De același autor
Ghinionul USL se numeşte Ponta şi Antonescu. O ditamai coaliţia unsă cu toate alifiile s-a procopsit, conjunctural, cu doi „prostănaci“ şi lipsiţi de caracter şi bun-simţ pe deasupra.
Blitzkrieg-ul parlamentar declanşat de USL pentru scoaterea tuturor parlamentarilor şi borfaşilor de sub incidenţa Codului Penal şi a conflictului de interese, combinat cu eliberarea din puşcării a mii de infractori ce urmau să-şi scoată banii de sărbători direct din buzunarele oamenilor, a clarificat lucrurile. Este exact demonstraţia care lipsea. Toată lumea, de la parteneri europeni şi americani, la opinia publică ameţită de verbiajul şi teleguvernarea sufocantă, s-a cam lămurit că USL, Ponta şi Antonescu sunt un pericol. E bine aşa. Iluziile multora s-au spulberat, arama a fost dată pe faţă după o perioadă de abureală. Jumătatea de pas făcută înapoi sub tăvălugul vehemenţei reacţiilor nu-i ajută cu mai nimic, tentativa se pedepseşte chiar şi în Codul Penal edulcorat. Au cedat însă pe moment şi doar în punctul care a provocat oroarea şi care a fost cel mai mult mediatizat: Codul Penal şi superimunitatea. Dar, aşa cum se observă, în privinţa conflictului de interese, miza cu adevărat importantă a atacului, nimeni nu mai suflă o vorbă. Ponta şi Antonescu profită de faptul că ambasadele au reacţionat slab pe subiectul ăsta, presa nu-i întreabă, merg pe burtă şi conflictul de interese, cel care va umple puşculiţa de partid, conturile baronilor, clientelei şi administraţiei locale, va deveni cât de curând lege. În felul acesta, scopul principal va fi atins, însă cu un cost de imagine imens.
Într-un fel, tot răul spre bine. Nu doar cancelariile şi prietenii socialişti ai PSD s-au dezmeticit brutal, Ponta fiind taxat dur de Hannes Swoboda, nu doar că avem primul miting mai semnificativ împotriva unei chestiuni de principiu, cum este apărarea statului de drept şi a justiţiei, context în care jandarmii lui Ponta şi-au dat măsura folosind gaze lacrimogene (aoleo, dacă ar fi făcut jandarmii lui Boc asta, urletele antenisto-useliste ar fi străbătut munţii şi văile), dar, foarte important, USL a atins paranoia.
Puciştii şefi fie încearcă să reducă pierderile de imagine (Ponta), fie se erijează în campioni ai democraţiei şi apărării legii (Antonescu). Nu ştiu cum să se mai spele pe mâini, îşi aruncă în cap mizeria dospită în subteranele coaliţiei, se fac mincinoşi, îşi sabotează reciproc legi şi propuneri de candidaţi pentru diferite posturi. Se ameninţă şi se şantajează. „Şi-a minţit colegii. A cerut Ordonanţă de urgenţă la amnistie. Nu ar fi prima dată când d-l Antonescu spune una colegilor, alta nouă şi alta presei“, şarjează Ponta. „Eu, spre deosebire de alţii, nu am fost niciodată dovedit mincinos (aluzie la plagiat, n.a.). D-l Ponta îşi ia îndrăzneala azi să mă facă mincinos, lucru pe care nu i-l permit“, i-o întoarce Antonescu. Plusează: „Dacă lucrurile continuă în felul acesta, ruperea USL e iminentă“, după care nuanţează: „Nu pot să rup o alianţă pentru că nu mai am încredere într-un om“. Basme!
Dacă cei doi lideri nu ar fi de fapt mână în mână în ce priveşte îndestularea propriei clientele cu bani publici şi protecţia penalilor - metode pentru consolidarea puterii -, alianţa USL ar trebui să se rupă în următoarele câteva ore. Cele două coaliţii care au condus câte o perioadă România - Convenţia Democratică şi Alianţa D.A. - au fost şi ele zdruncinate de scandaluri, demisii, acuze reciproce, frustrări, în final ambele eşuând lamentabil, dar niciodată, totuşi, nu am asistat la o astfel de bălăcăreală publică, la un limbaj atât de jos, la atacuri atât de infame într-un timp atât de scurt. E o jalnică premieră. Ponta şi Antonescu se înjură în gura mare, primul şi-a cumpărat deja o altă majoritate parlamentară, fragilă însă, al doilea iese la vânătoare pe partea dreapta, scurgând stenograme, dar pe fond rămân legaţi unul de altul din cauza intereselor financiare şi electorale. Până când? Până când PSD îşi va găsi un candidat la prezidenţiale.
Acest lucru a intrat deja în linie dreaptă, accelerat de ratarea organizării referendumului pentru modificarea Constituţiei simultan cu alegerile prezidenţiale. Băsescu s-a ţinut de cuvânt: le-a pus pe butuci referendumul, dând astfel USL lovitura mortală care va duce la despărţire. Cătălin Ivan, inefabilul purtător de vorbe al PSD, a recunoscut că referendumul nu se mai poate ţine nici măcar împreună cu turul al doilea al prezidenţialelor, trebuind să fie „amânat cel mai probabil în prima parte a anului 2015“. Viitorul preşedinte va avea prerogativele lui Băsescu, întărite de diferitele decizii ale Curţii Constituţionale. Îşi imaginează careva că PSD îl va lăsa pe Antonescu să ajungă la Cotroceni fie şi 5 minute, mai ales după dezlănţuirea din zilele acestea, care, oricum, nu este prima? Să fim serioşi! Zarurile sunt aruncate. Cine ar putea fi însă candidatul PSD? Ponta stă încă bine în sondaje, dar prostiile din ultima perioadă şi situaţia economică îl vor eroda serios, iar ideea susţinerii de către americani sau servicii s-a făcut şi ea praf. Tânăra speranţă s-a ofilit înainte de vreme. Plus că Ponta nu vrea să dea din mână cioara cu caşcavalul în plisc pe vrabia de pe gard.
La rece vorbind, ghinionul USL se numeşte Ponta şi Antonescu. O ditamai coaliţia unsă cu toate alifiile s-a procopsit, conjunctural, cu doi „prostănaci“ şi lipsiţi de caracter şi bun-simţ pe deasupra. Lovitura de vara trecută a demonstrat-o, iar afacerea Codul Penal a întărit-o. Pe zi ce trece, Ponta arată că, în afară de un nemărginit tupeu şi o bună capacitate de comunicare, nu prea dă pe dinafară de inteligenţă. La Antonescu, lipsa este acoperită de gura mare şi de faptul că nu are puterea. Cu alţi lideri, USL putea să domnească liniştit vreo două mandate. Iar PSD putea să controleze şi pasărea în zbor, fără atâta tevatură. //