De același autor
România are de ales între cele două căi de ieșire din comunismul marxist-leninist: capitalism plus libertate, ca în Polonia, sau capitalism fără libertate, ca în China.
Pe 4 iunie 1989, Solidaritatea poloneză câștiga toate locurile, mai puțin unul, din Senat și toate locurile pentru care avuseseră voie să candideze din Camera inferioară (Sejm). Era o victorie imensă împotriva partidului comunist la care nu se așteptase aproape nimeni. Ca urmare, după negocieri, pe 24 august, primul guvern necomunist din Europa de Est postbelică intra oficial în funcție. În scurtă vreme, Polonia avea să se angajeze cu putere pe calea unor reforme radicale privind societatea și economia. Dar tot pe 4 iunie tancurile chineze călcau literalmente sub șenile și măcelăreau sute, poate mii de oameni în piața Tien-An-Men din Beijing, zdrobind o mișcare pentru libertate inspirată de reformele lui Gorbaciov. Printr-o coincidență stranie, se prefigurau astfel, în chiar același moment, cele două căi de ieșire din comunismul marxist-leninist: capitalism plus libertate în Polonia, capitalism fără libertate în China. Calea lui Mazowiecki și calea lui Deng Xiaoping. Ambele căi s-au dovedit povești de succes, dar fiecare în felul ei: Polonia, azi, nu e numai o țară liberă într-o Uniune Europeană liberă, dar are și o economie performantă, reușind să scape cu bine din criza economică, ceea ce a demonstrat funcționalitatea reformelor inspirate în mod consecvent de capitalismul liberal. China a ajuns a doua putere economică mondială, dar își închide disidenții, cenzurează Internetul, persecută grupurile religioase. Cu ajutorul generos al multinaționalelor și fără libertate, China a extras aproape numai esențele rele ale capitalismului: exploatarea muncii salariate prost plătite, îmbogățire lacomă, prețuri de dumping pentru produse de calitate inferioară, falsificare în masă a unor branduri celebre, totul sub atenta supraveghere a statului și partidului comunist condus de succesorii lui Deng.
Celelalte țări foste comuniste par să fi ales pe una sau pe cealaltă dintre aceste două căi extreme, fie, cel mai adesea, s-au plasat sau au oscilat între ele. Cehia sau Slovacia, de exemplu, au mers pe calea poloneză; la fel și Ungaria, până când Orbán nu și-a amintit de performanțele capitalismului neliberal chinez. Rusia, cu Gorbaciov și Elțîn, a încercat întâi calea poloneză, dar a eșuat și atunci s-a grăbit, conformându-se propriei tradiții autocratice multiseculare, să meargă cu mare convingere pe „drumul lui Deng“. La fel și Ucraina.
Cât despre România, după ce Ceaușescu a vrut un Tien-An-Men valah, Iliescu a crezut și el că utilizarea violenței ca mijloc de control al poporului e un mijloc legitim. Și am avut mineriadele. Iar succesorii săi, foștii comuniști, deși au îmbrățișat formal „calea poloneză“, garantând constituțional drepturile și libertățile și alegând integrarea în UE, nu s-au putut niciodată resemna cu regulile capitalismului liberal: îi supăra mai ales ideea unei justiții independente, dar și posibilitatea, deja realizată de două ori, de a pierde puterea, de a sta în opoziție și de a pierde beneficiile unei îmbogățiri facile și incontrolabile. Au încercat să lovească în statul de drept în 2012; presiunile europene și americane i-au silit să dea înapoi. „O, de-ar fi fost China puterea suzerană!“, cred că s-au gândit, triști, atunci. Acum câteva săptămâni, Mircea Geoană, „președintele de o noapte“ al României, a afirmat într-un acces de sinceritate că partidul său „vrea totul“. Iar această afirmație, demnă de un discipol al lui Mussolini sau Lenin, a fost primită de reprezentanții partidului său, pretins social-democrat, cu ropote de aplauze. Mai mult, Geoană a primit și demnitatea de „reprezentant special al României“ – oare ca răsplată pentru mostra aceasta de gândire totalitară?
În orice caz, pentru cei care stăpânesc România azi, „calea poloneză“ a devenit o „vale a lacrimilor“. Încă nu-și permit să încerce să rupă coșmarul Mazowiecki, dar tare mai privesc cu dor la „calea lui Deng“ – a-ți ține poporul într-o șerbie capitalistă, a umple lumea cu contrafaceri și conturile proprii cu miliarde de dolari și euro: ce splendoare de regim! Până una-alta, nu știu să facă altceva decât să se poarte obsecvios cu urmașii lui Deng. Ba nu, stai, pot chiar și mai mult: recent, au trecut la fapte, pentru a spune astfel, înlocuind în parlament steagul Uniunii Europene cu steagul Chinei, atunci când premierul acestei țări a vorbit în „forumul democrației române“. Un gest de mare curaj la vitejii noștri! Presupun că în noaptea următoare au și dormit bine, visând frumos despre „calea lui Deng“: conturi și, la nevoie, tancuri! //