De același autor
Ce putem spune despre teroristi? Daca un terorist ia vietile unor oameni si scapa, este profund nefericit, caci a comis un rau. Dar exista pentru el sansa de a fi prins si judecat - singurul lucru care l-ar putea totusi consola. Sansa, daca el, in ignoranta lui, sare in aer laolalta cu victimele sale, nefericirea sufletului sau este maxima si irecuperabila in eternitate - oricare ar fi zelul celor 99 de "fetite" aflate in asteptarea sa in Paradis!
Sa dam si un exemplu scos din actualitatea inconjuratoare a patriei: C.V. Tudor este declarat a fi colaborat cu Securitatea de catre patru membri ai CNSAS-ului si absolvit de acuzatie de alti patru membri ai aceleiasi institutii. Daca totusi a colaborat, expunerea sa oprobriului public, fiind justificata, ar trebui, conform filozofiei, sa-l faca mai fericit. Daca nu a colaborat, el este oricum un om fericit si acuzatiile nedrepte nu ar putea sa-l faca mai nefericit. Iata insa ca C.V. Tudor a anuntat ca ii va da in judecata pe primii patru si ca le va cere daune morale de cate un miliard de lei, ceea ce inseamna ca e suparat pe ei si vrea "onoarea reperata" facandu-le un rau; intr-adevar, nu am bagat de seama ca omul sa fi afirmat ca, vrand cu tot dinadinsul sa-i scuture de cate un miliard pe Plesu sau Dinescu, in fapt doreste numai sa-i fericeasca!
Or, mai ziceau filozofii, cine face un rau altcuiva, fie si ca sa se razbune, este nefericit, de unde - luandu-ne dupa Socrate, Platon, Cristos si alte VIP-uri stravechi - vom trage concluzia ca insul la care ne refeream mai sus este profund nefericit. Fireste, el unul inca n-a aflat-o, desi a absolvit Facultatea de Filozofie si a beneficiat si de o bursa Herder. Spre binele sau, atunci, ar trebui sa i-o spunem apasat, caci, precum bolnavul care isi cunoaste boala e mai aproape de insanatosire, tot asa si omul care isi recunoaste nefericirea e mai aproape de fericire. Nu ne va crede - ne temem - in pofida insistentelor noastre dezinteresate. Mai mult, ne va potopi cu un fluviu de sudalmi; va deveni astfel inca si mai nefericit. I-l vom indica pe Socrate ca model de urmat. Injuriile si grosolaniile se vor revarsa tot mai generoase asupra noastra; concomitent, nefericirea lui va spori ca aluatul pus la copt. Vom lungi bibliografia recomandata cu personalitati uriase precum Platon, Aristotel, Sf. Francisc - degeaba: bezna nenorocirii sale devine si mai deasa. Probabil ca va sfarsi prin a ne da si pe noi in judecata pentru calomnie, deoarece sustinem ca e nefericit; si, in consecinta, va adauga, cu fiecare infatisare la tribunal, mereu inca un strop proaspat de nefericire la oceanul infernal adunat deja...
- Fii serios, domnule, oamenii aia mari despre care-mi tot vorbesti - Socrate, Platon, Francisc si nu mai stiu cine - sunt nebuni, nebuni, nebuni!
- Deloc! Sunt... sunt exact ce spui d-ta: "oameni mari"...