De același autor
Dar cel mai interesant este ce urmeaza dupa risul-plinsul de grija ANI. Ce urmeaza dupa "dar". In capul listei, evident, sta precum lintoiul decizia Curtii Constitutionale, care se traduce prin inevitabilul "ANI trebuie facuta constitutionala". Cum, din fericire pentru ei, misiunea pare imposibila, in special in ce priveste publicarea declaratiilor de avere, pe politicieni nu-i costa nimic sa iasa din rind si sa se inroleze in grupul de salvatori. Viziunile diferite ajung la un maret consens final: cit mai putin in public si cit mai mult la "confidential".
Reactiile de dupa prezentarea de catre guvern a proiectului noii legi arata cit de putine sanse are sa razbeasca prin parlament chiar si aceasta marioneta din care au ramas doar sforile. Sa-l luam, de exemplu, pe domnul Frunda, acest inepuizabil luptator pentru desfiintarea ANI (care ii verifica nepotrivelile dintre marimea conturilor si micimea veniturilor) si aparator al "vietii private" in care incap de-a valma nevasta, bijuteriile si tablourile. " In declaratiile de avere ar trebui pastrate doar acele informatii care sint oricum publice, de genul imobilelor, masinilor si veniturilor pentru care demnitarul plăteşte impozit. Celelalte bunuri, care ţin de intimitatea familiei, ar trebui puse în plic şi trimise la ANI, inspectorii urmând să le analizeze şi să tragă o concluzie, dar să nu le facă publice", a spus Frunda dupa aflarea vestii ca n-a scapat complet (deocamdata) de nenorocitele de declaratii. Sint previzibile amendamentele pe care le va face pentru ca ANI sa fie si mai mica decit a iesit de la guvern, care oricum a sters de pe lista incompatibililor si verificabililor "soţii demnitarilor, pentru că aceştia nu se află într-o relaţie de rudenie cu cei care sunt obligaţi să-şi declare averile".
Acesta este un punct care are toate sansele sa uneasca in spirit si simtiri intreaga suflare a parlamentarilor, care vor scapa si de povara de a gasi rude mai indepartate decit matusa Tamara pe numele carora sa-si cazeze conturile si firmele. De aici incolo sotiile/sotii vor redeveni ceea ce au fost odinioara, adica pe vremea lui Nastase, off-shore-rurile in care vor fi depozitate averile si matrapazlicurile familiei. Iata de ce. Declaratiile publice nu vor mai cuprinde "numele si adresa angajatorului la care lucreaza sotul/sotia demnitarului si nici adresele firmelor de unde provin veniturile acestuia/acesteia". In completarea acestei gaselnite, adevarat balsam pe ranile inca nevindecate produse de ochii indiscreti, mai vin citeva prevederi din proiectul Boc-Predoiu. In declaratiile oficiale nu vor mai figura "adresele proprietatilor demnitarilor (nici macar orasul sau tara) si nici numele bancilor la care au conturi. Cu alte cuvinte, nimeni nu-l va mai invidia pe PD-L-stul Boureanu, de exemplu, cu ale lui proprietati risipite pe intreg mapamondul, sau pe psedista Olguta Vasilescu, fericita posesoare a unor terenuri in Bran-Moeciu, ca sa nu mai discutam despre Dan Radu Rusanu care poate sa defriseze in voie la Fundata (dupa arata cu degetul localnicii), pentru ca nimeni nu va mai putea dovedi cu acte ca acolo sint plasate padurile lui.
In cazul ANI optimismul este intotdeauna in suferinta, iar cei care cred ca, de bine de rau, declaratiile de avere tot vor mai putea divulga ceva despre activitatile demnitarilor, ar fi bine sa studieze declaratiile lui Toni Grebla (PSD) sau ale lui Tudor Chiuariu (PNL) de dupa prezentarea proiectului guvernului. Toni Grebla este de-a dreptul vizionar si propune trei solutii, toate trei cu o singura tinta: secretul. Prima ar fi ca declaraţiile de avere să ajungă la ANI spre verificare, dar informaţiile din ele să fie confidenţiale. A doua posibilitate ar fi ca declaraţiile să fie făcute publice, dar numai în anumite condiţii, iar a treia variantă ar fi ca, în momentul completării declaraţiei de avere, demnitarul să completeze încă o declaraţie, prin care să spună dacă vrea sau nu ca informaţiile despre averea sa să fie confidenţiale. Tudor Chiuariu, in mandatul caruia s-a elaborat si votat in parlament ANI cea neconstitutionala, merge chiar mai departe " declaratiile de avere, evident cele periate de orice atac la viata privata, sa fie facute publice cu acceptul persoanei in cauza". Ioan Chelaru (PSD) ii tine isonul. Propunerea este insa cu doua taisuri, iar cei in cauza nu s-au gindit cu siguranta ce subiect de avarie vor oferi presei si electoratului. Iata-l: lista cu cei care nu-si dau acordul.
Daca in dezbaterile parlamentare de acum trei-patru ani, alesii si-au dat intreaga masura a inventivitatii pentru a taia din ghearele ANI, cele care vor urma vor fi cu mult mai suculente. Intre timp demnitarii au simtit pe pielea lor puterea declaratiilor de avere si interese si au epuizat blestemele la adresa ANI, asa incit ma indoiesc ca vor rata momentul de a o ingropa definitiv. Asta in pofida avertismentelor ambadasorului SUA, care a spus ca "Parlamentul va avea o mare problema daca nu adopta noua lege" sau cele ale lui Emanuel Barroso. Dupa micul parastas de 10 zile, cerut de presedintele Basescu, va incepe marele show al mumificarii ANI pe vecie.