De același autor
In prima sa epistola de la Jilava, Adrian Nastase da glas maniei si frustrarii intregului USL. Dictatorul ca dictatorul, dar tu, Ponta, ce-ai facut? “Răul poate fi făcut nu doar prin acțiune, ci și prin inacțiune. Faptul că actuala coaliție a consolidat mecanismele prin care Băsescu controlează sistemul judiciar la vârf, aplicând, în continuare, reguli aberante, este o mare neîmplinire. În loc să se concentreze pe adoptarea unor legi moderne, echilibrate, pe efortul de revizuire a Constituției, actuala coaliție se ocupă, nejustificat de mult, în opinia mea, de conflictele locale din teritoriu", scrie Nastase. A pus degetul pe rana supurinda. Cum adica, dupa aproape doi ani de putere absoluta, cu peste 70% in Parlament, nu ai fost in stare sa pui cu botul pe labe justitia? Degeaba ne dai asigurari ca “regimul Basescu” va fi darimat “caramida cu caramida” daca intre timp noi infundam puscariile. Penalii sunt furiosi, au ajuns la limita rabdarii, numaratoarea inversa nu le tine de cald. Presiunea este imensa si acapararea totala a “justitiei basiste” a devenit prioritatea zero. Iesirea agresiva a lui Ponta, atacul la adresa magistratilor, transformarea mentorului sau intr-o victima politica de tipul Timosenko si promisiunea ca, intr-un fel sau altul, lucrurile se vor rezolva, s-a vrut un mesaj pentru celalalte “victime”, prezente si viitoare, dar si pentru electoratul uselist caruia trebuie sa i se arate agresorul pentru a inghiti mai usor galustile guvernarii.
Intrebarea e ce poate face efectiv Ponta, cum va reusi sa rezolve presanta chestiune? Cum va putea sa darime justitia basista? Pentru moment, solutia cea mai la indemina ramine tot modificarea Codului Penal si legea amnistitiei si gratierii. Vor fi reambalate, edulcorate pe ici pe colo ca sa nu se mai vada pina si de peste ocean si impinse in Parlament. Chiar daca PNL nu va fi convins sa achieseze, PSD isi poate face treaba si cu o majoritate de strinsura. Problema va fi insa rezolvata doar partial. Pentru ca, asa cum explica profesoral Nastase si cum vitupereaza disperata Antena 3, la Inalta Curte e "pepiniera de basisti”. Ca dovada, decizia de condamnare a lui Nastase a fost luata in unanimitate de toti cei cinci judecatori din complet! La DNA lucrurile stau la fel de prost, Kovesi lucreaza la turatie maxima si continua, ca sa vezi ghinion, linia Morar. Ce-i de facut? Cum scapi de toti astia? Realitatea e ca nici dupa ce pleaca “dictatorul” treaba nu-i prea simpla. Mandatele magistratilor nu pot fi intrerupte dintr-o iscalitura de condei ca iese scandal, sar ambasadele, Comisia si toate “cozile de topor”, iar americanii ti-o trimit pe cap pe Victoria Nuland, unul dintre cei mai puternici oameni din Departamentul de Stat.
Nastase da insa si solutia: “legi moderne, echilibrate, revizuirea Constitutiei”, lasati prostiile si scandalurile si treceti la treaba. Are perfecta dreptate. Asa cum stau lucrurile acum, cu garnitura de magistrati de la virf care s-a dedat la gustul iesirii de sub bocancul politic, care respira aerul placut al independentei, face dosare si da condamnari transpartinice, nici nu te poti intelege si nici nu-i poti pune pe faras cu una cu doua. In acest context, solutia nu este decit una legislativa, asa cum le indica mentorul Nastase. Stiu insa asta si magistratii. Temerea lor cea mai mare este ca ingenuncherea justitiei se va face prin modificari legislative ample. Au fost deja nenumarate incercari de-a lungul anilor, amintiti-va de proiectele de desfiintare a DNA, care urma sa fie inglobat in Parchetul General, de limitarea competentelor procurorilor anticoruptie sau de legea privind interceptarile. (“Incercări de a intimida, de a-i lipsi de instrumente juridice pe procurori au mai fost (…) Cel mai mare pericol este legat de o posibilă modificare a Legii de funcționare a DNA, tăierea sau limitarea competențelor DNA sau astfel de modificări cum sunt cele despre care am discutat”.- Laura Codruta Kovesi, interviu pentru revista 22). Altfel spus, linistea deplina a coruptilor nu poate fi cu adevarat garantata decit daca se modifica legile si Constitutia, asa incit magistratii indezirabili sa fie rasi dintr-o singura lovitura. Ceea ce s-a incercat la finele lui decembrie cu Codul Penal nu este decit preambulul. Sa observam ca proiectul de modificare a Constitutiei a fost repus rapid pe tapet. Surse politice sustin ca se lucreaza din greu pe doua directii: introducerea in Constitutie a prevederii ca demnitarii sa nu mai fie judecati la Inalta Curte (Voiculescu este cel care a lansat primul ideea), ultima cale de recurs urmind sa fie Curtea de Apel si o lege de reorganizare a DNA.
Obiectivul darimarii “justitiei basiste” nu se poate face, teoretic, decit sub flamura USL. Doua intrebari se ridica aici: isi va asuma Ponta pina la capat demersul si cum se va pozitiona Antonescu. In prima chestiune, cred ca Ponta a facut deja alegerea, nici nu prea are incotro daca vrea sa mai beneficieze de sprijinul baronilor, penalilor si al televiziunilor mogulilor prieteni, daca nu vrea nu-i fuga partidul de sub picioare. Pe plan extern, mizeaza ca-i va reusi un demage control, ca destructurarea justitiei nu-l va izola complet de lumea occidentala. A si spus-o de altfel. Socialistii vor ajunge la putere in Parlamentul European, Comisia Europeana va avea si ea un sef din aceasta zona, nu vom mai sta adica “in genunchi”, iar pe americani se gindeste ca-i preseaza cu gazele de sist. (“Va fi o alta Comisie Europeana, va fi un alt Parlament European, un alt presedinte al Consiliului European, contam si noi intr-adevar in Europa”. “Din cate stiu eu, Chevronul investeste in Romania sau poate sa plece din Romania daca nu se aplica legea si daca nu reusim sa aratam ca putem sa protejam proprietatea privata”). E o gindire simplista, in registrul obisnuit al lui Ponta, care nu intelege, nici macar dupa vara lui 2012 si reactiile externe recente, ca nici Bruxelles-ul, nici Washington-ul, indiferent ce curent politic ajunge la putere, nu vor accepta ca partener un lider care se face frate cu coruptii si vrea sa puna pe butuci independenta justitei pentru a-si pastra functia. Ponta nu poate pricepe nici mort ca valorile statului de drept si justitia sunt mai importante pentru occident decit afacerile si beneficiile pe care le poate oferi el. Oricum, semnalele ca Ponta este dispus sa-si asume riscul oprobiului occidental sunt destul de clare.
Ponta trebuie insa sa se grabeasca si sa-i ofere ceva la schimb lui Antonescu. Liderul liberal este indecis. Isi da seama ca PSD ii va trage presul de sub picioare in privinta candidaturii, dar nu are curajul sa rupa alianta si sa intre in opozitie pentru ca l-ar minca de viu propriii baroni. Pe de alta, pregateste terenul unei candidaturi separate schimbindu-si radical mesajul anti-Basescu si anti-justitie in speranta ca va potoli temerile electoratului de dreapta, ramas traumatizat dupa evolutia sa din vara puciului. Timpul il preseaza insa si decizia nu mai poate intirzia. Fie se hotaraste sa sustina politica lui Ponta, incercind in contrapartida sa-si negocieze candidatura, fie isi ia soarta pe cont propriu. Nu stim deocamdata ce va face, dar nu trebuie scos din ecuatie interesul major al penalilor liberali de a se rezolva chestiunea justitiei. Intr-un fel, rolurile se pot inversa fata de 2012 si 2013. Ponta a devenit acum principalul adversar al democratiei si statului de drept, iar Antonescu, mult mai rezervat, nu din vreo convingere, ci din interese strict electorale, poate incerca sa opreasca talavalugul.
In realitate insa, tot la partenerii occidentali se afla clestele care ii poate strivi degetele lui Ponta. Vizita Victoriei Nuland, in programul careia sunt prevazute explicit, pentru a nu lasa loc de interpretari, discutii referitoare la “eforturile de intarire a domniei legii” si la “eforturile de consolidare a statului de drept”, arata ca Washingtonul intelege perfect cit de critica este situatia si ca are temerile cele mai negre. Tocmai de aceea interventia este atit de directa. Daca Ponta isi imagina ca americanii pot fi santajati cu retragerea jandarmilor de la Pungesti sau ca vor lasa tara in care si-au instalat scutul antiracheta sa o ia defintiv pe aratura instabilitatii si devalizarii normelor statului de drept, inseamna ca nu i-au ramas prea multi neuroni neafectati. La fel cu Bruxelles-ul, indiferent de socialisti sau de populari si de jocurile marunte pe care Ponta isi imagineaza ca le face, putin probabil sa nu se gaseasca metodele de a tine in friu echipa de la Bucuresti. Pina la urma, derapajele de la valori sunt cu mult mai deranjante in timpul campaniilor electorale europene, cind toata lumea trebuie sa-si puna papion si sa manince frumos la masa. Totodata, sper ca Victoria Nuland ii va explica lui Ponta, care, vedem, incearca sa se fofileze de la intilnire, dar si altor oficiali romani, ca pretul pentru desfiintarea asa-zisei justitii basiste ar putea sa fie imposibil de platit chiar si pentru ei.