De același autor
Traian Basescu a dezvaluit ca premierul Victor Ponta a fost ofiter acoperit SIE in perioada 1997-2002, pe vremea cind era procuror, acest lucru fiind cunoscut de seful SIE, Teodor Melescanu, care l-a protejat. Cum va afecta aceasta deconspirare campania electorala, serviciile secrete, pe cei trei actori implicati (Ponta, Basescu, Melescanu), sau relatiile cu parteneri externi, sunt intrebari cu mai multe raspunsuri.
1. “Dovezile” prezentate de presedintele Basescu, probe indirecte
Traian Basescu a venit la emisiunea de la Realitatea Tv pregatit pentru “dezbracarea”lui Victor Ponta, desi initial a spus ca va face acest lucru intr-o conferinta de presa. Basescu a prezentat ca “probe” doua documente:
a) o hotarare de guvern adoptata de guvernul Adrian Nastase, in 31 decembrie 2002, in care era aprobata lista de categorii de informatii secrete stat din domeniul de activitate al SIE, a carei anexa era secreta.
b) o alta hotarire de guvern din 20 aprilie 2013 (perioada in care Ponta era deja premier), publicata in Monitorul Oficial 223/2013, prin care anexa respectiva nu mai era secreta si in care se mai prevedea ca este secret de stat
"personalul din domeniul activitatii informative, chiar si dupa incetarea, in orice mod, a raporturilor de munca sau de serviciu".
Ambele documente constituie probe indirecte si au fost publicate initial de Robert Turcescu (autodeconspirat drept ofiter acoperit) pe blogul personal, in data de 11 septembrie, de unde au fost preluate de presa. Nimic nou, deci, sub acest aspect.
Este putin probabil ca SIE sa confirme spusele lui Traian Basescu sau ca Ponta sa admita public ca a fost ofiter acoperit.
Marti dimineata Ponta a declarat ca este vorba de “minciunii si calomnii” si ca si-a “servit tara” ca magistrat. In data de 19 septembrie: “chiar daca as fi fost, tot ar fi trebuitn sa spun ca nu am fost”.
In concluzie: Daca presedintele Traian Basescu nu furnizeaza probe, documente suplimentare care demonstreze cert ca Ponta a fost ofiter acoperit, intreaga istorie ramine in coada de peste. Va fi cuvintul lui Ponta impotriva celui al lui Basescu.
Criza SIE, jocurile lui Melescanu si vulnerabilitatile la securitatea nationala
Acuzele aduse de presedinte sefului SIE, Tedor Melescanu, sunt extrem de grave. Practic, nu doar ca Melescanu a intiat HG care il proteja pe Ponta de o eventuala deconspirare, dar a blocat accesul lui Traian Basescu la aceste informatii, motivind ca ele sunt secret de stat.
Basescu: “Aceasta hotarare a fost initiata de Teodor Melescanu, care era seful SIE la acel moment, si semnata de Victor Ponta, care a extins continutul hotararii "pentru a se proteja".
“L-am întrebat pe Melescanu dacă în Guvern există ofiţeri acoperiţi sau foşti ofiţeri acoperiţi. Şi mi-a răspuns că e secret de stat, neţinând cont că preşedintele are acces la orice secret de stat. S-a creat un precedent uriaş. Din acel moment nu am mai avut încredere îmi ce îmi spune Meleşcanu”.
Melescanu a declarat public in repetate rinduri, inclusiv dupa ce s-a inscris in cursa prezidentiala, ca nu exista niciun ofiter acoperit al SIE in rindul politicienilor sau al guvernului si ca seful statului i-a cerut “lista ofiterilor acoperiti”, lucru negat de Basescu.
Este una dintre cele mai grave crize prin care trec serviciile secrete de la fuga lui Omar Hayssam din tara.
SIE are o problema majora, pentru ca inseamna ca a incalcat legea racolind un magistrat, care ulterior a ajuns in politica de virf.
Credibilitatea SIE este serios zdruncinata si din cauza faptului ca a acoperit aceasta ilegalitate majora timp de 17 ani, permitind ca un fost agent acoperit sa ajunga premierul Romaniei, ba chiar presedinte.
Credibilitatea SIE este zdruncinata si in fata partenerilor externi, NATO in special, din exact aceleasi motive.
SIE mai este decredibilizat si pentru ca a permis jocurile politice ale sefului sau. Melescanu l-a acoperit pe Ponta, a intrat in cursa prezidentiala adunindu-si semnaturi in timp ce conducea institutia, probabil cu ajutorul colonelului in rezerva Dogaru, cunoscut filorus si opozant al statului de drept si justitiei independente.
Un alt aspect extrem de important este posibilitatea ca Victor Ponta sa fie controlat in continuare de SIE, chiar daca formal relatia cu serviciul a incetat in 2002. Traian Basescu a dat de inteles acest lucru atunci cind a afirmat “ Ofiterul de legatura care ii rinjeste acum cind e premier, ii va rinji si cind va fi presedinte”.
2. Aspectul penal. Deocamdata Ponta si Basescu nu risca mai nimic
Traian Basescu
Si-a asumat Traian Basescu vreun risc de ordin penal afirmind ca Ponta a fost ofiter acoperit SIE?
Discutia despre eventualele consecinte penale ale divulgarii unui ofiter acoperit nu este noua. Potrivit Legii siguranței naționale, „nicio persoană nu are dreptul să facă cunoscute activităţi secrete privind securitatea naţională“. Noul Cod Penal prevede la articolul 303 că „divulgarea unor informații secrete de stat“ sau „deținerea, fără drept, în afara obligațiilor de serviciu a unui document ce conține informații secrete de stat“ se pedepsește cu închisoarea.
Presedintele nu prezentat deocamdata nicio proba directa, indubitabila, care sa poata fi considerata o incalcare a secretului de stat sau legii sigurantei nationale. Practic, nu a divulgat nimic care sa poata constitui proba in justitie impotriva lui. Afirmatiile lui Basescu pot si considerate declaratii politice, pentru care presedintele nu poate fi acuzat.
Este, intr-un fel, o repetare a cazului Turcescu. Acesta s-a autodeconspirat ca ofiter acoperit, dar documentele aduse in sustinerea afirmatiei nu probau nimic, ba din contra, contraziceau teza, fiind niste “facaturi”. Probabil ca acesta a fost si motivul pentru care Parchetul general nici nu s-a autosesizat, nici nu a dat curs plingerii facute de Tiriac si Madalin Voicu.
Victor Ponta
Care este insa situatia lui Victor Ponta? Daca intr-adevar a fost ofiter acoperit SIE si se poate proba acest lcuru intr-un fel sau altul, Ponta a incalcat clar legea care prevede o incompatibilitate intre statutul de magistrat si cel de ofiter acoperit.
In cazul in care lucrurile ramin in acest stadiu si impotriva lui Ponta nu se produc probe suplimentare, este putin probabil ca Parchetul General sau Parchetul Militar sa se autosesizeze.
De altfel, ministrul Justieiei, Robert Cazanciuc, a declarat, marti, ca nu este treaba Ministerului Justitiei sa descopere ofiteri acoperiti, catalogind declaratiile lui Basescu drept “atacuri de campanie”.
Singrul aspect care ar putea fi penal este acela ca Hotarirea de Guvern din 2013 a fost trecuta prin guvern si publicata in Monitorul Oficial fara avizul CSAT, care era obligatoriu fiind vorba de prevederi care vizau siguranta nationala.
Ponta si-a pus semnatura pe acest document si este relativ simplu de demonstrat ca HG nu a trecut prin CSAT.
Parchetul general ar trebui sa se autosesizeze in acest caz sau sa fie sesizat de insusi Traian Basescu. De ce nu a facut-o Basescu la momentul respectiv, este greu de inteles.
3. Efectele asupra campaniei si a lui Victor Ponta
Electoratul de stinga va fi putin influentat de dezvaluirea facuta de Traian Basescu, asa cum nu este influentat nici de dosarele de coruptie, oricit de rasunatoare ar fi acestea. Criteriile de integritate si moralitate nu sunt punctul forte al electoratului traditional PSD. Daca lucrurile ramin in stadiul acesta, adica fara probe concludente, procentele lui Ponta vor ramine majoritar neschimbate. O reactie masiva de respingere este prea putin probabila.
Un rol important in minimalizarea impactului si in redirectionarea lui spre un “alt atac murdar al lui Basescu” il vor juca televiziunile controlate de Ponta. Deja acestea si-au intrat in rol.
In aceasta ipoteza sunt doua variante, ambele favorabile lui Ponta: victimizarea si eroizarea lui simultana. Ponta- superspionul, varianta romanesca a lui James Bond, si Ponta-patriotul, care a lucrat in interesul patriei.
Pentru electoratul de dreapta, dezvaluirea va avea in cel mai bun caz un efect mobilizator, oricum acest electorat votind impotriva lui Ponta. Nu este insa clar in ce directie se va orienta aceasta mobilizare, tinind cont de fragmentarea dreptei si de atacurile dintre candidatii acesteia. Insusi Traian Basescu, autorul dezvaluirii, a lasat o singura optiune- Elena Udrea.
Grav este ca Basescu a indemnat la boicot pentru turul doi, spunind ca in situatia in care Ponta si Iohannis ajung sa se confrunte va sta acasa. Basescu pune in continuare semnul egal intrei Ponta si Iohannis, chiar daca l-a “dezbracat” pe Ponta ca agent acoperit, lucru care ar putea crea confuzie.
Nehotaritii si dezamagitii ar putea fi impulsionati sa iasa din casa in turul doi si sa-l penalizeze pe Ponta votind pentru Iohannis. Exista un procent, nu stim cit de mare, care ar putea respinge ideea unui presedinte –ofiter acoperit.
Ramine insa ca acest lucru sa le fie clar si sa nu-l perceapa doar ca pe un alt razboi politic Basescu- Ponta, situatie in care vor prefera sa nu se implice, absentind.
4. Intrebari obligatorii
De unde are Traian Basescu informatia ca Ponta a fost ofiter acoperit, din moment ce a negat ca ea provine de la serviciile secrete.
Cind a aflat ca Ponta este ofiter acoperit si de ce a tacut pina acum.
De ce i se pare lui Basescu mai putin grav ca un premier sa fie ofiter acoperit decit ca un presedinte sa fie in aceasta postura.
Stia Emil Constantinescu faptul ca Ponta, magistrat la vremea aceea, este ofiter acoperit. Racolarea lui Ponta s-ar fi facut in perioada in care sef SIE era Catalin Harnagea, personaj esuat jalnic la televiunea lui Voiculescu
Dar Adrian Nastase stia ca omul pe care l-a propulsat in politica, numindu-l sef al Corpului de Control, era acoperit
Fostul sef al SIE, Mihai Razvan Ungureanu, care a declarat in nenumarate rinduri ca SIE nu are ofiteri acoperiti in politica, dind asigurari ca un astfel de personaj nu se afla printre candidatii la prezidentiale, ba chiar atacindu-l violent pe Basescu.
De ce nu l-a demis Basescu pe Melescanu atunci cind a avut primele dovezi ale rolului jucat de acesta.
Stiau serviciile secrete straine de Ponta-ofiter acoperit
Cum va fi afectata credibilitatea si imaginea lui Ponta in fata cancelariilor occidentale. Vor avea acestea incredere in el in situatia in care ajunge presedinte.
Va face Traian Basescu o plingere penala acuzindu-l pe Ponta ca a incalcat legea. De ce nu a facut asta pina acum.
De ce nu a sesizat Traian Basescu Parchetul in 2013, atunci cind a fost data HG fara avizul CSAT.
Ce misiuni a avut Ponta, activitatea lui ofiter acoperit desfasurindu-se intr-o perioada in care relatiile cu partenrii NATO si UE erau departe de stabilitatea si increderea de astazi, iar serviciile nu erau reformate. A spionat Ponta chiar aliatii actuali ai Romaniei.
CITIȚI ȘI