De același autor
În pofida gesturilor sale care se vor eroice, opoziția reprezintă un mare vid. E inevitabil că el va fi, mai devreme sau mai târziu, umplut. De cine?, asta e întrebarea.
Se invoca cândva un fel de lege a fizicii care suna astfel: „natura are oroare de vid“. Legea s-a dovedit falsă în fizică (căci există vid în natură), dar e cum nu se poate mai adevărată în raporturile de putere din politică. În prezent, opoziția de dreapta e fărâmițată, divizată, întoarsă împotriva ei însăși. (Asta s-a văzut la sfârșitul săptămânii trecute, când PDL a organizat un miting la București, Traian Băsescu își vizita PMP-ul devenit partid cu acte, la Cluj, iar Mihai Răzvan Ungureanu... nu făcea nimic, rămânând neutru între cele două părți.) Numai fantezia sau naivitatea unora mai poate spera într-o victorie electorală la europarlamentare și într-un scor măcar onorabil la prezidențiale. Alții sunt pur și simplu cinici și speră ca „dușmanul“ de alături să cadă ceva mai jos decât ei înșiși, închipuindu-și că vor reuși să-l înghită ulterior. Pe scurt, în pofida gesturilor sale care se vor eroice, opoziția (sau mai curând opozițiile) reprezintă un mare vid. E așadar inevitabil că el va fi, mai devreme sau mai târziu, umplut. De cine?, asta e întrebarea.
Crin Antonescu e un prim candidat.
Crin Antonescu, mai ales după aducerea lui Klaus Johannis alături de fotoliul lui Ponta, dă impresia că e decis să joace tare și să ocupe „fotoliul“ de lider al dreptei românești. Cel mai simplu și mai eficient ar fi s-o rupă cu PSD, ceea ce e oricând posibil, iar după europarlamentare momentul devine mai favorabil. Iar dacă nu o va face și va deveni președinte cu susținerea lui Ponta, e clar că va preda PNL lui Johannis și va încerca (și probabil că va și reuși) să atragă sub o formă sau alta PDL-ul lui Blaga în orbita PNL. Între timp, Antonescu se străduiește să dea clasei de mijloc sentimentul că PNL a rămas singurul sprijin real al acesteia împotriva populismului și socialismului PSD: „singurul guvern de centru-stânga din Europa cu taxa unică“, a spus el, iar astea sunt vorbe care vor fi reținute de o clasă care și așa suspină sub numeroase taxe și îngrădiri. În principiu, Antonescu fie va trece în opoziție de pe acum, fie, devenit președinte și lăsându-l pe Johannis la comanda partidului, îl va hărțui pe Ponta din interiorul puterii. Oricum, el va încerca să aspire maximum de resturi ale dreptei. Va reuși oare?
Va exista desigur și un al doilea candidat la preluarea vacuumului din partea dreaptă: Traian Băsescu. Sunt convins că acesta nu-și face niciun fel de iluzii privitoare la europarlamentare sau la prezidențiale: știe că bătălia e pierdută. (Că a ajutat și el la asta, în mod nefericit, cred, e o altă chestiune.) A înființat PMP cu unicul scop de a-l conduce de a doua zi după ce va pleca de la Cotroceni. Stăpân peste acest partid fidel, având și câțiva deputați și senatori, având și primari, Băsescu va căuta să devină el liderul dreptei și al opoziției, iar cu un Antonescu președinte și un PNL făcând opoziție în USL nu-i va fi foarte complicat. Greoiul Johannis nu-l va stânjeni prea mult, cât timp acesta va sta alături de Ponta în Cabinet. Până la urmă trebuie ca cineva să preia rolul opoziției, căci, cum spuneam, „natura are oroare de vid“. Va pregăti astfel metodic și extrem de vocal – nimeni nu se îndoiește de asta – campania din 2016, continuând să aspire resturi din PDL-ul lui Blaga și absorbind probabil Forța Civică sau ce va mai fi rămas din ea. Are de partea lui experiența, abilitatea politică, retorica, un grup de fideli în PMP și un electorat entuziast. Singura dificultate reală ar fi ieșirea PNL în opoziție.
Așadar, marea provocare pentru Antonescu este dacă vrea să rămână și pe mai departe o anexă, fie și cu năbădăi, a puterii pesediste sau dacă intenționează, în fine, să facă politică pe cont propriu, jucând totul pe o carte. Aducându-l pe Iohannis în guvern nu a făcut decât să apropie momentul unei decizii, pe care nu a luat-o deocamdată. Cu siguranță că Băsescu mizează - și cred că are dreptate – pe teama lui Antonescu de o decizie radicală – ieșirea din USL. Știe că, în pofida aerelor lui țanțoșe, omul are apetit pentru prudență, preferând să primească ce i se oferă decât să smulgă cu forța. Să înoate singur, ba chiar cu vântul din față e pentru el o necunoscută. E prea comod, chiar dacă trezitul lui târziu de dimineață nu-i decât un mit. Ar fi și ceva nefiresc pentru el să se lupte de-adevăratelea cu PSD, căci ne amintim că a aparținut acelei capitularde „aripi Patriciu“, mai aproape de moștenirea lui Tătărăscu decât de aceea a lui Brătianu.
În afara celor doi, mai poate exista și alt competitor pentru „vidul“ din dreapta? Boc refuză și, oricum, el nu i se va opune niciodată lui Băsescu. Cât despre Mihai Răzvan Ungureanu, deși onorabil în sondaje, este un politician neînțelept, care nu a înțeles că nu poți rămâne neutru între Băsescu și Blaga. După alegerile europarlamentare va fi nevoit, probabil, să-și negocieze capitularea față de una dintre părți. //