De același autor
Convins ca aproape nimic nu-i poate afecta campania electorala din moment ce-si securizeaza voturile prin ordonanta traseismului si pomeni de tot soiul, Ponta se pregateste sa manipuleze previzibilul esec de la Bruxelles, unde Romania va pierde probabil portofoliul de comisar european pentru politica regionala, tot in folos electoral propriu. Vinovatul este, cum altfel, “tradatorul Basescu” care i-ar fi pus pe Blaga si Iohannis sa-i scrie lui Jean-Claude Juncker. “Important e să moară capra românească, că nu e susţinută de domnul Băsescu sau de domnul Iohannis sau de domnul Blaga. Dacă se va întâmpla aşa, vreau să vă spun că este cel mai ruşinos posibil moment pentru România", a spus Ponta la începutul şedinţei de Guvern de joi. Vinovata este si “presa basista”, tradatoare si ea, care a organizat o “facatura” cum ca Romania va primi mult mai modestul portofoliu al "Ajutorului umanitar". “Nici vorba de asa ceva. "Niciodata nu s-a vorbit ca Romania sa primeasca portofoliul de ajutor umanitar ", jura Ponta in studioul lui Gadea. Nu s-o fi vorbit, dar nici despre Corina Cretu nu s-a vorbit, cele doua elemente- portofoliul si persoana- fiind strins legate, ceea ce ar trebui sa fie evident pina si pentru unul ca Ponta. O fi fost Corina Cretu caratoarea de servieta a lui Iliescu, o fi prietena cu Daciana, s-o fi scolit in economie la fabrica de Masini-Unelte Blaj intre 1989 şi 1992 si, cu siguranta, a fost sirguincioasa in mandatul de europarlamentar, reusind sa aiba un raport referitor la societatea civila si autoritatile locale ("Angajamentul Europei fata de sprijinirea dezvoltarii durabile), dar saltul de la toate astea la unul dintre cele mai importante posturi de comisar pare aproape imposbil chiar si intr-o lume in care femeile trebuie sa iasa la numar. Pentru ca intrebarea fundamentala este ce o califica pe doamna Cretu pentru functie, ce competente are pentru a gestiona ditamai portofoliul? Ponta nu are raspuns la intrebarea asta, probabil nici nu i-a trecut prin cap, din simplul motiv ca propriile-i competente sunt la ani lumina de inalta functie pe care o detine.
Asadar, oricum ar incerca s-o suceasca Ponta, sa transforme intentionat tarasenia in lupta electorala cu Basescu (la rindul sau, presedintele trebuie sa lamureasca lucrurile) nu ar fi nicio surpriza ca Romania sa ramina cu buza umflata si sa se alega cu “ajutorul umanitar”. De altfel, desi Ponta neaga vehement, un document publicat de EurActiv arata ca in dreptul numelui Corinei Cretu era trecut portofoliul “Ajutorului umanitar”.
E clar totusi ca dincolo de butaforia electorala Ponta isi joaca o carte importanta, tocmai de aceea dupa prima umflare in pene cind si-a asumat-o 100% pe Corina Cretu, spunind ca a reusit sa-l “tina departe pe presedinte” de negocieri, dupa ziua de joi a lasat-o mai moale. Intrebat la Antena 3 ce face daca "sabotajul reuseste" si Corina Cretu va fi "discreditata", Victor Ponta a spus ca "pana la urma nu e o problema de persoana, daca Romania poate sa obtina un portofoliu bun, il dam, dar nu lui Corina Cretu; se retrage Corina Cretu, punem un alt roman, nu e nicio problema". Cum-necum, Cretu a fost acceptata de Juncker, in detrimentul lui Ciolos, figurind pe lista oficiala trimisa vineri dimineata. Nu se stie insa portofoliul.
Mai e ceva ce probabil Ponta intelege de abia acum: situatia la Bruxelles este complicata, iar Jean-Claude Juncker nu va risca sa vina in fata Parlamentului European cu niste candidati care sa fie respinsi. In 2009, Bulgaria a trebuit s-o inlocuiasca pe Rumiana Jeleva (propusa pentru portofoliul de ajutor umanitar si care dupa o audiere dificila in comisii s-a retras) cu Kristalina Georgieva. Nu este deloc exclus ca lupta dintre socialisti si populari sa se reflecte in respingerea unor comisari sustinuti de PSE, mai ales daca e vorba de portofolii grele si acestia au puncte vulnerabile precum lipsa de experienta in domeniu. Cazul Corinei Cretu.
Ponta are toate sansele sa reediteze situatia din 2006, cind Romania a fost nevoita sa-l retraga, dupa un scandal cit casa, pe Varujan Vosganian, propus de guvernul Tariceanu. Vosganian nu a mai ajuns atunci in fata Parlamentului, unde cu certitudine ar fi fost respins dupa prestatia lamentabila in fata comisiei. Presa vremii a relatat ca Vosganian pur si simplu s-a facut de ris la audieri. In afara de asta a contribuit insa si faptul ca era un ilustru necunoscut la Bruxelles, cu referinte subtirele, despre care se stia doar ca s-a aflat pe statul de plata al unui mogul, Sorin Ovidiu Vintu. „Candidatul blugar este bine-cunoscut pentru atitudinile sale europene si implicarea politica, in timp ce candidatul roman este necunoscut. Ceea ce se stie despre el este ca apartine dreptei politice si ca se afla pe statul de plata al unor mari afaceristi”, se arata intr-o declaratie comuna a celor doi vicelideri ai grupului socialist, Hannes Swoboda si Jan Marinus Wiersma.
„In ceea ce-l priveste pe candidatul roman, este clar ca va trebui sa-i mai analizam profilul european, precum si acceptarea de catre acesta a standardelor si valorilor europene”, au completat Swoboda si Wiersma, care au promis o audiere „corecta, dar dura”. Este posibil ca si acum popularii sa le pregateasca socialistilor o situatie similara.
In plan intern, Ponta stie prea bine ca un esec la Bruxelles- caci esec va fi daca ne alegem cu un portofoliu minor in conditiile in care cu Ciolos sau altcineva competent se putea obtine mult mai mult- nu-l va afecta, electoratul PSD nu da doua parale pe comisarul european. Mai mult, cu masinaria de propaganda la turatie maxima insuccesul va fi transformat in profit electoral, furnizindu-se munitie pentru agenda antibasista. Tacerea presedintelui, aflat la summitul NATO, alimenteaza si ea din plin speculatiile, inclusiv acelea ca Basescu stia de Cretu inca din august, fiind vorba (teoria plauzibila lansata de Dan Tapalaga) de un blat cu Ponta. Un lucru e clar, cind trimiti oameni de mana a doua te alegi cu portofolii tot de mina a doua.