De același autor
Pontismul mi se pare cea mai periculoasă formă de manifestare politică de până acum, agresiunile din campania electorală fiind doar o continuare a ceea ce am văzut în ultimii ani și un preambul a ceea ce o să tot vedem de acum înainte.
Dezlănțuirea Gabrielei Vrânceanu Firea Pandele - o Apacistă pe stil nou - împotriva lui Iohannis (acuzat că lipsa de progenituri nu ar cadra cu profilul pesedist al candidatului universal) m-a făcut să înțeleg mai bine ce înseamnă „pontismul“. Ce a însemnat de fapt trâmbițata schimbare de generație politică și cum s-a întrupat ea în ceata de babuini pe care o vedem arătându-ne aproape zilnic fundurile roșii. „Pontismul“ nu are nicio legătură cu ideologia, cu vreun proiect major pentru „țară și popor“, cu vreun crez sau viziune despre societate. N-are legătură nici măcar cu ferocitatea antibăsismului din ultimii ani, cu raportarea la corupție și justiție sau chiar cu campania electorală. Nu e vorba nici măcar de o stilistică intenționată, de o mentalitate tributară trecutului sau proastei educații, de luptă politică. Ceea ce vedem de câțiva ani încoace nu are vreo motivare. E pur și simplu vorba de un imens tupeu și țopârlanie care umple un vid. Un nimic obraznic și gonflat de puterea pe care o deține. E „naturelul“ pontiștilor.
Prin comparație, „dinozaurii“ Iliescu, Năstase sau alde Cozmâncă par acum niște domni, aveau niscaiva convingeri - nu discut natura acestora -, o educație a autocontrolului dobândită sub comuniști, știau că nu tot ce zbura se înghițea pe nemestecatelea, pentru ca apoi să fie scuipat cocoloșul în public. Băieții și fetele astea din noua generație politică au grefat cu mândrie autosuficientă ticăloșia și corupția precedesorilor pe un abis interior, rezultatul fiind o politică de o josnicie nemaiîntâlnită, totuși, în 25 de ani.
Nici nu știi de unde să-i apuci, ce poți spune cu adevărat despre ei. Sunt fluizi, iau forma paharului inscripționat cu sigla PSD, n-au niciun fel de valori sau credințe. Talent de flașnetă, când țâfnoși și grobieni, când golănesc glumeți ca pe maidanul din spatele blocului. Când pleznind la cusături de solemnitatea liderilor mondiali, când afișând modestia poporanului aflat la coada de ajutor social. Oscilează între sclifoseala fetei mari la măritat, atunci când umblă după voturi, și cinismul hoțului care fură sacoșa pensionarului, odată ajunși la putere. Îi urăsc profund pe intelectuali, nu doar pe ăia „băsiști“, ci pe oricine nu a sărit direct din școala primară la facultate, de la extemporal la doctorat, pe cititorii de cărți, și nu de punctaje de partid sau „almanahe“.
Toată această goliciune violent dătătoare din clanță poate fi numită „pontism“ nu pentru că ar fi neapărat specifică PSD, ci doar pentru că fenomenul e mai extins acolo și, aflat la putere, agresează mai mult. „Pontism“ nu prin raportare la „băsism“, care a însemnat în esență, cu toate excesele lui, susținerea unui set de valori: justiție independentă, stat de drept, reformă în educație, principii care vor continua să fie susținute și după Băsescu, ba chiar și împotriva lui Băsescu, după cum se vede în această campanie.
După cum era de așteptat, campania electorală e ca hârtia de turnesol pentru „pontism“. Mușcând lacom din principalul adversar al șefului de partid, cu sprânceana încruntată și ochii cătând amenințător spre familiile care nu execută planul de natalitate, Gabriela Vrânceanu Firea Pandele a scos de la naftalina tezelor comuniste conceptul „familiei complete“ - soț, soție, copii cât mai mulți -, dându-i un nou înțeles adaptat timpurilor pesediste: „candidatul complet“. Mulți s-au întrebat uimiți cum de s-a ajuns la astfel de mârșăvii la 25 de ani de la prima alegere a unui candidat „incomplet“ - Ion Iliescu, căruia, în pofida tensiunilor, urilor, atacurilor la democrație, nu i-au reproșat nici cei mai aprigi dușmani că nu are copii. Trebuie să recunoaștem că limitele bunului simț, fragile și în epoca Iliescu, au fost cu mult depășite de „pontiști“. Junele Dan Șova, o fostă speranță a tinerei generații cu mult înainte de a fi coautor al loviturii din 2012, insultă fără reținere și fără dicționar: Iohannis e „gângav“. A vrut să spună „tâmpit“, cum îi gratulează pe cei care îndrăznesc să-l contrazică prin emisiuni, dar nu i-a ieșit. Ați mai pomenit până la „pontiști“ o astfel de stilistică a dezbaterilor de campanie? Eu, nu. Spre comparație, talk-show-rile din plină epocă Iliescu sau Năstase erau niște lupte cu floreta.
Că „intelectualii băsiști“ sunt niște „fasciști“ și sugători din sângele poporului, asta, trebuie s-o recunoaștem, e din descendența iliesciană directă. Doar că și aici „pontiștii“ își depășesc cu mult mentorul prin grobianism și capacitatea de împrăștiere a ventilatorului folosit. Nici chiar Iliescu nu și-a permis să-i pună nominal la zid pe intelectualii ostili lui, vorbea așa, în general, „legionarii și fasciștii“ din Piața Universității. Nu că asta ar fi o scuză. Oricum, nu a mers cu ipocrizia până acolo încât să-i felicite pe „golani“ pentru civismul lor, așa cum a făcut Ponta cu nominalizatul la Premiul Nobel, „Cărtărescu - fascistul“.
Pontismul mi se pare cea mai periculoasă formă de manifestare politică de până acum, agresiunile din campania electorală fiind doar o continuare a ceea ce am văzut în ultimii ani și un preambul a ceea ce o să tot vedem de acum înainte. Nu cred că, odată „debăsificarea“ terminată prin metodele specifice PSD, „pontismul“ va intra în adormire. Vidul umplut cu tupeu se autohrănește. //
CITIȚI ȘI