezvolte in Justitie, CCR, servicii, ANAF, politie, armata samd, in toate organele statului si ale societatii. Va aduceti aminte: epurare politica "pana la femeia de serviciu", sau: "m-a invins sistemul". Sistemul isi regenereaza "tumora" conducatoare, mai ales pe fondul unui organism poporal slabit de crivatul economic si cu sistem imunitar justitiar vizat cu predilectie de boala, cum face cu perfidie si SIDA. E democratie afara. Nu putem sa schimbam ceva decat daca vrem asta multi. Acum suntem putini. (M-ati prins intr-un cliseu, simt asta, dar cer ingaduinta de a continua altfel decat asteptati). Cred ca trebuie lasata buba sa se coaca nu tot oblojita cu alifie de opozitie sau prezidentiala. Pana cand ar plezni si puroiul s-ar revarsa. Iar organismul ar avea timp sa-si faca si anticorpii potriviti pentru aceasta boala. Nu putem sa schimbam daca poporul nu pricepe si nu vrea el si nu face el. Daca noi ne batem in locul lui el casca gura si sustine ba pe unii ba pe altii, nu-si vede insteresul. Poporul trebuie lasat sa incaseze ca sa se trezeasca si sa invete ca e implicat si cum sa aleaga pe viitor. Evident trebuie sa vina si cineva care sa le spuna ce sa vrea, ca ati vazut in piata, ei se revolta dar nu stiu ce sa vrea, striga ce li se toarna in gatlejuri prin palnia portavocii. Din lac in put.
RăspundeDoru - 01-28-2014
Nu prea am inteles cine e de vina pentru prabusirea Romaniei, pentru ticalosia romanului: Traian Basescu sau Elena? Poporul este ala inteligent, modest, cinstit.
RăspundeDana Bunea - 01-28-2014
Ma întreb cum de nu-ți este rusine sa scrii prostiile de mai sus. Ce are s... cu prefectura. Complimente doamna Pora ptr articol. Vai de tara si de om, cand ajunge prostul domn.
Răspundebaibars - 01-27-2014
Este cumplit. Simti cum iti pierzi mintile pentru ca vezi a nu mai e nimic de facut. Consider sincer ca nu mai este nimic de facut. Oare ce spune teoria socio-politica ca trebuie sa se intample in astfel de situatii? Oare chiar sa fim un caz unic in istorie? Ce Doamne iarta-ma samanta mai sunt si romanii astia? Nici macar nu putem da vina pe comunism ca slava Domnului mai sunt o multime de tari comuniste care n-au ajuns in halul in care am ajuns noi! Toti constata dar nimeni nu are solutii. Vreau un plan, o viziune, un proiect si nu povesti politicianiste. Se pare insa ca nu exista.....Romania a ajuns terenul de prada si joaca a tuturor, gastilor, derbedeilor, contrabandistilor si aventurierilor. Cetateni fugiti!
Răspundeprofesoru - 01-27-2014
D-na Pora, problemele Romaniei de azi sunt reale si le cunoastem cu totii. Dar in 1990 aveam mineriade, Targu Mures si victoria triumfala a lui Iliescu si a FSN. Opozitia era asimilata cu tradarea nationala. Romania era oroarea Europei. Cine ar fi VISAT in 1990 ca vom avea alternanta la putere, ca vom intra in NATO si in UE, ca vom vedea si "pesti mari" condamnati? Cat despre Ecaterina cea mare ca model... Rusia e "asezata pe drumul modernizarii" de vreo 300 de ani...
Răspundejudex - 01-27-2014
Ro a ajuns la mana GIO pentru ca in Parlament au fost atrasi din ce in ce mai multi infractori in cautare de im(p)unitate. Acesta este liantul care a facut posibila, in final, strutocamila USL, in afara oricarei baze ideologice. Existenta in subteran de 25 de ani, fratia GIO a iesit la suprafata in momentul in care s-a realizat masa critica in Parlament. Parlamentul este nucleul. Coruptiei. Nucleul este nuclear. Urmeaza explozia. USL este organizatia "Uniti, ucidem!". Phoenix renaste si din mamaliga, nu doar din cenusa.
Răspundelucian pop - 01-27-2014
"Daca ati observat, tatal meu nu s-a inselat in privinÅ£a femeilor pe care le-a promovat, le-a intuit caracterul, ÅŸi-a dat seama ca acele femei sunt potrivite pentru politica, ÅŸii ma refer ÅŸi la Monica Ridzi, la Roberta Anastase, Macovei si mai ales la Elena Udrea, care au demonstrat că are caracter pentru politică, ÅŸi la Sulfina Barbu. â€, a spus în 2009, mezina preÈ™edintelui Traian Băsescu.
Răspunde