De același autor
Numirea lui Tudor Chiuariu, fostul ministru al Justitiei, drept purtator de cuvant al PNL este, probabil, o eroare din punct de vedere al PR: antipatic, nefotogenic, cu un accent regional pronuntat si cu un trecut politic extrem de discutabil, Chiuariu nu are cum sa ajute partidul in campania electorala. Dar acest lucru pare putin important pentru liberali, care sunt convinsi - si nu fara temei - ca alianta lor, tot mai pe fata, cu PSD ii va scoate castigatori ai alegerilor, indiferent de figura care reprezinta public partidul.
Gestul ramane grav din alt punct de vedere: alegerea lui Chiuariu semnaleaza deriva antieuropeana tot mai pronuntata a coalitiei PNL-PSD: dupa noua lege de numire a procurorilor votata de Senat impotriva avizului Comisiei Europene si inainte cu cateva zile de citirea si votarea, in Camerele reunite, a unei scrisori deschise redactate de Bogdan Olteanu si Nicolae Vacaroiu, adresata Parlamentului European, in care se vor critica - se spune - ingerintele Comisiei Europene in politica interna a Romaniei, reciclarea lui Chiuariu simbolizeaza tifla pe care PNL si PSD o arata tot mai fara menajamente Europei. Rationamentul lor e simplu si impecabil - Europa unita e in criza: a fost mai intai referendumul cu rezultat negativ din Irlanda; apoi a venit criza caucaziana si s-a vazut fragilitatea, lipsa de unitate si de hotarare a Uniunii in ceea ce priveste atitudinea fata de Rusia. Aceasta a castigat nu atat din meritele proprii, cat din cauza erorilor europenilor. Santajul cu petrolul si gazul functioneaza, iar antiamericanismul unora dintre europeni, chiar daca si-a mai pierdut din virulenta din anii trecuti, e mereu prezent. In general, nu exista o politica externa comuna europeana demna de acest nume si nici nu sunt sanse sa existe, cel putin pe termen scurt.
Or, de ce oligarhii din Romania, din PSD, PNL si PC, mai ales, nu s-ar inspira din atitudinea ruseasca in fata acestei slabiciuni a Europei? Ei stiu ca, aproape sigur, clauza de salvgardare pe justitie nu se va aplica niciodata, deoarece, sub raport politic, e un act controversat, iar tehnic e aproape imposibil de adoptat. Faptul ca monitorizarea s-ar putea prelungi mai multi ani nu ii deranjeaza. Prin propaganda la televiziunile pe care le detin sau controleaza - cvasitotalitatea posturilor cu audienta nationala publice si private -, spera sa contracareze efectul negativ de imagine. Se simt stapani pe situatie si considera ca-l vor putea marginaliza pe Traian Basescu si ca vor putea trata cu dispret cerintele europene legate de justitie. Si s-ar putea sa aiba dreptate. Intre timp, interesele lor de afaceri si putere cer o justitie de unde sporii innoirii semanati de Monica Macovei trebuie sa fie inlaturati. Iar d-l Chiuariu a servit bine acestui scop.
Fapt este ca pana acum elementele reformatoare din Romania - fie ca ele s-au aflat la guvernare, in opozitie sau in societatea civila - au avut mai multa ascultare si influenta datorita presiunii europene, exercitata prin diferite institutii, mai ales odata ce Romania s-a decis sa adere la Uniune. Acum, odata cu sfidarea ruseasca si deficitul de reactie occidentala, oligarhii romani isi freaca mainile si isi amintesc, probabil, de lectia lui Ceausescu cu "independenta", care este mereu utilizata de potentatii romani pentru a obtine o mai mare autonomie fata de aliatii momentului: sovieticii, pe atunci, occidentalii, astazi. Astfel ca respectivele elemente reformatoare vor trebui, in viitor, sa conteze tot mai mult pe propriile forte - ceea ce, deocamdata cel putin, le pune intr-o vizibila situatie de inferioritate.
E o trista ironie ca liberalii romani - o lunga perioada dupa 1989, campioni ai aliantelor occidentale, atat prin doctrina, cat si prin istorie - au ajuns astazi in situatia dezonoranta nu numai de a se alia cu un partid postcomunist precum PSD, dar si in aceea de a transpune in registrul minor al politicii dambovitene politica de sfidare a Occidentului practicata de Rusia. In fond, cu stiinta sau fara (dar mai degraba cu), aceste partide devin tot mai mult, in mod nemarturisit, agentii de influenta ai Rusiei imperiale si antioccidentale din Romania. Desigur, nu o vor recunoaste deschis, caci rusii raman extrem de impopulari in Romania. Dar actiunile lor - fie si aceea, aparent minora, de a-l numi pe discreditatul domn Chiuariu drept purtator de cuvant liberal - te lasa pe ganduri. Caci nu poti sa nu te intrebi: sfidarea necenzurata a Europei - cui bono?